Terugblik op recente Topvrouw-benoemingen: “Ik hoop ook zelf te groeien en een completere leider te worden.”

De afgelopen tijd werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.

benoemingen handdruk © Shutterstock

Pien Oosterman, Vice President Operations Vitec Software Group 

Pien Oosterman Wat betekent deze benoeming voor jou?
Vitec Software Group is een Zweeds beursgenoteerd bedrijf dat vertical softwarebedrijven acquireert en ontwikkelt. Vitec stimuleert haar Business Units om grotendeels zelfstandig te blijven ondernemen. De VPO opereert als voorzitter richting de CEO’s van deze bedrijven door ze te begeleiden, ondersteunen en te challengen.
Deze benoeming is voor mij een bewuste stap naar een hele nieuwe rol waar andere kwaliteiten worden aangesproken dan degene die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld en die me hebben gebracht waar ik nu ben. Daarbij hoop ik, door afstand te nemen van de inhoud en me meer te richten op het creëren van de juiste context om een ander succesvol te laten zijn, ook zelf te groeien en een completere leider te worden.

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
In de rollen die ik heb gehad, heb ik ervaren hoe verschillende Governance-modellen, culturen en leiderschapsstijlen invloed hebben op het gedrag van een leider en degenen die daarmee samenwerken. Deze ervaring heeft me inzicht gegeven in de voor- en nadelen van verschillende structuren en helpt me in deze rol om met empathie en maatwerk het optimale uit een specifieke situatie te halen.
Daarnaast heb ik de afgelopen 25 jaar gewerkt met softwarebedrijven. Die dynamische, creatieve wereld – waarin ik omringd word door superslimme mensen waar ik veel van leer – inspireert mij.

"Deze benoeming is voor mij een bewuste stap naar een hele nieuwe rol waar andere kwaliteiten worden aangesproken dan degene die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld."

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
Wat mij aanspreekt aan Vitec is de cultuur. Winstgevende, duurzame groei wordt gestut door een cultuur van eenvoud, vertrouwen, transparantie en een focus op producten die een verschil maken. 
Vanuit dat startpunt en door optimale ondersteuning van de CEO’s in de Business Units, hoop ik mee te bouwen aan de ontwikkeling van Vitec. Ik vind het uitdagend om bij elke situatie op zoek te gaan naar de meest effectieve bijdrage die ik kan leveren. Als zij succesvol zijn, zijn we het allemaal. 


Ellen de Brabander, commissaris (board member) ADM

Ellen de Brabander Wat betekent deze benoeming voor jou?
Deze benoeming heb ik met veel genoegen aanvaard. Het is mijn eerste commissariaat bij een beursgenoteerd bedrijf. ADM is een van de grootste voedingsbedrijven van de wereld met een jaaromzet van meer dan 100 miljard dollar en een missie en cultuur die mij aanspreken. Als commissaris kan ik voortborduren op mijn ervaring in de voedingssector (Pepsico), diergezondheid (Elanco en Sanofi) en in de life sciences (DSM). Ook mijn internationale netwerk in de start-up en academische wereld zal me goed van pas komen. 

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
Na de middelbare school ben ik scheikunde gaan studeren; een ‘last minute keuze’. Ik ben de studie steeds leuker gaan vinden en uiteindelijk cum laude afgestudeerd en gepromoveerd om vervolgens een post-doctorale opleiding te volgen aan het MIT - in de groep van Nobelprijswinnaar Khorana. Hierop maakte ik de switch naar het bedrijfsleven. 

Daar ben ik inmiddels al ruim 32 jaar werkzaam voor beursgenoteerde multinationals. Zo vervul ik momenteel de rol van executive vice president bij Elanco, een leidende speler in diergezondheid met een hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Voordat ik bij Elanco startte, heb ik bij Pepsico, Sanofi en DSM senior executive functies vervuld en heb in 6 verschillende landen gewoond. Naast mijn full time-rol ben ik commissaris en toezichthouder bij een aantal organisaties (o.a. Open Universiteit, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Brightlands Venlo en Sanquin Health Services) - veelal op het gebied van innovatie en public/private partnerships. Dit alles heeft me gevormd op veel manieren en de mogelijkheid gegeven om nieuwe mensen te ontmoeten en ervaringen te delen tussen verschillende organisaties en sectoren. Een drukke agenda, zeker. Maar een stabiel privéleven maakt het haalbaar: ik ben al 32 jaar getrouwd en moeder van 4 kinderen.

“Ik wil mijn ervaring, kennis en netwerk gebruiken om ADM‘s missie voor gezondere, meer secure en meer duurzame voeding voor iedereen verder vorm te geven.”

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
Ik wil mijn ervaring, kennis en netwerk gebruiken om ADM‘s missie naar gezondere, meer secure en meer duurzame voeding voor iedereen verder vorm te geven. In mijn rol als commissaris zal ik mij met name richten op de science based innovaties die bijdragen aan het realiseren van deze missie.
Tevens zal ik nog meer tijd vrijmaken voor het coachen en mentoren van de volgende generatie - veelal beta-opgeleide vrouwen - en met hen mijn ervaringen delen ten aanzien van het combineren van een veeleisende baan met een druk gezinsleven.

 

Ook opgenomen worden in de SER Topvrouwen database? Meld je hier aan