Veelgestelde vragen over consumentenvoorwaarden

Consumentenvoorwaarden
Mag ik voor mijn onderneming een algemene voorwaarden set van de SER-website gebruiken?

U mag niet zomaar een tweezijdige algemene voorwaarden set van de SER-website gebruiken. U moet daarvoor aangesloten zijn bij (een van) de brancheorganisatie(s) die partij was (waren) bij de totstandkoming van de desbetreffende algemene voorwaardenset. Indien de betrokken brancheorganisatie bij de geschillencommissie is aangesloten, dan bent u door lidmaatschap van die brancheorganisatie automatisch ook aangesloten bij de geschillencommissie. U bent dan onder meer geen jaarlijkse aansluitbijdrage aan de geschillencommissie verschuldigd (zie voor meer informatie: degeschillencommissie.nl). Of een brancheorganisatie bij de geschillencommissie is aangesloten kunt u op de website van de geschillencommissie vinden.

Wilt u niet lid worden van de betrokken brancheorganisatie, dan zult u aan die brancheorganisatie uitdrukkelijk toestemming moet vragen voor het gebruik van de tweezijdige algemene voorwaardenset. Bedenk wel - in geval u daarvoor toestemming krijgt – dat aansluiting bij de geschillencommissie dan verplicht is. U dient uw onderneming dan zelf bij de geschillencommissie te registreren.

U mag de algemene voorwaardensets op de SER-website wel als inspiratiebron gebruiken, maar u mag er dus niets letterlijk uit kopiëren voor uw eigen algemene voorwaardenset.

Is er een model ‘algemene voorwaarden’ beschikbaar op de SER-website?

Nee, zo’n model is er niet. Als richtlijn voor het opstellen van eigen algemene voorwaarden kunt wel gebruik maken van de ‘Handleiding voor het voorwaardenoverleg’. In deze Handleiding zijn voorbeelden van bedingen in consumentenvoorwaarden opgenomen.

Voor het opstellen van algemene voorwaarden kunt u ook de hulp inroepen van anderen, bijvoorbeeld:


Kan ik met inhoudelijke vragen over (het gebruik of de toepasselijkheid van) algemene voorwaarden bij de SER terecht?

Nee, daarvoor kunt u niet bij de SER terecht. De SER is geen partij bij de totstandkoming van de tweezijdige algemene voorwaardensets op de SER-website. De SER faciliteert het overleg: door partijen (brancheorganisaties en/of ondernemers enerzijds en consumentenorganisaties anderzijds) bij elkaar aan de overlegtafel te brengen, kunnen tweezijdige algemene voorwaarden tot stand komen. Voor inhoudelijke vragen over algemene voorwaarden kunt u onder meer terecht bij:

  • de bij de desbetreffende algemene voorwaardenset betrokken brancheorganisatie(s) en/of onderneming(en);
  • de bij de desbetreffende algemene voorwaardenset betrokken consumentenorganisaties;
  • de voor de desbetreffende branche aangewezen geschillencommissie;
  • het Juridisch Loket.

Door wie zijn de algemene voorwaarden sets op de SER-website opgesteld?
Bij de SER vindt overleg plaats tussen branche- en consumentenorganisaties over de algemene voorwaarden voor consumenten. De SER faciliteert dat overleg en neemt dus niet zelf deel aan dat overleg c.q. is zelf geen partij bij dat overleg; dat zijn de branche- en consumentenorganisaties. Consumentenvoorwaarden die op deze manier tot stand zijn gekomen, heten ook wel tweezijdige Algemene Voorwaarden. Bij – en dus niet door - de SER zijn inmiddels voor een groot aantal – namelijk bijna zestig - branches zulke tweezijdige consumentenvoorwaarden opgesteld.
Wat is het verschil tussen de algemene voorwaarden sets op de SER-website en andere algemene voorwaarden sets?
De algemene voorwaardensets die op de SER-website zijn gepubliceerd zijn tweezijdige algemene voorwaarden. Dat zijn algemene voorwaarden die tot stand zijn gekomen door overleg tussen branche- en consumentenorganisaties. Algemene voorwaardensets die niet op de SER-website zijn te vinden, zijn eenzijdig opgestelde algemene voorwaarden. Zij zijn door een onderneming of een groep van ondernemingen opgesteld zonder voorafgaand overleg en afstemming met consumentenorganisaties.