Wettelijke grenswaarde schimmel-alfa-amylase per 1 januari 2024

Met ingang van 1 januari 2024 is de grenswaarde voor schimmel-alfa-amylase (α-amylase) in werking getreden. De wettelijke grenswaarde ligt op 10 nanogram (ng) per kubieke meter lucht (m3) voor een tijdgewogen gemiddelde over 8 uur (TGG - 8 uur).

Medewerkster aan het werk in een bakkerij. Vrouw plaatst een bakplaat met koekjes in een ijzeren kar.

De Subcommissie Gevaarlijke Stoffen op de Werkplek van de Sociaal-Economische Raad (SER-GSW) bracht eind 2018 het advies voor deze grenswaarde uit aan de minister van sociale zaken en werkgelegenheid. Daarin werd een invoeringstermijn van 5 jaar opgenomen. Die termijn is nu verstreken en de grenswaarde is daarmee in werking getreden.

Raadpleeg het SER-advies in de grenswaarden database

Voor de invoering van de grenswaarde per 1 januari 2024 geldt een uitzondering voor de bakkerijgrondstoffenindustrie. Voor deze sector treedt de grenswaarde in werking met ingang van 1 januari 2029.

Wat is α−amylase?

Het enzym α-amylase (CAS-nummer 9000-90-2, 9001-19-8) is een stof waarvoor geen veilige drempelwaarde kan worden vastgesteld. Inademing van α-amylase op de werkvloer kan leiden tot sensibilisatie en vervolgens tot allergische luchtwegklachten zoals beroepsastma en luchtwegaandoeningen. Dit is vooral een risico voor werknemers in (banket)bakkerijen en maalderijen van bakkerijgrondstoffen waar het enzym als ingrediënt aan meelproducten wordt toegevoegd.

De risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en gevaarlijke stoffen

Iedereen moet gezond en veilig kunnen werken. Ook als er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Daarom zijn werkgevers verplicht om een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) voor hun organisatie te maken. Daarin brengen zij de arbeidsrisico’s in kaart en maken ze een plan van aanpak om deze risico’s aan te pakken (zie: Artikel 4.2 Arbeidsomstandighedenbesluit).

Grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan stoffen helpen de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek te beheersen en zijn daarmee een belangrijk instrument voor het realiseren van een veilige en gezonde werkplek.

Wil je meer informatie over de RI&E? Zoek je tools om zelf een RI&E te maken? Ga naar het dossier RI&E.

De rol van de SER

De SER ziet het als zijn taak om goede arbeidsomstandigheden in Nederland te stimuleren. Het SER Arboplatform is het centrale punt van sociale partners over gezond en veilig werken. Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen kunnen er terecht voor al hun arbovraagstukken. Het informeren van het veld hierover zorgt voor meer bewustwording en het aanbrengen van de juiste focus binnen bedrijven.


Meer weten over arbo en de toepassing van de Arbowet ?

Dit staat er in de Arbowet en zo pas je ‘m toe.

Aanmelden nieuwsupdate

Blijf op de hoogte van wat de SER doet voor gezond en veilig werken.