Nieuwsoverzicht digitalisering

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema digitalisering.

‘Digitalisering vergroot overlevingskansen organisaties’

27-09-2022

Werken bij een digitaal fitte organisatie betekent meer werkplezier, een efficiëntere uitvoering van de bedrijfstaken en een grotere onderlinge betrokkenheid. Aldus Nienke de Bruijn (29), organisatieadviseur bij Linxx, en Geert-Jan Staal (37), hoofdagent bij de Politie Eenheid Amsterdam. Beiden maken deel uit van het Jongerennetwerk Medezeggenschap van het SER-Jongerenplatform.

Hoe digitaal fit is jouw organisatie?

19-09-2022

Bekijk deze tool met 7 vragen voor de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging en bestuurder.

Dare to be aware

13-09-2022

Carine van Oosteren, senior beleidsmedewerker bij de SER, betrapt zichzelf regelmatig op onzorgvuldig digitaal gedrag. Ze beseft dat digitaal bewustzijn noodzakelijk is en pleit ervoor dat mensen en organisaties beter leren begrijpen wat de impact is van digitale middelen. De SER-werkgroep Digitale Transitie vraagt aandacht voor een beter ontwikkeld digitaal bewustzijn en goede digitale vaardigheden met de werkbijeenkomst ‘Dare to be aware’ op 6 oktober.

Digitalenten: "Versimpeld proces heeft mijn werk sneller gemaakt"

30-08-2022

In het eerste interview van de videoreeks Digitalenten vertelt Fabian, die werkt als Immigration Officer, over de veranderingen die digitalisering in zijn werk gebracht hebben.

Hoe digitaal bewust en vaardig ben jij?

24-08-2022

Je hardloop-app, inloggen bij DigiD en ’s avonds een film kijken op aanraden van Netflix: dagelijks ben je in contact met allerlei vormen van technologie. Ben je je bewust hoe die jou beïnvloeden en andersom?

Met Data Act meer zeggenschap over digitale gegevens

12-07-2022

Hoe zit het met de data die apparaten in je huis genereren: van wie zijn die gegevens eigenlijk? En wie heeft er de zeggenschap over? Op woensdag 5 juli organiseerde het secretariaat van de werkgroep Digitale Transitie een expertsessie over de Data Act. De Data Act is een van de lopende wetsvoorstellen onder de Digitale Strategie van de EU, met als doel om de Europese digitale soevereiniteit te versterken.

Organisaties delen kijk op digitalisering bij bezoek Werkgroep Digitale Transitie

20-06-2022

Hoe wordt er door diverse organisaties tegen digitalisering aan gekeken? Op woensdag 8 juni brachten leden van de werkgroep Digitale Transitie een bezoek aan Adyen en Bits of Freedom om verschillende perspectieven van de digitale transitie te ervaren.

Nederlander kan digitale kennis nog bijspijkeren

15-06-2022

Dat Artificiële Intelligentie het nieuws kan bepalen dat jij op een nieuwssite ziet, weet 42% van de Nederlanders niet. Maar ook hun kennis over digitale apparaten kunnen Nederlanders nog verder ontwikkelen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Europese sociale partners werken aan recht op onbereikbaarheid

01-06-2022

Europese werkgevers- en werknemerskoepels hebben twee jaar geleden in het ‘Digital Framework Agreement’ afspraken vastgelegd over digitalisering en de gevolgen daarvan voor het werk. Een 'recht op onbereikbaarheid' ontbreekt daarbij. In een resolutie beveelt het Europese Parlement de Europese Commissie aan om het recht op onbereikbaarheid uit te werken in een voorgestelde richtlijn.

Even offline: doe mee aan onderzoek naar 'digital detox'

23-05-2022

De smartphone helpt ons om verbonden te blijven met vrienden en familie. Ook in ons werk spelen smartphones vaak een grote rol. Maar er is ook een schaduwzijde: altijd beschikbaar zijn kan behoorlijk vermoeiend werken. De Alliantie Digitaal Samenleven doet onderzoek naar een 'digital detox'.