STAP-budget verdwijnt ondanks populariteit

Het STAP-budget wordt afgeschaft vanaf 2024, zo blijkt uit de Voorjaarsnota 2023 van het kabinet. De regeling, die tot nu toe erg populair is, verdwijnt om extra geld vrij te maken voor de rijksbegroting.

STAP-budget © Shutterstock

Populair

Het STAP-budget is sinds de invoering erg populair en alleen nog in 2023 aan te vragen, zoals veel werkenden en werkzoekenden op 1 mei ook deden. Binnen drie uur na het openen van het loket was het budget van 34 miljoen euro voor deze ronde vergeven. In totaal zijn er 38.000 aanvragen ingediend. Er hebben zich 159.000 geïnteresseerden aangemeld bij het UWV die in de wachtrij zijn beland voor een aanvraag, waarvan een groot deel achter het net visten. Het loket voor een nieuwe aanvraagronde gaat dit jaar nog drie keer open op 3 juli, op 4 september en op 1 november.

Misbruik

Sinds begin 2023 zijn de voorwaarden voor het STAP-budget aangescherpt. Zo is er een grens van 300 toekenningen per scholingsactiviteit per opleider per kalenderjaar en worden de scholingsactiviteiten, het aantal subsidies en het totaal aan subsidiebedrag per scholingsactiviteit openbaar gemaakt. Hiermee wil het kabinet misbruik van de regeling voorkomen.

Kosteloos leren en ontwikkelen

Wil je zelf aan de slag met je ontwikkeling? Bekijk dan onze pagina kosteloos leren en ontwikkelen op de themapagina Leven Lang Ontwikkelen van de SER. Ook zijn er andere financieringsmogelijkheden voor scholing en ontwikkeling, deze vind je op de pagina regeling en subsidies voor leven lang ontwikkelen.