Talkshow ‘Open Deuren’ – Over sleutelfiguren en kansen krijgen

Topvrouw van het jaar 2021 Janine Vos (CHRO Rabobank en rva-lid SER Topvrouwen) vraagt zich net als ‘Zeven Vinkjes’-auteur Joris Luyendijk iets wezenlijks af: heb ik mijn carrière te danken aan mijn persoonlijkheid, talent en harde werken of heb ik vooral veel kansen gekregen? Wie krijgt eigenlijk kansen en wie niet? En hoe kunnen wij concreet die kansenongelijkheid verkleinen? Deze vragen onderzocht Janine Vos, samen met tafelheer Joris Luyendijk, tijdens een enerverende talkshow over kansenongelijkheid.

Talkshowtafel met Janine Vos © Marleen Kuipers

Op zoek naar een antwoord, gingen Vos en Luyendijk in gesprek met prominente Nederlanders waaronder Marian Spier (ondernemer), Marguerite Soeteman-Reijnen (Chairman Executive Board AON Holdings en rva-voorzitter SER Topvrouwen), Ismail Aghzanay (Leraar van het jaar 2021 ) en Nizar El Manouzi (Mocro Maffia-acteur, presentator, geneeskundestudent en afgestudeerd filosoof). Welke belangrijke sleutelfiguren zijn zij in hun leven en carrière tegengekomen?

Belang van sleutelfiguren

Spier en El Manouzi hebben vanuit de eerste hand het belang van een sleutelfiguur mogen ervaren. Spier: “Mijn sleutelfiguur geloofde in mij - in dat ik het ging redden - dat is mij altijd bijgebleven.” El Manouzi: “Tijdens mijn studie ben ik ook meerdere mensen tegengekomen die ervoor gezorgd hebben dat ik in mijzelf geloof. Zo was er een professor in het Erasmus MC te Rotterdam. Hij was fan van de verbreding van de geneeskundestudenten en onderzocht samen met mij hoe ik filosofie en geneeskunde kon combineren. Dat heeft ook zijn vruchten afgeworpen.”

Kansen krijgen en kansen geven

De impact die het openen van deuren heeft, herkent Vos: “Ik realiseerde mij dat ook in mijn carrière. Zo was ik altijd met mensen bezig. Toen was er een man die tegen mij zei: Waarom ga je niet in HR? Waarop ik reageerde dat ik daar helemaal niet voor gestudeerd had. Hij gaf mij toch die kans. En daar gaat het om, dat iemand je die kans geeft of zijn netwerk voor jou openstelt.”
Ook de andere sprekers deelden waardevolle inzichten die terug te zien zijn in de talkshow.

Hun persoonlijke verhalen over kansen krijgen en kansen geven, dienen ter inspiratie van de kijker die zich naderhand één ding ten volle realiseert: ook ik kan een sleutelfiguur zijn in iemands leven en daarmee concreet een bijdrage leveren aan het bestrijden van kansenongelijkheid in Nederland.

Kijk hieronder de talkshow ‘Open Deuren’ terug: