Masterclasses over succesvol diversiteitsbeleid op werkvloer
Steeds meer organisaties gaan aan de slag met beleid voor diversiteit en inclusie. Maar hoe ga je als organisatie om met de weerstand tegen D&I vanuit verschillende hoeken van de maatschappij? In de masterclassreeks Kijken met een andere bril naar D&I beleid van de Universiteit Utrecht krijgt een select gezelschap van D&I professionals de kans om dieper in te gaan op hun eigen casussen. Op basis van inzichten en praktische handvatten uit het project Het moet wel werken (in samenwerking met SER Diversiteit in Bedrijf) leren deelnemers hoe zij diversiteit en inclusie effectief en duurzaam kunnen verankeren binnen hun organisatie.

Hoe kunnen organisaties ervoor zorgen dat D&I-beleid niet alleen goed bedoeld is, maar ook daadwerkelijk werkt? Dat is de centrale vraag waarmee de deelnemers van de masterclasses aan de slag zijn gegaan. Met hun eigen casus als uitgangspunt hebben zij zich verdiept in de wetenschappelijke inzichten rondom diversiteit en inclusie en deze direct toegepast op de praktijk binnen eigen organisaties.
Belang van werkbaar D&I-beleid
In een eerder interview van de Universiteit Utrecht bespreken professor Jojanneke van der Toorn en universitair docent Melissa Vink de noodzaak van een wetenschappelijke en evidence based aanpak voor DI&-beleid. “Organisaties staan voor de uitdaging om een diverse en inclusieve werkomgeving te realiseren. Terwijl de samenleving steeds diverser wordt, blijft de inrichting van veel organisaties vaak afgestemd op een homogeen type medewerker. Dit traditionele profiel past niet meer bij de realiteit van vandaag’ aldus Van der Toorn. Daarnaast groeit de kritiek op het D&I-beleid, vooral zichtbaar in de Verenigde Staten, waardoor het steeds belangrijker wordt om helder te onderbouwen waarom diversiteitsbeleid van belang is en welke voordelen het biedt. Van der Toorn benadrukt: ‘Er is een toenemende druk vanuit de samenleving en de overheid om verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid. Tegelijkertijd verwachten zowel het management als medewerkers dat er verandering op gang wordt gebracht.’ Lees het hele artikel hier.
Het Moet Wel Werken
Het project ‘Het Moet Wel Werken’ is een samenwerkingsverband tussen SER Diversiteit in Bedrijf, de Universiteit Utrecht en de Goldschmeding Foundation. Voorheen was ook InclusieNL betrokken bij onder andere de totstandkoming van onze kennisdocumenten. Meer informatie vind je op de website van de SER.
SER Diversiteit in Bedrijf
SER Diversiteit in Bedrijf (DiB) ondersteunt organisaties bij het bevorderen van een divers personeelsbestand en een inclusief klimaat binnen de organisatie. Wil je meer weten over DiB, kijk dan op onze website.