Zicht op

Innovatieve bril maakt loopbaanstap mogelijk

Digitale innovatie maakt meer mogelijk bij Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente Den Haag. De organisatie heeft 1.500 mensen in dienst die het nog niet lukt om mee te doen op de arbeidsmarkt. Ze werken in de groenvoorziening, schoonmaak, productie- en verpakhallen. Lees het wonderlijke verhaal van Nour El Arkoubi (44). Dankzij Envision Glasses ‘ziet’ hij zijn omgeving, leest hij teksten en geeft AI hem raad.

Tekst: Ton Bennink | Leestijd: 4 minuten

De lopende band staat wat langzamer afgesteld dan in een regulier bedrijf, maar de acht medewerkers van het werk- en ontwikkelbedrijf Den Haag Werkt verpakken gestaag de door de groothandel aangeleverde grote zakken drop in kleinere verpakkingen. Bedoeld voor de detailhandel. Teamleider Robin Wijtenburg kijkt voldaan toe. “Acht uur werk is hier acht uur werk. Oké, het tempo ligt wat lager, maar er wordt hier stevig gewerkt.”

Foto: Hans Vissers

De eerste medewerker scheurt de zak uit de groothandel open, de tweede doet de dropjes in een nieuw zakje, de derde plakt er etiketten op en aan het eind zit een man breeduit lachend te wegen of de vereiste 150 gram erin zit. De medewerkers dragen allen handschoenen, een haarnetje en witte jas. Telefoons en horloges zijn verboden en de hygiëne is op operatiekamerniveau.

El Arkoubi werkt al 24 jaar bij Den Haag Werkt. Sinds een paar jaar met zijn nieuwe wonderbril: de Envision Glasses. Hij controleert datums en informatie op de verpakkingen. Dat terwijl hij door zijn oogaandoening kegeldystrofie maar vijf procent zicht heeft. “Vroeger moest ik steeds aan collega’s vragen wat er op het etiket staat. Nu hoor ik het door een luidsprekertje dat aan de bril vastzit. Het geeft me veel meer zelfvertrouwen. Misschien heb je zelf ook weleens een tijdelijke beperking gehad waardoor je steeds om iets moest vragen. Dan weet je: dat is heel vervelend.”

Verborgen

Hij gebruikt de bril uiteraard tijdens zijn werk, maar ook als hij met het openbaar vervoer naar huis rijdt – of wandelt als het weer het toelaat – waar zijn vrouw en kinderen van acht en drie op hem wachten. Binnenkort wordt zijn gezin verrijkt met een nieuwe telg. “Of kegeldystrofie erfelijk is? Ja, maar de ziekte slaat een generatie over. En in het Radboud UMC maken ze vorderingen. Dus ik hoop dat mijn kleinkinderen er geen last van hebben.”

Wandelend op weg naar auto en huis na ons bezoek op zijn werkplek, zegt El Arkoubi dat hij wel een stapje wil maken op de arbeidsmarkt. “Tot mijn 65e hier? Dat denk ik niet.” Dat hadden hij en projectmanager Olaf Morel van Den Haag Werkt tot voor kort niet kunnen bevroeden. Morel: “We willen de afstand tot de arbeidsmarkt zo klein mogelijk houden. Nour zei onlangs dat hij overweegt om de stap naar een ander – regulier – bedrijf te maken. Dat doet me goed.”

El Arkoubi kan met zijn bril nu ook volwaardig als or-lid meedoen aan ondernemingsraadswerk. Schriftelijke stukken leveren hem geen problemen meer op. Dat hij intelligent is, bleef op de basisschool lang verborgen. Zijn beperking bleef onopgemerkt. Pas op de middelbare school ontdekte een docent dat er niets aan zijn intelligentie schort, maar dat Nour slecht zag. “Hij had een quiz gemaakt. Ik kon de vragen niet lezen, maar wist wel de antwoorden toen de leraar ze voorlas.” Enige wrok naar die basisschool? “Nee, dat is lang geleden. Ze wisten toen niet zoveel als nu.”

‘We vragen aan medewerkers wat ze zou helpen’

Het hulpmiddel voor El Arkoubi kwam er door een oproep van Den Haag Werkt aan het bedrijfsleven om mensen met een beperking makkelijker aan het werk te helpen. Twee Indiase jongens die al geruime tijd in Nederland wonen en studeerden gingen ermee aan de slag met hun start-up Envision. Projectleider Werk In Opdracht van Den Haag Werkt Jan van der Werf: “Ze bezochten een middelbare school voor slechtzienden in India. Dat maakt dat ze ook idealistisch aan de slag gingen. Ze gebruiken Google Glass en ontwikkelden speciale op maat gemaakte software.”


Gerelateerd artikel


Platform Innovatieve technologie

Het Haagse werk- en ontwikkelbedrijf creëerde mede dankzij de ervaringen met Envision een platform Innovatieve technologie. Daarop vraagt Den Haag Werkt aan innovatieve bedrijven hulpmiddelen te bedenken die mensen met een beperking ondersteunen. Naast de wonderbril van El Arkoubi profiteert het werkbedrijf inmiddels ook van Speaksee, een instrument dat anderstaligen en slechthorenden helpt bij het begrijpen van gesproken taal. Dit door de tekst op smartphone of tablet te tonen. Ook is er een digitale hulp om vaktaal beter te begrijpen, de effectiviteit van onkruidbestrijding te meten en een app met werkinstructies. Van der Werf: “We kijken niet naar wat wij denken dat de medewerkers nodig hebben, maar vragen aan hen wat ze zou helpen.” De ‘werkvloer’ komt met een vraag en vervolgens kijkt de projectmanager wat er al is op dat gebied of vraagt aan het bedrijfsleven met ideeën te komen.

‘Ik kon de vragen niet lezen, maar wist wel de antwoorden toen de leraar de vragen voorlas’

De kosten komen uiteraard voor rekening van werkgever Den Haag Werkt en indirect de gemeente Den Haag. Al vergoeden zorgverzekeraars ook een deel. Morel: “Een standaardbril kost 2.500 euro. De meeste zorgverzekeraars dragen minimaal 1.900 euro bij. Mits het instrument bewezen het leven en het werk van de drager verbetert. Maar dat lijkt me geen discussie. ”Zeker niet voor Nour El Arkoubi. Zonder ouderwets hulpmiddel als de blindenstok loopt hij soepeltjes naar huis. “Als het droog is, doe ik dat vaker. Twintig minuten lopen. Lekker.”


Dit artikel is ook verschijnen in het papieren nummer van Zicht op artificiële intelligentie (AI).

Abonneer nu gratis


Diversiteit in Bedrijf

De SER bevordert diversiteit in bedrijven door onder meer een kennisplatform aan te bieden, bedrijven samen te brengen en organisaties te inspireren. Missie: een arbeidsmarkt waarop verschillen benut en gewaardeerd worden.

vrouw met virtual reality bril
Arbeidsmarkt. Onderweg naar het werk.