Terugblik Topvrouw-benoemingen mei 2022: “De diversiteit aan organisaties en boards met ieder hun eigen complexiteit, spreekt mij aan”

In de maand mei werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.

Terugblik benoemingen © Shutterstock / Rawpixel.com

Daniëlle Melis, Lid Raad van Commissarissen PGGM Investments

Daniëlle Melis Wat betekent deze benoeming voor jou?

“PGGM staat als belangrijke speler in de Nederlandse pensioensector aan de vooravond van de overgang naar een geheel nieuw pensioenstelsel. Vanuit mijn kennis en ervaring in de financiële sector hoop ik in deze onafhankelijke toezichthoudende rol bij PGGM Investments een bijdrage te leveren aan de vraagstukken waar de organisatie de komende jaren - in het licht van de voorgenoemde transitie op het gebied van vermogensbeheer - voor staat.”

Ik wil bijdragen aan een leefbare wereld, waarin mensen gezond werken en vitaal ouder worden.

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?

“‘You cannot think your way in a new way of acting, but act your way in a new way of thinking’ (Professor Herminia Ibarra INSEAD). Ik begon mijn carrière in het bankwezen en vond mijn weg via de academische wereld vervolgens weer terug naar de financiële sector. De diversiteit aan organisaties en boards, met ieder hun eigen complexiteit, unieke vraagstukken en eigen dynamiek, spreekt mij aan in het werken als commissaris. Ik richt mij met name op posities bij financiële instellingen, groot of klein, die ofwel zelf in transitie zijn of die een belangrijke verantwoordelijkheid voelen voor grote transities waar de samenleving de komende jaren voor staat.”

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?

“Als ambitie betekent: het durven doen waar je goed in bent om ‘het betere’ te bereiken, dan zou mijn persoonlijke ambitie in deze nieuwe rol zijn om PGGM aan te sporen te durven doen waar ze als organisatie goed in is: een betaalbaar, goed en duurzaam pensioen mogelijk maken voor pensioenfondsen en hun deelnemers en tegelijkertijd bijdragen aan een leefbare wereld, waarin mensen gezond werken en vitaal ouder worden.”


Marlies Schijven, Lid raad van bestuur ZonMw

Marlies Schijven Wat betekent deze benoeming voor jou?

“Enorm leuk om in deze rol gezondheidsonderzoek en zorginnovatie te kunnen aanjagen en mijn eigen inzichten te versterken. Want als arts zie ik het dagelijks: een goede gezondheid is niet voor iedereen weggelegd en ook een gezonde leefstijl is niet vanzelfsprekend. Onderzoek naar gezondheid en ziekte, het stimuleren van beter gebruik van beschikbare kennis en het starten van onderzoek naar waar méér kennis nodig is, is enorm belangrijk. Temeer in een tijd waarin Nederland in toenemende mate veroudert en er op diverse vlakken zorgschaarste is - mede ten gevolge van de COVID-pandemie. Het begrijpen van de effecten van deze schaarste en het leren van lessen voor de toekomst is cruciaal.”

Met mijn ervaring als gezondheidswetenschapper, chirurg en hoogleraar op het gebied van digitale zorg, maar ook mijn bestuurlijke ervaring als toezichthouder in de zorg pas ik goed bij de positie.”

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?

“Ik vul bij ZonMw de vacant gekomen plek van ‘vooraanstaand (klinisch) wetenschappelijk onderzoeker’ in. Het is een functie die verder reikt dan het eigen vakgebied en mij vraagt als boegbeeld op te treden - met zicht op kennis en onderzoekagendering - in het brede veld van de gezondheidszorg. Met mijn ervaring als gezondheidswetenschapper, chirurg en hoogleraar op het gebied van digitale zorg, maar ook mijn bestuurlijke ervaring als toezichthouder in de zorg en mijn eerdere activiteiten als Chief Medical Information Officer (CMIO) bij het ministerie van VWS pas ik goed bij deze rol.”

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?

“Digitalisering in zorg en preventieve gezondheidzorg wordt steeds belangrijker en biedt kansen. Maar dat wil nog niet zeggen dat als de technologie er ‘klaar’ voor is, de zorg dat ook is, of dat de burger of patiënt er automatisch mee geholpen is. Daar horen goede afspraken en ook goed onderzoek naar werkzaamheid, veiligheid en implementatie bij. Maar ook actieonderzoek en steun en scholing voor mensen die ermee te maken gaan krijgen. Ik kijk ernaar uit ZonMw te steunen bij deze opgave.”

 

Ook opgenomen worden in de SER Topvrouwen database? Meld je hier aan