Zicht op

LLO in Noordoost Brabant: ‘Ook met kleine stapjes ga je vooruit’

Véronique Scharenborg werkt aan een betere leer- en ontwikkelcultuur in Noordoost Brabant. Bewustwording is de moeilijkste horde: “Het zit in onze natuur om meer belang te hechten aan een aangenaam heden dan aan een aangename toekomst.” Hoe pakt ze het aan?

Dorine van Kesteren

Véronique Scharenborg
Véronique Scharenborg
 
 
 

Bedrijvig. Dat is het eerste wat Véronique Scharenborg zegt als je haar vraagt naar het karakter van ‘haar’ regio. En zij kan het weten. Al bijna twintig jaar is ze in dienst van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Eerst werkte ze alleen voor de gemeente, later voor diverse regionale samenwerkingsverbanden die zich bezighouden met de arbeidsmarkt.

Scharenborg: “Er zijn hier zoveel mooie ondernemingen. De inwoners weten van aanpakken, maar naast het werk is er ruimte voor rust en gemoedelijkheid. Als niet-Brabander heb ik geleerd dat informeel contact, samen een borrel drinken, waardevol is. Als je elkaar beter kent, ontstaat enthousiasme om samen te werken en loopt ook de zakelijke communicatie soepeler.”

Estafettestokje voor LLO-voorbeeldbedrijven

Met het programma Keep on Learning stimuleert Noordoost Brabant Werkt een leven lang ontwikkelen. Het is gericht op bedrijven, werkenden, werkzoekenden, maar ook voortijdige schoolverlaters. Er gaat bijvoorbeeld een ‘estafettestokje’ door de regio, tussen werkgevers die aantoonbaar werk maken van een leven lang ontwikkelen.

Ook is er een Keep on Learning-community, waarin gedreven bedrijven concrete concepten en praktijkvoorbeelden delen met collega bedrijven. “Op deze manier willen we écht een beweging op gang brengen in de regio.”

LLO in Noordoost Brabant: ‘Ook met kleine stapjes ga je vooruit’
© Marcel van den Bergh / HH

Lang niet iedereen ziet de noodzaak van blijven ontwikkelen

Scharenborg constateert dat bewustwording nog steeds de moeilijkst te nemen horde is. “Lang niet alle werkenden zijn doordrongen van de noodzaak hun talenten te benutten en te blijven ontwikkelen. Het zit in de menselijke natuur om niet te ver vooruit te kijken, en meer belang te hechten aan een aangenaam heden dan aan een aangename toekomst. Niet voor niets zijn zo weinig mensen geïnteresseerd in hun pensioen.”

‘Er zijn ook banen waarin de ontwikkeling beperkt is, en die wellicht verdwijnen’

“Als ik eerlijk ben, denk ik zelf ook weleens dat ik meer zou kunnen doen. Gelukkig leer ik in mijn werk elke dag. Maar er zijn ook banen waarin die ontwikkeling beperkt is, en die misschien over een paar jaar helemaal verdwenen zijn.”

Grote verschillen tussen bedrijven

Bij bedrijven ervaart ze grote verschillen. “Sommige werkgevers zijn intrinsiek gemotiveerd, andere komen pas in actie bij krapte op de arbeidsmarkt.” Vertellen waarom een leven lang ontwikkelen nodig is, is niet genoeg, aldus Scharenborg. “Het gaat vooral om enthousiasmeren, verbinden en laten zien en ervaren hoe het kan werken in de praktijk. Juist dat pionieren en gewoon ‘doen’ inspireren mij enorm.”


Meer lezen? SERmagazine verschijnt ook 5 keer per jaar als papieren tijdschrift.


Koers vasthouden in waan van de dag

Trots is Scharenborg vooral op de continuïteit van het programma. “We houden duurzaam vast aan onze leven lang ontwikkelen-koers, ook al hebben we te maken met de politieke en economische waan van de dag. Soms zou ik ‘sneller en meer’ willen. Dat meer mensen al leren en ontwikkelen en meer bedrijven er aandacht voor hebben. Tegelijk is iedereen die aan de slag gaat, winst. Ook met kleine stapjes ga je vooruit. Maar dat blijven zien, is weleens lastig.”

Wendbaarheid tijdens coronacrisis

Het coronavirus, dat zeker in deze regio hard heeft toegeslagen, heeft Keep on Learning noodgedwongen even op pauze gezet. “Bedrijven zijn nu vooral aan het overleven.” Toch ziet Scharenborg ook goede kanten van de crisis. “Kijk eens naar de wendbaarheid die mensen en organisaties nu tentoonspreiden. Kijk eens naar de digitale, ‘op afstand’-oplossingen die overal worden gevonden. Ook dat is een leven lang ontwikkelen.”


Leven Lang Ontwikkelen

Noordoost Brabant Werkt is een samenwerkingsverband van onder meer werkgevers, vakbonden, onderwijs en overheid. Met het programma Keep on Learning wil het een leven lang ontwikkelen in het DNA brengen van de mensen en organisaties in de regio. En zo tijdig inspelen op de veranderende arbeidsmarkt. Keep on Learning wordt gefinancierd uit onder meer Europese subsidies en bijdragen van het Rijk, de provincie en gemeenten. Een leven lang ontwikkelen is een van de speerpunten van de SER. Op verzoek van het kabinet werkt de SER aan een actieagenda om initiatieven voor een leven lang ontwikkelen aan te moedigen en te ondersteunen.

Studenten in actie in loods van het Zadkine College in Rotterdam, ze leren hier hoe te werken in een magazijn. Foto: Frank de Roo