Zicht op

Praktijkverhaal van werk naar werk: ‘van gouden kooi naar boksring’

In zijn lessen slaan de deelnemers alle stress van zich af. Oud-casemanager bij justitie Hans Boerkamp leert vrouwen kickboksen en coacht mensen met ‘Bokzen’. Zelf vond hij na een stressvolle periode zijn plek, zeker ook dankzij werkgeversnetwerk WerkendZwolle.

Ton Bennink

Op de werkgever is niks aan te merken en het salaris is voortreffelijk. Maar als de nu 38-jarige Hans Boerkamp anderhalf jaar geleden in de gevangenissluis staat, wachtend op de tweede deur, wordt hij misselijk en moet hij er even bij gaan zitten. Hij trekt het niet meer. “Ik stond al een tijdje op met een vervelend gevoel, slapen ging lastig. Nee, het was geen angst voor gedetineerden. Ik kon ze niet meer zien. Waarom? Ach, misschien stoorde het me ook wel dat we alles deden om ze maar te resocialiseren, maar meestal zonder succes.”

Lees door onder de foto

Links Hans Boerkamp, rechts Nynke van Zwolle
Links Hans Boerkamp, rechts Nynke van Zwolle | © Dirk Hol

Tijd om wat anders te gaan doen

Boerkamp is casemanager tot op dat moment. “Ik was het rapporteren zat. De druppel was een delinquent die overplaatsing aanvroeg, geweigerd werd en een beklag indiende. En ik maar schrijven.” Boerkamp zag in dat hij iets anders moest gaan doen. Justitie, zijn werkgever, maakte deel uit van WerkendZwolle, een organisatie die mensen van-werk-naar-werk helpt. “Zo kwam ik in contact met Nynke.”

Netwerk van 27 werkgevers in regio Zwolle

Nynke van Zwolle is consulent voor WerkendZwolle: een netwerkorganisatie van 27 werkgevers, van de Rabobank tot het Deltion College, Scania en Isala ziekenhuizen. Werkgevers melden werknemers die graag een andere functie zouden vervullen aan; vervolgens kijken consulenten na een intake of er plek is bij een van de andere aangesloten werkgevers. Het mes snijdt aan twee kanten: de kandidaat krijgt mogelijkheden elders; de werkgevers spreken op een informele manier met mogelijk nieuwe werknemers.

Op een soepele manier van werk naar werk

De SER onderstreept het belang van een brug van-werk-naar-werk, onder meer in het kennisdocument Leren & ontwikkelen en de bijdrage aan van-werk-naar-werk, dat is opgesteld op verzoek van de Denktank Coronacrisis. Voor langere termijn moet er een infrastructuur komen voor een leven lang ontwikkelen, zegt de SER, in combinatie met de brug van-werk-naar-werk. Zo blijven mensen goed inzetbaar en wordt zoveel mogelijk voorkomen dat mensen werkloos worden. In het kennisdocument staat de aanbeveling om dit zo veel mogelijk dicht bij de werknemer te doen – regionaal of sectoraal – en daarbij voort te bouwen op bestaande netwerken met onderling vertrouwen.

Werkend Zwolle slaat al 12,5 jaar de handen ineen

In het netwerk WerkendZwolle slaan werkgevers uit de regio al 12,5 jaar de handen ineen om werknemers op een soepele manier een nieuwe werkplek te bieden. Van Zwolle : “We willen het goede doen voor werkgevers én werknemers in de regio. Zo keek ik mee met een administratief medewerker die haar werk niet meer zag zitten en uiteindelijk in de zorg haar draai vond op de administratie. Dat levert haar voldoening op. Ook iemand die in de Randstad woonde en werkte, maar helemaal thuiskwam als ze naar Zwolle reed, vond bijvoorbeeld een andere functie.

Zoeken naar wat een kandidaat echt wil

In Boerkamp trof Van Zwolle een symbool voor veel werkenden. “Hans zat in een gouden kooi, zoals hij zei. Soms ontsnap je pas als je vastloopt. Dan helpt als wij meezoeken naar wat een kandidaat echt wil. Geef mensen ruimte in de arbeidsmarkt.”

Hoe het niet moet, ondervond ze bij een andere kandidaat, die overspannen thuis zat en graag ander werk wilde. “Die was doodongelukkig in haar functie en wilde veel energie stoppen in een toekomst waar ze wél blij van werd. Maar na een gesprek met de Arboarts concludeerde ze dat ze geen ontslag mocht nemen tijdens ziekte. Dan krijg je geen uitkering, maar de werkgever wel een boete. Ze besloot toch maar weer te re-integreren in haar huidige functie. Van die regels moeten we af.”

En Hans? Ja dat is helemaal een bijzonder verhaal.” Met zijn bedrijf de Feelgood Fabriek leert hij vrouwen kickboksen en coacht hij mensen met ‘Bokzen.’ Boerkamp: “In een omgeving waar ze zich niet bekeken voelen. Als je ziet hoe de stress er soms fysiek uitkomt. Je merkt wel dat ze schroom moeten overwinnen om die rubberen pop op zijn hoofd te slaan.”

Lees door onder de foto

Kickbokser Hans Boerkamp
Kickbokser Hans Boerkamp | © Dirk Hol

Minder salaris, meer voldoening

Dat coachen doet hij bij lange na niet voor het salaris dat hij opstreek bij Justitie, maar wel met een karrevracht meer voldoening. Van Zwolle hielp hem met zijn zoektocht naar tijdelijk aanvullend inkomen. WerkendZwolle zorgde voor een groter bereik, waardoor hij in contact kwam met organisaties die hem wilden contracteren. “Dat was toch weer in de beveiliging en dat zocht ik niet meer, maar dankzij deze organisaties heb ik wel klanten voor BokZen gekregen.”

Kijk niet raar op als je aan de IJssel woont en je ziet tussen de vissers door een man met de vrieskou de rivier in duiken. Boerkamp is niet alleen een meer dan verdienstelijk kickbokser, maar deed ook een training bij ‘iceman’ Wim Hof. Bovendien verdiepte hij zich in de Chinese geneeskunst. “Met die combinatie kreeg ik zelf de ziekte van Crohn onder controle. Het inzicht dat je met training en een passende leefstijl stress kunt vermijden, daar doe ik het voor. En als ik daarmee genoeg kan verdienen, prima toch? Ik kan mijn energie en ervaring hier goed kwijt en zit nu helemaal op mijn plek.”


Meer lezen? SERmagazine verschijnt ook 5 keer per jaar als papieren tijdschrift.

Abonneer nu gratis

Zicht op... magazine SER
Studenten in actie in loods van het Zadkine College in Rotterdam, ze leren hier hoe te werken in een magazijn. Foto: Frank de Roo