Nieuwsoverzicht digitalisering

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema digitalisering.

Bedreigingen door AI in de creatieve sector

02-10-2024

Technologische vooruitgang in artificiële intelligentie (AI) heeft impact op de manier waarop we werken en leven. Op steeds meer plekken wordt AI ingezet om taken automatisch en digitaal uit te laten voeren. In deze serie onderzoeken we op welke manieren AI van invloed kan zijn op de werkvloer. We gaan het gesprek aan met organisaties om te zien hoe zij AI inzetten en wat dit heeft veranderd aan de manier van werken.

Digitalisering blijft een prioriteit voor Europa

29-08-2024

Ursula von der Leyen heeft haar eerste regeertermijn beëindigd en het onderwerp digitalisering stond hoog op de Europese beleidsagenda. Ondertussen is Von der Leyen herkozen als voorzitter van de Europese Commissie en zal in het najaar haar tweede regeertermijn starten. Wat staat de Europese Unie de komende vijf jaar te wachten op gebied van het thema digitalisering?

Hoe regelen we het toezicht op de AI-Act?

03-07-2024

De nieuwe Europese wet die regels voor kunstmatige intelligentie (AI) opstelt, de AI-Act, komt eraan. Ter voorbereiding hierop adviseren de Autoriteit Persoonsgegevens en Rijksinspectie Digitale Infrastructuur over hoe het toezicht op AI in Nederland kan worden geregeld. Laat het toezicht zo veel mogelijk aansluiten op het al bestaande sectorale toezicht, bevelen zij aan. Hoe het toezicht er precies uit komt te zien is aan de verantwoordelijke minister van EZK.

Maand van de Digitale Fitheid: Met minder inspanning en meer slagkracht je werk doen

13-03-2024

Sinds 2020 staat elke maand maart bekend als de Maand van de Digitale Fitheid. Digitale fitheid gaat over het vermogen om efficiënt en effectief te kunnen functioneren in een digitale omgeving. Je hebt dan niet alleen technische vaardigheden, maar begrijpt ook wat de impact van digitale technologie op de samenleving is en kun je daar op aanpassen.

AI en de arbeidsmarkt: zes vragen aan hoogleraar Anna Salomons

12-03-2024

Wat zijn de gevolgen van kunstmatige intelligentie (AI) voor de arbeidsmarkt? Over die vraag heeft het demissionaire kabinet advies gevraagd aan de SER. Anna Salomons, hoogleraar werk en ongelijkheid aan de Utrecht School of Economics, geeft alvast een voorproefje. Zij doet al jaren onderzoek naar de invloed van technologische vernieuwing op de arbeidsmarkt en werkgelegenheid in Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

Zo wil het kabinet het potentieel van generatieve AI benutten

12-02-2024

Recent publiceerde het kabinet haar rijksbrede visie over generatieve AI. Aan de hand van vier uitgangspunten wil het kabinet de ontwikkelingen van generatieve AI in goede banen leiden. Hiermee is Nederland één van de eerste EU-lidstaten die hier een visie over uitbrengt. Ook de SER werkt de komende tijd toe naar een advies over de impact van AI op de arbeidsproductiviteit, kwantiteit en kwaliteit van werk.

Wat verwachten we van digitalisering in 2024?

15-01-2024

2023 was een bewogen jaar op het gebied van digitalisering en nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo is er veel te doen om ontwikkelingen in de gezondheidszorg of de betekenis van digitalisering voor verduurzaming. Daarnaast blijven onderwerpen zoals de aanwezigheid van mobiele telefoons in klaslokalen en de implicaties van zelfrijdende auto's onderwerp van levendige discussies. Wat kunnen we verwachten van dit jaar?

EU levert eerste AI-specifieke wetgeving ter wereld af

18-12-2023

De Europese Unie heeft een primeur: Europese wetgevers hebben een akkoord bereikt over de AI-Act (Artificial Intelligence Act). Deze wet om kunstmatige intelligentie (AI) in goede banen te leiden is na intensieve onderhandelingen tot stand gekomen. Wat houdt deze wet in en wat zijn de gevolgen?

Nederland ontwikkelt eigen AI-taalmodel

06-12-2023

Het is een jaar geleden dat ChatGPT voor het publiek werd gelanceerd. De AI-chatbot maakt het onder andere mogelijk om grote stukken tekst te laten samenvatten, programmeercode te laten schrijven en over allerlei onderwerpen concrete uitleg te krijgen. De impact van ChatGPT was al snel merkbaar. Ook Nederland start nu met een eigen AI-taalmodel.

Digitalisering in kaart: de eerste stappen naar een digitaal Europa

21-11-2023

Hoe staan de lidstaten van de Europese Unie ervoor op het gebied van digitalisering? Die inzichten brengt de SER in de nieuwste versie van de interactieve landkaart van digitalisering in de Europese Unie. De gegevens zijn afkomstig uit een rapport over de staat van het digitale decennium (DDPP), dat de Europese Commissie op 27 september 2023 publiceerde.