Nieuwsoverzicht digitalisering

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema digitalisering.

Nieuwe lijst met sleuteltechnologieën

24-05-2023

De basislijst met sleuteltechnologieën uit 2018 is door TNO en NWO herijkt en aangepast op basis van de actuele ontwikkelingen in de maatschappij, wetenschap en in de technologie wereldwijd. De nieuwe lijst reflecteert onder andere de snelle opmars van kunstmatige intelligentie.

Digital Markets Act moet concurrentie op digitale markt bevorderen

15-05-2023

De Digital Markets Act (DMA) is per 2 mei 2023 ingegaan. De DMA moet ervoor zorgen dat het mkb en andere kleinere ondernemingen meer plaats krijgen op de digitale markt. Voor consumenten betekent dit dat zij meer keuze hebben in online producten en diensten en dat zij beter worden beschermd.

Doe mee aan onderzoek naar digitale balans

08-05-2023

We gebruiken onze smartphone tegenwoordig altijd en overal: privé, maar ook voor werk. Wat doet dit met ons welzijn? De Alliantie Digitaal Samenleven gaat dit in mei en juni onderzoeken en jij kan een bijdrage leveren.

Hoe generatieve AI de journalistiek verandert

01-05-2023

Het gebruik van kunstmatige intelligentie is niet nieuw in de journalistiek, maar de snelle en recente ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI roepen verschillende vragen op. Wordt de journalistiek vervangen door AI? Wat zijn de risico's en mogelijkheden?

Digitaal inloggen veiliger door Wet digitale overheid

18-04-2023

Recent is de Wet digitale overheid (Wdo) aangenomen. De wet gaat in op 1 juli 2023. De Wdo regelt dat Nederlandse burgers en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de (semi)overheid.

Wat brengt ChatGPT ons?

04-04-2023

ChatGPT wordt sinds de lancering in november 2022 al door miljoenen mensen gebruikt. De tool is gemaakt om miljarden bronnen te bestuderen en zo met natuurlijk taalgebruik een enorm aantal vragen te beantwoorden. Wat kan ChatGPT ons brengen en welke risico’s zijn er?

Spijker jezelf bij in de maand van de Digitale Fitheid

01-03-2023

Maart 2023 is omgedoopt tot de maand van de Digitale Fitheid. Digitale fitheid is het vermogen om efficiënt en effectief te kunnen functioneren in een digitale omgeving. Je hebt dan niet alleen technische vaardigheden, maar begrijpt ook wat de impact van digitale technologie op de samenleving is en kunt je daar op aanpassen. Tijdens de maand kun je aan diverse activiteiten deelnemen.

Hoe wil het kabinet verder met AI?

06-02-2023

De gevolgen van artificiële intelligentie (AI) moeten nog steeds scherp in de gaten gehouden worden. De Tweede Kamer-commissie Digitale Zaken vergaderde op 25 januari over het rapport ‘Opgave AI’ van de WRR en de kabinetsreactie daarop.

Algoritmetoezichthouder houdt blik op digitale risico’s

24-01-2023

Recent is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangewezen als algoritmetoezichthouder in Nederland. De algoritmetoezichthouder moet risico’s van algoritmes in kaart brengen en signaleren wanneer algoritmegebruik vermoedelijk in strijd is met mensenrechten.

Op weg naar een Europese vorm van DigiD

10-01-2023

Inloggen via DigiD zou ook moeten werken binnen andere EU-landen. Dat is de belangrijkste reden om de eIDAS-verordening te herzien, ook wel de European Digital Identity (EUid) genoemd.