Speech Mariëtte Hamer bij haar installatie als voorzitter van de SER

Installatie van de voorzitter op 9 oktober 2014

9 oktober 2014
Het gesproken woord geldt.

Dank voor uw aanwezigheid hier vandaag. Wiebe, dank voor de mooie woorden. Het leek alsof je niet was weggeweest. Mijn open en transparante gesprek met Wiebe heeft de doorslag gegeven om deze functie te aanvaarden in deze estafette. Ik deel met jou de ambitie om de dynamiek in de SER verder te verhogen. Ook dank aan Hans de Boer en Ton Heerts voor hun bevlogenheid. Minister Asscher, Lodewijk, dank voor de brief met aangekondigde adviesaanvragen. Ik zie daarin een mooi palet relevante vraagstukken waar we graag mee aan de slag gaan. In deze maand heb ik bij de SER – samen met de professionals hier – lopen denken over wat te gaan doen. Tussen twee functies in heb ik de tijd genomen voor deze exercitie.

In dit laatste deel van het programma wil ik u meenemen in mijn visie op deze bijzondere plek voor dialoog en consensus. Bij de overgang van de Tweede Kamer naar de SER heb ik me weer eens verdiept in de vraag hoe er van buitenaf naar Nederland wordt gekeken. Woorden die al snel vallen zijn: klein, welvarend, dichtbevolkt, tolerant, groen, bezig, stabiel, georganiseerd, gezond, innovatief. Vanaf de maan gezien zijn wij de bestdraaiende stad ter wereld.

Dat zijn we uiteraard niet zomaar geworden. Het organiseren van slimme manieren van samenwerken loopt als een rode draad door onze geschiedenis. De kracht van Nederland ligt volgens hoogleraar economische geschiedenis Van Zanden al 1000 jaar in samenwerking tussen verschillende groepen in de samenleving en het effectief overbruggen van verschillen.

Na een aantal jaren van polarisatie mogen we het weer hebben over nieuwe vormen van samenwerking. Om mij heen, in een breed deel van de samenleving, proef ik de behoefte om weer op zoek te gaan naar wat ons samen brengt en verbindt. Het Sociaal Akkoord is daar een treffend voorbeeld van. Maar ik zie de wens tot verbinding veel breder in onze samenleving, zowel tijdens hoogtepunten als de Olympische Winterspelen en het WK en misschien nog meer tijdens dieptepunten zoals het collectieve verdriet om de ramp met de MH17.

Download de volledige speech van Mariëtte Hamer bij haar installatie als voorzitter van de SER