Terugblik op recente Topvrouw-benoemingen: “Als toezichthouder ben je meer voorzitter van de fanclub dan speler”

De afgelopen tijd werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.

benoemingen handdruk © Shutterstock

Yasemin Tümer, voorzitter Raad van Commissarissen (RvC) Hof Wonen Den Haag (voorheen Vestia)

Yasemin Tümer Wat betekent deze benoeming voor jou?
Ik vind het een zeer bijzondere benoeming, omdat Hof Wonen - na bijna 10 jaar Vestia-zorgen - eindelijk een nieuwe start gaat maken. We zitten nu middenin de wijk waar ook onze huurders wonen en zijn vastbesloten om ons als sociale verhuurder te gedragen. Het team – deels ontsproten uit wat voorheen Vestia was - is vol toekomstverwachting en nieuwe energie. Een van de OR-leden die bij de dienstverlening aan huurders werkt, vroeg ik laatst wat hij van de huurders hoort over deze verandering. Hij gaf aan dat de huurders zeer te spreken zijn over deze nieuwe start.

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
Voorzitter van een RvC zijn, is altijd bijzonder. Het toezichthouderschap vraagt je onderdeel te zijn van een spektakel, terwijl je tegelijkertijd toeschouwer bent. Je bent deel van een operatie, maar meer als voorzitter van de fanclub dan als speler. Dat is een rol die ik in de loop van de jaren heb leren spelen. De vroegere angst om niet op de stoel van de bestuurder te zitten, is weg. Ik voel de betrokkenheid en ben er om de commissarissen en hun sterkte voluit te benutten binnen onze organisatie. De weg ernaartoe is vooral veel reflectie en leren afstand te nemen van je eigen belangen en primaire reacties. Het gaat niet om jou, maar om wat je kunt betekenen voor de organisatie.

“Het gaat niet om jou, maar om wat je kunt betekenen voor de organisatie.”

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
De uitdaging is om de sociale rol van de woningcorporatie in te vullen. We staan voor een grote opgave met een vastgoedportefeuille waarin heel veel huizen nog in de laagste energiecategorie zitten. Dat betekent heel veel verbouwen en renoveren om zo onze woningen energiezuinig te maken. En dat gaat niet zomaar, daar is veel geld en tijd voor nodig. Tegelijkertijd moeten we enorm veel nieuwbouw realiseren. Het lijkt wel alles tegelijk. Het is daarom belangrijk om onze mensen – die er veel zin in hebben – in gesprek te laten gaan met de bewoners waar we het voor doen. En dat ook te doseren. Dat is een mooie uitdaging.


Nicky Koopman, Raad van Toezicht Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR)

Nicky Koopman Wat betekent deze benoeming voor jou?
Het IFFR is een uniek platform, in het bijzonder voor de onafhankelijke film wereldwijd. En is het een tijd - waarin de culturele sector zich na een coronapandemie aan het herpakken is - buitengewoon relevant om als toezichthouder midden in die veranderende wereld van festivalbeleving en contentconsumptie te staan. Deze rol sluit perfect aan bij mijn wens om vanuit mijn commerciële achtergrond hieraan een bijdrage te leveren.

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
Na mijn studie in Haarlem, heb ik jarenlang bij verschillende bedrijven digitale producten en platformen ontwikkeld - gericht op nieuwe media, innovatie en technologie - en deze wereldwijd in de markt gezet. Na een spannende uitstap in de (startup) investment wereld, heb ik de afgelopen 6 jaar vanuit Londen bij een prominente FinTech het productmanagement en de partnerships geleid.
Ik ben vereerd benoemd te zijn in de Raad van Toezicht (RvT) van het IFFR, waar mijn ervaring met content en platformeconomie goed van pas komt. Daarnaast ben ik mij aan het bezinnen op een volgende stap.

“In deze tijd is het buitengewoon relevant om als toezichthouder middenin die veranderende wereld van festivalbeleving en contentconsumptie te staan.”

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
Nu de 53ste editie van het IFFR afgelopen januari – tevens de eerste fysieke filmfestivaleditie na de pandemie- succesvol is afgerond, heb ik de ambitie om als RvT samen met de organisatie naar de toekomst te kijken. Zo bespreken we doelen en uitdagingen tijdig met elkaar en kan sneller geschakeld worden. Dat komt de toekomst en ontwikkeling van de organisatie en het festival ten goede.


Ook opgenomen worden in de SER Topvrouwen database? Meld je hier aan