In de spotlight: Hoe de KNMT diversiteit en inclusie in de praktijk brengt
Bij Utrecht Divers en Inclusief willen wij onze netwerkleden verbinden, ondersteunen en inspireren op het gebied van diversiteit en inclusie. Vandaag zetten wij de KNMT (de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland) in de spotlight. Lees verder en laat je inspireren door hun aanpak.

KNMT: Stap voor stap naar een inclusieve werkomgeving
Diversiteit en inclusie (D&I) krijgen steeds meer aandacht binnen Utrechtse organisaties. Ook binnen de KNMT – de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland – is het creëren van een inclusieve werkomgeving een belangrijk speerpunt. In dit artikel deelt de KNMT hoe zij werk maakt van D&I en welke lessen ze onderweg al geleerd hebbenWie is de KNMT?
Wij zijn de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland. We werken aan optimale omstandigheden waaronder onze ruim 12.000 leden hun werk kunnen doen, met als doel de beste mondzorg voor hun patiënten. Ons hoofdkantoor staat op Papendorp in Utrecht en we werken met ongeveer 60 medewerkers.
Waarom en wanneer begon de KNMT met D&I?
Begin 2024 hebben we ons aangesloten bij het Charter Diversiteit. Daarmee zetten we een duidelijke stap richting een inclusiever personeelsbeleid. We focussen ons in eerste instantie op etnische diversiteit en leeftijdsdiversiteit. We willen een werkomgeving creëren waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, ongeacht achtergrond of leeftijd. Belangrijk daarin is het uitgangspunt dat ieders perspectief waarde toevoegt aan het geheel.
Wat hebben we tot nu toe gedaan?
Het afgelopen jaar hebben we onder andere onze vacatureteksten aangepast om actief uit te dragen dat iedereen welkom is. Ook hebben we nieuwe wervingskanalen verkend om een breder publiek te bereiken. Daarnaast hebben we kernwaarden opgesteld die beschrijven hoe we met elkaar willen samenwerken. Deze kernwaarden vormen het kompas voor ons gedrag én beleid. Diversiteit en inclusie zijn inmiddels verankerd in ons Strategisch HRM-beleid. We betrekken onze medewerkers actief in dit proces, onder andere door het gesprek aan te gaan over waarom D&I belangrijk is. Ook zijn we gestart met een medewerkerstevredenheidsonderzoek om te meten hoe inclusief onze werkvloer daadwerkelijk wordt ervaren.
Welke stap werkte beter dan verwacht?
Een mooie eerste stap was de aangepaste vacaturetekst waarin we expliciet benoemden dat mensen van alle achtergronden welkom zijn. Dat leek misschien klein, maar had direct impact. Een sollicitant liet weten: “Dankzij die woorden nam ik het besluit om te solliciteren.” Dat soort reacties laat zien dat woorden ertoe doen – en dat zelfs kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken.
Welke uitdagingen ervaren we?
De grootste uitdaging ligt in de vertaalslag van plannen op papier naar gedrag in de praktijk – en daarin volhouden, ook als zichtbare resultaten uitblijven. D&I vraagt om voortdurende aandacht en inzet, en het is belangrijk dat het niet iets is wat ‘erbij’ komt, maar echt verweven raakt in de cultuur van de organisatie.
Onze tips voor andere organisaties
Onze belangrijkste tip: breng focus aan. Er zijn talloze hulpmiddelen, handreikingen en stappenplannen beschikbaar – en dat kan overweldigend zijn. Begin daarom klein en kies wat nu bij jullie organisatie past. Laat je inspireren door wat er al is, maar durf ook je eigen route te bepalen. Een weg ontstaat door hem te bewandelen.