Geslaagde 11e editie topvrouwen speeddate event: ‘Ik ben al meerdere keren gevraagd voor een vervolggesprek’

Topvrouwen op zoek naar een bestuurlijke of toezichthoudende functie en executive searchbureaus die speuren naar leiders van de toekomst wisten elkaar prima te vinden op het drukbezochte 11e speeddate event van SER Topvrouwen. Een pitch van 10 minuten kan veel opleveren voor beide partijen én leiden tot meer diversiteit in de top van organisaties. SER Topvrouwen sprak met deelnemende topvrouwen en executive searchers. Dat leverde ook meteen advies op voor toekomstige deelnemers: “Zorg dat je in mijn voorste hersenkwab blijft zitten.”

Terugblik op 11e editie topvrouwen speeddate event. V.l.n.r.: Mirjam de Boer, Sultan Günal Gezer, Anne van Herwijnen en Angélique Kleemans V.l.n.r.: Mirjam de Boer, Sultan Günal Gezer, Anne van Herwijnen en Angélique Kleemans | © Janiek Dam

Speeddates tussen topvrouwen en executive searchbureaus zijn bepaald geen nieuwe materie voor SER Topvrouwen. Topvrouwen die zijn ingeschreven in de database kunnen met regelmaat deelnemen aan speeddate events, om zich in de kijker te spelen bij bureaus van naam en faam die zich hebben gecommitteerd aan diversiteit en inclusie in de boardroom. Sinds 2016 zijn er (toen nog onder de naam Topvrouwen.nl) al 10 speeddate events georganiseerd, waarvan het laatste – met het oog op de pandemie – online plaatsvond. Het 11e event van 13 juni voelde ondanks al die ervaring toch een beetje ‘nieuw’ – voor het eerst sinds Topvrouwen.nl de krachten bundelde met de SER vond het event plaats in het SER-gebouw in Den Haag.

Houd je opties open

Maar liefst 77 topvrouwen grepen hun kans zich in 17 rondes voor te stellen aan 29 executive searchbureaus. Voor Sultan Günal Gezer was vooral dat grote aantal deelnemende bureaus een reden om mee te doen. “Ik kan iedereen uit de database aanraden mee te doen: je zoekt van tevoren uit welke bureaus bij je passen en maakt op een prettige manier in korte tijd met veel recruiters kennis. Normaal zie je niet zoveel executive searchpartijen bij elkaar. Ik zie het als mooie kans om te laten weten wat ik te bieden heb als topvrouw, vanuit mijn achtergrond en senioriteit. De meerwaarde van mijn kennis en ervaring werd tijdens de gesprekken bevestigd. Dat biedt mogelijkheden die ik graag wil benutten: ik wil de laatste jaren van mijn loopbaan heel bewust invullen met functies die echt bij me passen, dus dat is waar ik op heb ingezet.”

Günal-Gezer is momenteel onder andere commissaris bij IBN, een sociaal ontwikkelbedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt en begeleidt bij het vinden van een passende baan. Ze heeft interesse in functies in een maatschappelijke omgeving, op het snijvlak van publiek en privaat. “Overigens kan een commerciële functie evengoed interessant zijn, zolang ik maar maatschappelijke impact kan maken.” Ze zegt nooit bij voorbaat al ‘nee’, beklemtoont ze. En dat is maar goed ook, want tijdens haar gesprekken werd ze een aantal keer op een ander spoor gezet. “Mijn interesse gaat in eerste instantie uit naar toezichthoudende functies, maar vandaag werd een aantal keer gevraagd of ik toch nog zou willen gaan voor een bestuurlijke functie.” Misschien rolt het balletje alsnog die kant uit. “Het zou me niet verbazen als er uit de gesprekken van vandaag een benoeming voort zou komen, of dat nou is als toezichthouder of bestuurder.”

Zorg voor tweerichtingsverkeer

Voor Anne van Herwijnen, partner van Odgers Berndtson, een wereldwijd actief bureau voor executive search, talent beoordeling & leiderschapsontwikkeling, waren de gesprekken die ze voerde zeer vruchtbaar. Ze is enthousiast over de setting en het niveau van de topvrouwen. “Er zijn hier zoveel getalenteerde vrouwen bij elkaar. Vijf van die gesprekken die ik voerde, krijgen een vervolg. Omdat er een mogelijke match is, of omdat het zinvol is het gesprek nog wat uit te diepen.” Hoe dan ook zitten deze vrouwen, in de woorden van Van Herwijnen, in haar voorste hersenkwab. “Een speeddate hoeft niet meteen tot een plaatsing te leiden, het gaat erom dat er op het juiste moment aan je gedacht wordt – en dat kan ook een aantal maanden na dato zijn. Heel belangrijk vind ik dat er sprake is van tweerichtingsverkeer.” Topvrouwen die meedoen aan een speeddate, doen er dan ook goed aan het contact met een executive searcher warm te houden. “Laat van je horen, zodat het gesprek actueel blijft.”

Odgers Berndtson zoekt voor haar opdrachtgevers binnen de private, non-profit en publieke sector naar leiders die floreren in deze tijd van maatschappelijke verschuivingen, disruptie en onzekerheid. Van Herwijnen, zelf gespecialiseerd in searches voor de life sciences-sector, acht de kans groot dat ze tijdens de speeddates vrouwen heeft ontmoet die organisaties succesvol door een veranderend speelveld kunnen loodsen. Leiders van de toekomst dus. “Een leider met de juiste ervaring is in staat te verbinden, is empathisch, schept vertrouwen en heeft een duidelijke visie. Tegelijkertijd zijn dit slechts gemeenplaatsen.” Elke ‘witte raaf’ beschikt immers óók over dat ongrijpbare je ne sais quoi, dat haar een perfecte match maakt voor een organisatie die op zoek is naar vers bloed voor de top. “In tien minuten krijg ik veel mee van iemands energie, maar weet ik nog niet of ik met een leider van de toekomst gesproken hebt. Dat is niet erg, het draait er vooral om dat kandidaten de interesse weten te wekken, zichzelf kennen en weten wat ze willen.”

Aan tafel bij Van Herwijnen verschenen vrouwen met interesse in het verwerven van een bepaalde bestuurlijke of toezichthoudende positie of een rol op C-level-niveau. Ze sprak ook vrouwen die wilden sparren over hun profiel of die advies wilden over de overstap naar een ander werkveld. “Velen zijn op zoek naar zingeving, waardoor er een wens kan ontstaan om op zoek te gaan naar een rol binnen bijvoorbeeld life sciences of healthcare.” Om je wensen in korte tijd kenbaar te kunnen maken, is een goede voorbereiding het halve werk. “De vrouwen met wie ik een speeddate had, hadden dat prima begrepen. De meesten van hen stuurden me voor het gesprek een update van hun cv, of een one pager met informatie. Zo kwamen we snel bij de kern.”

Durf af te wijken van je pitch

Angélique Kleemans van Meussen Executive Search – dat bemiddelt voor professionals op senior management- en directieniveau binnen de sectoren infra, energie, techniek en industrie – wijst erop dat een voorbereiding niet te dwingend moet zijn. De vrouwen die ze sprak, waren weliswaar prima voorbereid, maar ook in staat tot snel schakelen en spontaniteit. “En zo moet het. Zit niet te veel met je hoofd bij je pitch – ik wil juist de mens erachter zien, en dat gebeurt als je profiteert van het moment. Mijn advies aan deelnemers is dan ook: laat het een beetje gebeuren. Een gesprek krijgt vanzelf een wending als ik ogen zie sprankelen bij iets dat ik ter sprake breng. Dan weet ik wat je grijpt, wat het makkelijker maakt je te linken aan een opdrachtgever.” Wat Kleemans betreft zijn haar gesprekken zeer geslaagd. “Bij geen enkele deelnemer heb ik gedacht: je had het anders moeten aanpakken.”

Meussen Executive Search wilde vooral meedoen aan het speeddate event om ‘beeld en geluid’ bij cv’s te krijgen. “Er is zoveel enthousiast talent.” Tegelijkertijd is dat talent harder nodig dan ooit, zegt Kleemans. Ze verwijst daarmee naar de energietransitie, een van de meest prominente uitdagingen van deze tijd en top of mind bij de opdrachtgevers van het bureau. “De animo om een bijdrage te leveren, is groot. Vrouwen willen weten met welke posities binnen hun sector ze van betekenis kunnen zijn, of ze willen bijvoorbeeld een overstap maken naar bedrijven die actief zijn met waterstof. Voor vrouwen met een technisch profiel die binnen organisaties hun skills kunnen vertalen naar strategische doelen, liggen er kortom enorme kansen.” Capabele vrouwen met gewilde expertise hebben los van al hun kennis en kunde ook nog eens de tijd mee. Naast de masculiene leiderschapsstijl is er nu ook waardering voor feminiene waarden, zodat teamleden meer complementair worden aan elkaar en de waarde van diversiteit echt verzilverd kan worden. Je kunt dus álle kanten van je persoonlijkheid benutten. “Organisaties hebben behoefte aan verbindende leiders die het speelveld overzien, maar die evengoed durven te zeggen dat ze het niet weten. Want juist die leiders nemen hun teams bij de hand om samen op zoek te gaan naar antwoorden.”

Wees vooral jezelf

Mirjam de Boer maakte voor het eerst een speeddate event mee. Met een lach: “Je wilt steeds 10 minuten shinen, dus de gesprekken – ik had er 5 achter elkaar – vergen wel wat van je. En dan kun je tussendoor ook nog mooi netwerken met andere topvrouwen. De sfeer is erg positief. ‘Hoe kan ik je helpen’, vragen executive searchers aan de opening van de speeddate.” Dat zegt veel, want het voelt ook als samen sparren. “Ik wil mezelf zichtbaar maken en laten weten dat ik een executive functie ambieer.” De Boer werkte voor Vattenfall, EY en Schiphol en was het afgelopen jaar druk met het opzetten een kliniek gespecialiseerd in de behandeling van angst, fobieën en PTSS. “De kliniek schrijft nu zwarte cijfers en het concept wordt uitgerold naar het buitenland.” Het is dus tijd voor nieuwe uitdagingen en De Boer kijkt uit naar een functie met eindverantwoordelijkheid en autonomie waarin ze het verschil kan maken, in het veld van assets en energie. “Bijvoorbeeld met een grote maatschappelijke opgave als duurzaamheid, maar dat is geen harde voorwaarde. Het verschil maken kan ook met ‘kleinere’ zaken. Wel moet een functie passen bij mijn persoonlijke waarden. Rentmeesterschap is een belangrijk thema voor mij.”

De boardroom verandert rapper dan ooit, merkt De Boer. “Het is nu doorgedrongen dat vrouwen met al hun kennis en kunde een waardevolle bijdrage leveren. Enerzijds is er meer ruimte voor wie niet over alle ‘zeven vinkjes’ beschikt, anderzijds is er nog veel werk aan de winkel. Bedrijven zijn er nog niet op het terrein van diversiteit en inclusie.” Hoe dan ook merkt De Boer dat talentvolle vrouwen zeer gewild zijn en ook zij zou niet verbaasd zijn als de interesse van de executive searchers leidt tot een concreet voorstel. Ze is al een aantal keer gevraagd voor een vervolggesprek, of doorverwezen naar een collega. Wat is haar gouden tip voor toekomstige deelnemers? “Weet wat je wilt en wees duidelijk. Wees voorbereid en wees vooral jezelf.” Het gaat immers om jouw unieke, toegevoegde waarde, die zeer gewild is op posities die je misschien nog niet op het netvlies had. En dat is ook meteen de meerwaarde van de speeddates, die je toekomst een wending kunnen geven. “Het loopt sowieso anders dan je van tevoren dacht, en dat is prima.”

Tekst Nicole Gommers

Ook opgenomen worden in de SER Topvrouwen database? Meld je hier aan