Nieuwsoverzicht
Nederland staat op een kruispunt met nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht en grote maatschappelijke uitdagingen. Het vertrouwen staat onder druk, maar de uitgangspositie van Nederland is nog steeds heel sterk. Om de uitdagingen waarvoor Nederland staat goed aan te gaan is het nu het moment om te kiezen. Kiezen voor koersvast en voorspelbaar langetermijnbeleid. Kiezen voor samenwerking tussen politiek, samenleving en sociale partners. En kiezen voor brede welvaart als kompas en de economie van de toekomst.
‘Verschil is geen risico, maar een bron van kracht.’ Dit zei SER-voorzitter Kim Putters tijdens het tienjarig jubileum van SER Diversiteit in Bedrijf, het initiatief dat zich inzet voor een inclusieve arbeidsmarkt in Nederland. Tijdens een jubileumbijeenkomst in het SER-gebouw blikten bijna 150 gasten uit bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties terug op een decennium aan inzet voor gelijke kansen voor werkend Nederland .
Als ondernemingsraad heb je een reglement nodig. Een handig hulpmiddel daarvoor is het ‘Voorbeeldreglement ondernemingsraden’ van de SER. In dit voorbeeldreglement zijn enkele wijzigingen gedaan die moeten zorgen voor een duidelijker en completer document.
Drie keer Tweede Kamerverkiezingen in nog geen vijf jaar. Dat is het zorgelijke feit na de val van het kabinet-Schoof. Geen wonder dat mensen zich afvragen of de politiek nog wel in staat is om complexe, urgente vraagstukken op te lossen.
Intensief aan de slag met diversiteitsbeleid voor je organisatie. Dat hebben de deelnemers aan de kenniswerkplaatsen de afgelopen tijd gedaan. In samenwerking met SER Diversiteit in Bedrijf, de Universiteit Utrecht, FME en het Verbond van Verzekeraars gingen deelnemende bedrijven per sector dieper in op hun diversiteits- en inclusiebeleid.
Er bestaat helaas geen grote draaiknop waarmee we de arbeidsproductiviteit in Nederland kunnen verhogen. En nee, de oplossing is niet dat we steeds harder en langer moeten gaan werken.
De werkgevers en werknemers uit de Sociaal-Economische Raad (SER) willen samen met het kabinet werken aan groei van de arbeidsproductiviteit. Dit is nodig voor het verdienvermogen van de Nederlandse economie op lange termijn, het verlagen van de werkdruk en het verbeteren van de kwaliteit van werk en van de arbeidsvoorwaarden.
Jarenlang was er nauwelijks oog voor de positie van arbeidsmigranten in Nederland, laat staan beleid. Econome Malgorzata Bos-Karczewska, die onderzoek doet naar EU-arbeidsmigratie in ons land, heeft dat de laatste jaren zien veranderen. Tegelijk ontbreekt een overkoepelende visie op de toekomst van arbeidsmigratie in Nederland. “We moeten van meer naar beter.”
De Sociaal-Economische Raad (SER) doet een dringende oproep aan de Tweede en Eerste Kamer om cruciale wetsvoorstellen niet controversieel te verklaren. In een brief aan de leden van beide Kamers waarschuwen de sociale partners binnen de SER voor verdere stilstand op dossiers als arbeidsmarkt, energietransitie en industriebeleid.
Op dinsdag 3 juni organiseerde de SER in samenwerking met Katapult een werkbezoek aan hoveniersbedrijf Koninklijke Ginkel Groep in Veenendaal. Het bezoek vond plaats binnen de roadshow van het programma Mijn Leercultuur – een initiatief van het ministerie van SZW, SER, LLO-Katalysator en Katapult dat voorbeelden uit de praktijk zichtbaar maakt van organisaties waar leren onderdeel is van het werk. Deze bijeenkomsten bieden ruimte voor uitwisseling tussen werkgevers, onderwijs en beleidsmakers.