Diversity Day 2023: welke impact wil jij maken?

Diversity Day 2023 betekende een bijzondere mijlpaal, namelijk de vijfde editie van dit inspirerende evenement! Met een recordaantal van bijna 600 deelnemers die de dag aftrapten, werd krachtig aangetoond hoe organisaties zich steeds actiever inzetten voor diversiteit en inclusie.

© SER / Sacha Verheij
De dag begon met de jaarlijkse online kick-off voor Diversity Day, dat onderdeel is van Global Diversity Awareness Month. Gedurende deze maand nemen veel organisaties deel aan activiteiten die diversiteit, gelijkheid en inclusie bevorderen.

Kijk de Diversity Day kick-off terug.

Inspirerende keynote en inzichtvolle gesprekken

Tijdens de online kick-off wist Özcan Akyol, de Nederlandse schrijver, columnist en presentator, de kijkers te inspireren met een bevlogen en persoonlijk betoog over het cruciale belang van diversiteit. Ook tafelgasten Justine Feitsma, Zoë Papaikonomou, Harry van de Kraats, Marinke Wijngaard en Ignatia Mannoe deelden waardevolle inzichten met betrekking tot de uitdagingen en mogelijkheden bij het bevorderen van inclusie in organisaties.

Tot slot ging Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in gesprek met Xevel Fyeet, een student retail van MBO College Zuid, om persoonlijke ervaringen te delen over wat er nodig is om je welkom en geaccepteerd te voelen op de werkvloer.

Samenwerkingen en activiteiten

Dit jaar zijn we opnieuw blij met de steun van diverse sponsors die Diversity Day 2023 mogelijk hebben gemaakt. Dankzij partners zoals ABN AMRO, ABU, AstraZeneca, Deloitte Nederland, Harvey Nash Nederland, KPN, PWC Nederland, Randstad, Shell, UWV en Vebego werd deze mooie dag werkelijkheid.

De NS, ProRail en EBS speelden ook een belangrijke rol bij het verspreiden van Diversity Day-promoties via schermen door het hele land om extra aandacht te geven aan deze bijzondere dag.
Opvallend was dat #diversityday afgelopen week 4 miljoen views heeft bereikt! Tal van organisaties, waaronder brancheverenigingen, zorginstellingen en scholen, deelden online hun activiteiten in het kader van Diversity Day. Koningin Máxima bezocht de politieacademie. Zij kreeg onder meer persoonlijke verhalen te horen van politiemedewerkers over hun ervaringen omtrent seksuele geaardheid of gender identiteit binnen de politie en daarbuiten.

Augmented Reality levensverhalen

Speciaal in het kader van Diversity Day introduceert de SER nieuwe Augmented Reality-videoportretten, beschikbaar gedurende de hele maand oktober. Dit initiatief, ontwikkeld in samenwerking met het Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Rijk (A+O fonds Rijk), biedt een unieke kans om diversiteit écht te ervaren. Door QR-codes via de onderstaande link te scannen, plaats je het digitale portret van vertellers in je eigen omgeving en hoor je hun persoonlijke verhalen. Bovendien kun je gebruikmaken van de Inclusiekaarten die ook via de link beschikbaar zijn. Deze kaarten bevatten gespreksstarters om samen met je collega's openhartige gesprekken over diversiteit en inclusie te voeren.

Augmented reality en Inclusiekaarten link.

Oproep voor de toekomst

Hoewel Diversity Day een dag vol inspiratie was, beseffen we dat er nog veel werk te verrichten valt. Laten we niet slechts beperkt blijven tot één dag, maar ons het hele jaar door inzetten voor inclusie en gelijkwaardigheid.

Zien we je volgend jaar weer?

Kijk de online kick-off van Diversity Day terug!