Nieuwsoverzicht digitalisering

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema digitalisering.

Blijf op de hoogte van het thema digitalisering

17-05-2022

Op de website van de SER is onlangs de themapagina digitalisering gelanceerd. Hier vind je de activiteiten van de Werkgroep Digitale Transitie. Deze werkgroep houdt zich bezig met het monitoren van de impact van digitalisering op de samenleving en wil het publieke debat tussen maatschappelijke organisaties en de overheid agenderen en faciliteren.

Koningin Máxima en SER voorzitter bezoeken regio Drechtsteden voor mkb, werk en onderwijs

01-04-2022

SER-voorzitter Mariëtte Hamer en Hare Majesteit Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, brachten op donderdag 31 maart een werkbezoek aan High Eye in Dordrecht, regio Drechtsteden. Het bedrijf produceert onbemande lange afstandshelikopters die dronebeelden maken voor meerdere doeleinden. Het bezoek ging over regionale samenwerking om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten, ondersteuning daarbij aan mkb-ondernemers en de lokale visie van het mkb en de overheid op de toekomst. Het Comité werkt aan een advies om de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren.

De kansen en schaduwkanten van digitalisering

11-01-2022

Digitalisering raakt ons hele leven: van ons werk en onze privacy tot onze rechtsstaat en de verduurzamingsslag die we met z’n allen willen maken. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een goede plek houdt of krijgt in een samenleving die steeds digitaler wordt?

Besturen wij het systeem of bestuurt het systeem ons? 7 vragen aan een AI-jurist

04-01-2022

Het is bijna niet mogelijk een overheidstaak te bedenken waar geen algoritme aan te pas komt, zegt AI-jurist Marlies van Eck. En dat bespaart ons verschrikkelijk veel werk. “Maar de bestuurlijke, systemische en ethische vraagstukken die erbij komen kijken, verdienen veel meer aandacht dan ze nu krijgen.”

Ruim 300 werkzoekenden spijkeren digitale skills bij

20-12-2021

Voor veel mensen is de oprukkende IT-wereld eng. Om angsten weg te nemen en de kansen van digitalisering te laten zien, is in 2021 het trainingsprogramma FutureLab50+ ontstaan. Inmiddels hebben meer dan 300 werkzoekenden meegedaan.

Van AI tot virtual reality: 8 digi-termen verklaard

23-11-2021

Digitale platforms, augmented reality, algoritmen – wie niet in de technologiesector werkt, weet soms niet precies wat wat is. Toch hebben we in het leven van alledag al veel te maken met slimme technologieën. Vanwege de grote impact daarvan richtte de SER dit najaar de werkgroep Impact Digitale Transitie op. Acht digi-termen in begrijpelijke taal uitgelegd.

SER start monitoring impact digitale transitie

08-11-2021

De SER-werkgroep Digitale Transitie wil mensen bewust maken van de impact van digitalisering. Digitalisering biedt kansen en uitdagingen die tijdig moeten worden aangepakt om de internationale concurrentiepositie van Nederland te behouden. De werkgroep zal de impact van digitalisering op sociaal-economische thema’s in kaart brengen.

Nieuwe subsidieregeling maakt omscholing naar ICT en techniek mogelijk

12-10-2021

Er is een schreeuwend tekort aan technisch of ICT-personeel. Omscholing van nieuwe medewerkers naar deze beroepen is daarom hard nodig. Werkgevers kunnen vanaf nu gebruikmaken van de nieuwe subsidieregeling van het ministerie van EZK waarbij zij 3.750 euro per medewerker ontvangen.

Mensen enthousiast maken voor het leren van digitale vaardigheden: zo pak je dat aan

25-06-2021

Vergaderen via Zoom, online het nieuws volgen of boodschappen bestellen via een app. Door nieuwe technologische ontwikkelingen wordt steeds vaker een beroep gedaan op onze digitale vaardigheden. In ons dagelijkse leven en bij de uitvoering van ons werk.

Zij-instromers in de techniek: doorbreek de vooroordelen

10-06-2021

Het aantal gekwalificeerde technici neemt sterk af, terwijl de vraag naar technici groeit. Dit zorgt voor grote uitdagingen op de arbeidsmarkt. Zij-instromers bieden kansen om dit tekort op te vullen. House of Skills en CrossOver zochten uit hoe zij-instromers zo effectief mogelijk de overstap kunnen maken.