Vakbonden: veel praktisch opgeleiden willen loopbaanadvies

Ruim 40 procent van de werkenden in Nederland met een praktische beroepsopleiding zou graag gebruikmaken van een loopbaancheck. Dat blijkt uit een steekproef van vakbonden FNV en CNV. Vooral jongeren tonen interesse.

Onderzoek vakbonden © Shutterstock

Onderzoek

Uit de steekproef, uitgevoerd door onderzoeksbedrijf PanelWizard, blijkt dat bijna de helft van de werkenden in loondienst gebruik zou willen maken van een gratis loopbaancheck als dit zou worden aangeboden. Voor praktisch opgeleiden geldt dit voor ruim 40 procent. Bijna 30 procent van de respondenten ziet echter op tegen de kosten van loopbaanbegeleiding. De kosten lijken daarmee een grote drempel voor mensen om te starten met de oriëntatie op scholingsmogelijkheden en ander werk. Ruim 36 procent geeft dan ook aan dat ze graag begeleiding willen als ze van plan zijn om van baan te wisselen.

Loopbaancoaching

Tot nu toe hebben FNV en CNV in De VAKbeweging bijna 5.000 mensen met loopbaancoachings-trajecten begeleid, waaronder mensen die getroffen waren door werkloosheid als gevolg van de coronacrisis. Het project is in het najaar van 2021 gestart en is een samenwerking van de vakbonden FNV en CNV met onder andere UWV en gemeenten.

CNV-bestuurslid Jan Pieter Daems is blij met deze ontwikkelingen. Daems: ‘Wij zijn blij dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze laagdrempelige loopbaandienstverlening wil voortzetten in 2023 en verder. Zo kunnen we mensen blijven helpen naar nieuw duurzaam werk, of dat nu in je eigen sector is, of elders. En de samenwerking met andere partijen werkt heel goed.’

Het hele onderzoeksrapport is hier te lezen.

Leven lang ontwikkelen

Hoe kun je jezelf ontwikkelen? De SER werkt aan een actie-agenda om initiatieven voor leven lang ontwikkelen aan te moedigen en te helpen. In deze tijd blijkt des te meer hoe belangrijk dit is.