Ervaringen uitwisselingen tijdens de tweede dag van het Ontwikkeling Telt! Festival

Op donderdag 13 oktober vond de tweede (fysieke) dag van het Ontwikkeling Telt! Festival 2022 plaats. Een dag vol inspiratie voor beleidsmedewerkers en professionals uit het veld om met nieuwe inzichten aan de slag te gaan met scholing en ontwikkeling. Van kennis over de skillsgerichte arbeidsmarkt tot van werk naar werk begeleiding, het festival stond volledig in het teken van basisvaardigheden en een leven lang ontwikkelen. Lees in dit artikel meer over de festival dag en de ervaringen van deelnemers.

Ontwikkeling Telt! Festival 2022 © Jeroen Poortvliet

Sociale opgaven

Kim Putters, voorzitter van de SER, opende het festival. Hierbij benadrukte hij het belang van ontwikkelkansen en goede begeleiding voor iedereen. “Alle grote maatschappelijke opgaven waar we voor staan, zoals het terugdringen van de stikstofuitstoot, de energietransitie en de krapte op de arbeidsmarkt, zijn tegelijkertijd ook sociale opgaven. We vliegen ze soms heel technisch aan, maar vaak gaat het over hoe we elkaar waarderen. Leven lang ontwikkelen en het verbeteren van basisvaardigheden kunnen een antwoord vormen op onzekerheid bij werkgevers en werkenden. Daarbij is het belangrijk om echt naar mensen te luisteren.”

Ook prees Putters de deelnemers van het festival. “Als je andere mensen op de voorgrond zet heeft dat impact. Wat jullie doen is belangrijk en waardevol werk. Laat de versnippering van maatregelen en regels je daar niet van weerhouden. Wees af en toe burgerlijk ongehoorzaam om anderen te kunnen helpen. Soms moet je gewoon iets uitproberen.”

Na de opening, konden de deelnemers kiezen uit ruim 40 deelsessies. We lichten er hieronder twee uit. De Powerpointpresentaties van de sessies zijn terug te vinden op de website van het Ontwikkeling Telt Festival.

Bouwen aan je eigen toekomst

Welke dilemma’s ervaren mensen die zelf de regie willen nemen over hun loopbaan om tijdig mee te kunnen veranderen met de vraag vanuit de arbeidsmarkt? Tijdens de sessie Bouwen aan je eigen Toekomst: mismatches en dilemma’s in kaart stond deze vraag centraal. Jef Wintermans (SER), Annemie Ploeger (Universiteit van Amsterdam), Karlien Haak en Yvonne Yan (James Loopbaan), deelden vanuit verschillende invalshoeken kennis en inzichten over eigen regie.

Ploeger houdt zich in haar onderzoek bezig met de mismatches tussen hoe we ons leven hebben ingericht en wat we nodig hebben om autonoom te kunnen zijn. Hierbij onderzoekt zij het leven van de traditionele Hadza stam in Tanzania en dat van studenten in Amsterdam. “Moderne mensen leven als gekooide dieren”, is haar stelling. “Om eigen regie te stimuleren is een gevoel van autonomie en vrijheid een belangrijke voorwaarde. Een gebrek hieraan kan zelfs leiden tot depressieve klachten.”

Loopbaanbureau James deelde vervolgens verschillende praktijkvoorbeelden over de loopbaanondersteuning die zij bieden aan werkenden en werkzoekenden. Onder andere ‘rouw om het verlies van een baan’ blijkt een belangrijke factor te zijn waardoor mensen vast kunnen lopen in hun loopbaan. De filosofie van James Loopbaan is dan ook gericht op het collectief. “Je loopbaan is een reis door het leven met leren en werken. Loopbaanontwikkeling is dan ook niet individueel, maar sociaal”, aldus Yan.

Skills centraal

Marion Sieh gaf in deze deelsessie een helikopterview op de transitie naar een meer skillsgerichte arbeidsmarkt. Een inventarisatie van de SER Actieagenda LLO binnen het eigen netwerk laat zien dat overal in het netwerk van alles op het gebied van skills gebeurt. Twee deelnemers uit het netwerk deelden hun ervaringen in deze sessie.

Raymond Steenkamp, van Arbeidsmarktregio Noordoost-Fryslân, vertelde meer over ‘Dialogisch valideren’. Deze methode stelt het individu centraal en organiseert daar omheen een valideringstraject met EVC (erkenning verworven competenties) als uitgangspunt. Onderwijs en ondernemers in de regio worden in deze skillsbenadering meegenomen met het oog op de acceptatie en erkenning van de gevalideerde skills. Inmiddels hebben de eerste valideringstrajecten plaatsgevonden. Hieruit blijkt dat het individu meer bewust wordt van eigen kwaliteiten en dat daardoor de kansen op een baan wordt vergroot.

Dorethé van Eijk illustreerde aan de hand van een pilot met een skillspaspoort in de regio Helmond wat er allemaal bij komt kijken als je met een skillsaanpak aan de slag gaat. Het programma ‘Boost’ geeft de mogelijk om een skillspas aan te maken. Daarnaast kunnen via online testen competenties in kaart worden gebracht die aan de skillspas kunnen worden toegevoegd. Bij ondernemers is nagegaan hoe zij aankijken tegen zo’n tool: 80 procent ziet het als een goed alternatief voor het traditionele CV en 40 procent voor ontwikkelingsgesprekken. Binnen de pilot wordt nu gekeken of en hoe zo’n skillspas ook een objectieve weergave van skills kan geven. Inmiddels hebben 100 mensen een skillspas aangemaakt.

Ontwikkeling Telt! Festival 2022

© SER

Afsluiting

Het Ontwikkeling Telt! Festival, georganiseerd door de Rijksoverheid en de SER, bestond dit jaar uit een online dag op 22 september en een fysieke dag op 13 oktober in Den Haag. De bijna 600 aanwezigen konden ruim 40 deelsessies volgen over basisvaardigheden en een leven lang ontwikkelen. Lees in dit artikel de terugblik van de eerste dag van het festival mét terugkijktips. Deelsessies van de online dag zijn tot drie maanden na de festivaldag terug te kijken. Kijkers moeten zich hiervoor wel hebben aangemeld als deelnemer.