Nieuwsoverzicht digitalisering

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema digitalisering.

Maand van de Digitale Fitheid: Met minder inspanning en meer slagkracht je werk doen

13-03-2024

Sinds 2020 staat elke maand maart bekend als de Maand van de Digitale Fitheid. Digitale fitheid gaat over het vermogen om efficiënt en effectief te kunnen functioneren in een digitale omgeving. Je hebt dan niet alleen technische vaardigheden, maar begrijpt ook wat de impact van digitale technologie op de samenleving is en kun je daar op aanpassen.

AI en de arbeidsmarkt: zes vragen aan hoogleraar Anna Salomons

12-03-2024

Wat zijn de gevolgen van kunstmatige intelligentie (AI) voor de arbeidsmarkt? Over die vraag heeft het demissionaire kabinet advies gevraagd aan de SER. Anna Salomons, hoogleraar werk en ongelijkheid aan de Utrecht School of Economics, geeft alvast een voorproefje. Zij doet al jaren onderzoek naar de invloed van technologische vernieuwing op de arbeidsmarkt en werkgelegenheid in Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

Zo wil het kabinet het potentieel van generatieve AI benutten

12-02-2024

Recent publiceerde het kabinet haar rijksbrede visie over generatieve AI. Aan de hand van vier uitgangspunten wil het kabinet de ontwikkelingen van generatieve AI in goede banen leiden. Hiermee is Nederland één van de eerste EU-lidstaten die hier een visie over uitbrengt. Ook de SER werkt de komende tijd toe naar een advies over de impact van AI op de arbeidsproductiviteit, kwantiteit en kwaliteit van werk.

Wat verwachten we van digitalisering in 2024?

15-01-2024

2023 was een bewogen jaar op het gebied van digitalisering en nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo is er veel te doen om ontwikkelingen in de gezondheidszorg of de betekenis van digitalisering voor verduurzaming. Daarnaast blijven onderwerpen zoals de aanwezigheid van mobiele telefoons in klaslokalen en de implicaties van zelfrijdende auto's onderwerp van levendige discussies. Wat kunnen we verwachten van dit jaar?

EU levert eerste AI-specifieke wetgeving ter wereld af

18-12-2023

De Europese Unie heeft een primeur: Europese wetgevers hebben een akkoord bereikt over de AI-Act (Artificial Intelligence Act). Deze wet om kunstmatige intelligentie (AI) in goede banen te leiden is na intensieve onderhandelingen tot stand gekomen. Wat houdt deze wet in en wat zijn de gevolgen?

Nederland ontwikkelt eigen AI-taalmodel

06-12-2023

Het is een jaar geleden dat ChatGPT voor het publiek werd gelanceerd. De AI-chatbot maakt het onder andere mogelijk om grote stukken tekst te laten samenvatten, programmeercode te laten schrijven en over allerlei onderwerpen concrete uitleg te krijgen. De impact van ChatGPT was al snel merkbaar. Ook Nederland start nu met een eigen AI-taalmodel.

Digitalisering in kaart: de eerste stappen naar een digitaal Europa

21-11-2023

Hoe staan de lidstaten van de Europese Unie ervoor op het gebied van digitalisering? Die inzichten brengt de SER in de nieuwste versie van de interactieve landkaart van digitalisering in de Europese Unie. De gegevens zijn afkomstig uit een rapport over de staat van het digitale decennium (DDPP), dat de Europese Commissie op 27 september 2023 publiceerde.

AI-regulering: drukte op het internationale toneel

07-11-2023

Door de lancering van ChatGPT in november 2022 is het debat over de regulering van kunstmatige intelligentie (AI) dit jaar relevanter dan ooit. De discussie vindt plaats op alle niveaus. De Rijksoverheid werkt op dit moment bijvoorbeeld aan een visie op generatieve AI. In Brussel bevindt de AI-Act zich in de laatste fase van de onderhandeling. Maar ook in andere landen heeft het onderwerp volop de aandacht.

Podcastaflevering 5: De Impact van Kunstmatige Intelligentie

30-10-2023

In de vijfde aflevering van de SER podcast Impact in de Polder duikt Marnix in de razendsnelle wereld van kunstmatige intelligentie (AI). Waar biedt AI een kans en waar een bedreiging? Moeten we als samenleving bang zijn dat AI de controle overneemt? Of is dit al zo?

ChatGPT in het onderwijs: balanceren tussen kansen en risico’s

20-10-2023

Dat digitalisering het onderwijs verandert, beïnvloedt en zelfs revolutioneert is niets nieuws. Denk hierbij aan computers, smartphones of sociale media. Deze ontwikkelingen zijn nog altijd gaande. De komst van generatieve kunstmatige intelligentie (AI), zoals ChatGPT, is de volgende in dit rijtje.