Terugblik Topvrouw-benoemingen april 2022: “ik zie mijn rol als RvC-voorzitter als die van dirigent, die het beste uit alle musici haalt”

In de maand april werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.

Terugblik benoemingen © Shutterstock / Rawpixel.com

Bianca Zomerhuis, CEO Obvion

Bianca ZomerhuisWat betekent deze benoeming voor jou?
“Ik ben trots op het feit dat ik de CEO van Obvion mag zijn. Een warm, ambitieus bedrijf met een hart voor hypotheken.”

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
“Ik ben mijn loopbaan gestart bij de Politie en heb daar direct de kracht van een team ervaren, het samen bouwen, vertrouwen hebben in- en op elkaar en ieders verantwoordelijkheid daarin. In sociaal opzicht ben ik daar gegroeid en heeft mijn stijlflexibiliteit vorm gekregen. Dit heeft de basis gelegd voor mijn verdere loopbaan.

“Ik word gedreven door het maken van verbinding en bouwen aan een organisatie waarin het individu groeit door vertrouwen”

Wat ik als rode draad in mijn loopbaan terugzie, is dat ik word gedreven door het maken van verbinding en bouwen aan een organisatie waarin het individu groeit door het geven van vertrouwen. Dit vraagt ook om vertrouwen in mijzelf en het blijven investeren in mijn eigen ontwikkeling. Zowel vakinhoudelijk als - en misschien wel belangrijker - mijzelf als persoon. Iedere functie die ik heb bekleed, heeft mij iets nieuws gebracht. En in iedere functie heb ik bij kunnen dragen aan een gezonde organisatie voor adviseurs, klanten en medewerkers.”

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
“Obvion is een prachtig bedrijf waarin we met passie, plezier, drive en ambitie samenwerken om elke dag weer het verschil te maken voor adviseur en klant. Hier gaan we vooral mee door. De ‘kleur’ die ik eraan toe wil voegen, is om vooral de ontwikkeling van onze medewerkers verder te stimuleren; waarbij we groeien als individuele medewerker en daarmee ook als bedrijf. En dit vanuit een inclusieve omgeving waarin je mag zijn wie je bent.”


Vandena van der Meer-Gangapersadsing, bestuurder ABP

Vandena van der MeerKun je een reactie geven op deze benoeming?
Zowel vakinhoudelijk als qua persoonlijke ontwikkeling had deze rol onmiddellijk mijn interesse toen ik hiervoor werd benaderd. Voorheen heb ik veel advieswerk gedaan in de publieke en semipublieke sector op pensioengebied, de omgeving van het ABP. Het leek mij daarom een enorme uitdaging om tijdens de transitie van ons pensioenstelsel in het bestuur van het grootste pensioenfonds mee te mogen beslissen over de pensioenen van 3,1 miljoen Nederlanders. Dat heeft impact. Nu ik ook mijn eerste indrukken met het bestuur en de ABP-organisatie heb gehad, kan ik zeggen dat de functie - naast uitdagend en eervol - ook erg leuk is. Wat een professionele, betrokken en gedreven mensen zijn onderdeel van het bestuur en de organisatie! Ik ben er trots op dat ik hier mijn steentje aan bij mag dragen.”

“Het toegankelijk maken van pensioen met een eerlijk verhaal naar deelnemers, is waar ik me hard voor wil maken.”

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
“Na mijn studies Rechten en Economie ben ik het pensioenvak ingerold bij Aegon, een pensioenverzekeraar. Daar heb ik geleerd en ervaren hoe een pensioenuitvoerder werkt. Daarna ben ik even het pensioenvak uit geweest en heb ik trainingen gegeven aan ondernemingsraden bij GITP. Het was uiterst leerzaam om te ervaren hoe besluitvormingsprocessen werken in zeggenschap en medezeggenschap. Vervolgens heb ik mijn pensioenkennis en het begeleiden van besluitvorming gecombineerd in de rol van pensioenconsultant. Eerst bij PwC en daarna bij Montae & Partners, waar ik ook partner ben geworden. Daar heb ik dus ook klanten in de publieke en semipublieke hoek geadviseerd en zo is het ABP op mijn pad gekomen. Mooi om na 10 jaar advieswerk, nu ook als bestuurder zelf de verantwoordelijkheid te dragen.”

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
Pensioen is complex en tegelijkertijd is pensioen gewoon jouw salaris tijdens ongeveer 20 jaar van je leven. We zitten er voor 3,1 miljoen Nederlanders, het is hun geld voor later of voor nu. Het toegankelijk maken van pensioen met een eerlijk verhaal naar deelnemers, is waar ik me hard voor wil maken.


Pauline van der Meer Mohr, Voorzitter Raad van Commissarissen ASMi

Pauline van der Meer-MohrWat betekent deze benoeming voor jou?
“Het voorzitterschap van de RvC van dit prachtige bedrijf, dat een sleutelrol speelt in de mondiale halfgeleiderindustrie, is natuurlijk een grote eer en een bijzonder genoegen. ASMi is een multinationale organisatie die essentiële technologie ontwikkelt en levert aan alle grote chipfabrikanten ter wereld. In deze tijd waarin het juiste talent schaars is en de productie- en waardeketens onder druk staan van grondstoffenschaarste en geopolitieke spanningen, liggen de uitdagingen voor een snel groeiend bedrijf als ASMi voor het oprapen.”

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
“Al sinds 2009 bekleed ik - naast mijn executive functies - commissariaten bij beursgenoteerde ondernemingen. Zo ben ik voorheen commissaris geweest bij onder andere ASML en DSM. Daarnaast heb ik onlangs mijn functie als niet-uitvoerend bestuurder van de Britse bank HSBC beëindigd na het vervullen van twee termijnen. Mijn laatste fulltime baan was het voorzitterschap van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit.

“Toezicht is een ragfijn samenspel van verschillende mensen met verschillende expertises, ervaringen, achtergronden en karaktereigenschappen”

Sinds 2016 vul ik het grootste deel van mijn tijd in met een portefeuille als commissaris en toezichthouder. Recent ben ik ook benoemd bij AholdDelhaize en vanaf 1 januari 2023 gaat mijn benoeming bij NN in. Tot die tijd ben ik nog voorzitter van de Raad van Commissarissen van EY Nederland. Daarnaast ben ik voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance en coach/mentor ik een aantal bestuurders en commissarissen. Mijn ontwikkeling van uitvoerend bestuurder naar commissaris betekende dat ik mijn temperament moest aanpassen. Het gaat nu meer om de goede vragen stellen dan om resultaten te bereiken. Er is niets zo ongemakkelijk voor een bestuurder/CEO als een commissaris die eigenlijk het liefst op de bestuurdersstoel zit. ”

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
“Ik zie mijn rol als RvC-voorzitter als die van de dirigent, die het beste uit alle musici haalt om gezamenlijk muziek te maken . Ik bepaal misschien de tempi en de accenten, maar toezicht is een ragfijn samenspel van verschillende mensen met verschillende expertises, ervaringen, achtergronden en karaktereigenschappen. Het is mijn taak om leiding te geven aan de best mogelijke board die effectief toezicht kan houden, ook als het een keer spannend wordt. Als het bedrijf succesvol is, het management het gevoel heeft dat de RvC behulpzaam is, de mensen gemotiveerd zijn, en de cultuur gericht is op langetermijnwaardecreatie, dan heb ik het gevoel dat we op de goede weg zijn.”

 

Ook opgenomen worden in de SER Topvrouwen database? Meld je hier aan