Overstappen naar ander werk moet beter gefaciliteerd worden

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zoals robotisering, krapte en langer doorwerken, vragen om mogelijkheden om soepel over te kunnen stappen naar een andere baan of een andere sector. Dat was voor Tilburg University, werkgeversorganisatie AWVN en brancheorganisatie ABU aanleiding om de inspiratiegids ‘Goed op weg’ te maken. Een uitgave met aanbevelingen, lessen en ervaringen om mensen soepel te laten oversteken naar ander werk. SER-voorzitter Kim Putters nam het eerste exemplaar van de inspiratiegids in ontvangst.

Kim Putters op bezoek bij ABU © SER

Sinds 2015 kent Nederland de transitievergoeding. Deze vergoeding heeft twee doelen: compensatie voor ontslag en als incentive om werknemers soepel te kunnen laten switchen naar ander werk. Volgens hoogleraar Irmgard Borghouts van Tilburg University wordt dit transitiebudget lang niet altijd op de juiste manier ingezet. In de inspiratiegids deelt zij haar visie en lessen uit het buitenland.

De ABU en AWVN willen hun leden en andere werkgevers stimuleren om meer van werk-naar-werk-transities te realiseren. Belangrijk hierbij is dat publieke en private partijen goed met elkaar samenwerken en scholing en ontwikkeling voor iedereen toegankelijk is. De betrokken partijen zouden graag zien dat de overheid hiervoor meer concrete plannen ontwikkelt.

Lees hier de inspiratiegids.

MLT-advies

In het MLT-advies van de SER hebben sociale partners afgesproken te komen tot een beter werkende infrastructuur om werkenden beter te faciliteren van-werk-naar-werk. Met het langdurige vooruitzicht op een krappe arbeidsmarkt is het nu een goed moment om de afspraken concreet vorm te geven. Lees hier het MLT-advies.

Meer aandacht nodig voor de oriëntatiefase

De SER zet zich met de Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen ook in voor het verbeteren van van-werk-naar-werk-trajecten. In het recent verschenen kennisdocument ‘De oriëntatiefase als springplank’ zijn de succesfactoren voor de oriëntatiefase bij van-werk-naar-werk op een rij gezet. Meer aandacht voor de oriëntatiefase kan drempels voor zij-instroom en omscholing wegnemen bij zowel werkenden als werkgevers. Download hier het kennisdocument.

Leven lang ontwikkelen

Hoe kun je jezelf ontwikkelen? De SER werkt aan een actie-agenda om initiatieven voor leven lang ontwikkelen aan te moedigen en te helpen. In deze tijd blijkt des te meer hoe belangrijk dit is.