Terugkijken: Ontwikkeling Telt! Festival (online) 2022

Op donderdag 22 september vond de eerste (online) dag van het Ontwikkeling Telt! Festival 2022 plaats. Deze dag stond in het teken van een leven lang ontwikkelen en basisvaardigheden. Een aantal sessies zijn de komende tijd terug te kijken. Om je te helpen kiezen hebben we de alvast 5 sessies voor je uitgelicht. Op donderdag 13 oktober vindt de fysieke dag plaats. Aanmelden voor deze dag is nog steeds mogelijk!

Ontwikkeling Telt! Festival © SER

Plenaire opening met Jacco Vonhof

Onder leiding van dagvoorzitter Hadassah de Boer gingen Jacco Vonhof (SER-kroonlid en voorzitter MKB Nederland), Marjolein ten Hoonte (Randstad), Nienke Meijer (Stichting de Buitenboordmotor), Maurice de Greef (UNESCO/ Vrije Universiteit Brussel) en Natascha Notten (Movisie) in gesprek over het belang van een geïntegreerde aanpak van basisvaardigheden en leven lang ontwikkelen. De sessie werd afgesloten met een gedicht van Jeen Hofstra, die zijn eigen persoonlijke ervaring met laaggeletterheid deelde. Kijk hier de sessie terug.

Leergedrag in kaart met de Monitor Leercultuur

De SER heeft in samenwerking met TNO de Monitor Leercultuur ontwikkeld. De Monitor Leercultuur brengt leergedrag, zoals informeel en formeel leren, in Nederland in kaart en laat zien welke trends daar in te ontdekken zijn in de afgelopen jaren. In deze workshop leer je wat er in organisaties nodig is om leren en ontwikkelen vanzelfsprekend te maken, hoe Nederland daar nu in scoort: en wat je met de monitor in organisaties kunt doen. Onder leiding van René van Oorschot (SER) gingen Wouter van der Torre (TNO) en Bart Valkenburg (SBB) hierover in gesprek. Kijk hier de sessie terug.

Op weg naar een skillsgerichte arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt wordt steeds dynamischer en dwingt werkgevers beter te kijken naar wat iemand kan, wat iemand moet kunnen in een baan en wat iemand met een bepaalde scholingsinterventie kan leren. Maar hoe breng je iemands kennis, vaardigheden en competenties, ook wel ‘skills’ goed in kaart? En hoe vertaal je dit voor het hele werkveld? Het UWV is aan de slag gegaan met het vormgeven van een gemeenschappelijke skills taal. Dit project heet CompetentNL. In deze sessie lichten Elize de Bar (UWV), Bart van Liempd (Ministerie van OCW) en Janneke Voltman (SBB) toe hoe de toepassing van CompetentNL werkt. Kijk hier de sessie terug.

Leren en ontwikkelen in het mkb met SLIM

Vanaf 1 september is het aanvraagtijdvak van de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in het mkb) voor mkb-ondernemers geopend. Ben jij benieuwd of je als ondernemer in aanmerking komt voor de SLIM-subsidie? Wil jij weten wat je kunt aanvragen en wat daarbij komt kijken? Deze sessie informeert je over de mogelijkheden die SLIM te bieden heeft voor werkgevers. Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden van SLIM-projecten. Kijk hier de sessie terug.

Leven lang ontwikkelen via de bibliotheek

De bibliotheek is een plek waar scholing en ontwikkeling samenkomt. De bibliotheek kan een centrale rol spelen in de ontwikkeling van werkenden en werkzoekenden, om zo in te spelen op de behoeften vanuit de arbeidsmarkt en vanuit werkenden zelf. In de landelijke Netwerkagenda Bibliotheken 2020-2023 is de maatschappelijke opgave voor bibliotheken in een leven lang ontwikkelen vastgelegd. In deze sessie hoor je meer over deze maatschappelijke opgave en hoe bibliotheken hiermee omgaan. Meer weten? Kijk hier de sessie terug.

Introductie in gedragsverandering

Duurzame inzetbaarheid vraagt om gedragsverandering bij werknemers én werkgevers. Hoe kun je eigen regie stimuleren zodat mensen nu en in de toekomst veilig, vitaal, vaardig en met plezier aan het werk kunnen blijven? Stichting Doorzaam gaat in deze sessie in op het model van eigen regie op duurzame inzetbaarheid en welke 5 pijlers van belang zijn voor het bereiken van gedragsverandering. Kijk hier de sessie terug.

Een selectie van de online sessies zijn tot drie maanden na het festival terug te kijken. Alleen deelnemers die zich hebben ingeschreven kunnen de sessies terugkijken als ze inloggen op de website van het Ontwikkeling telt! Festival.

Meld je aan voor de online dag

Ben je geïnspireerd geraakt door de verschillende sessies en praktijkverhalen? Schrijf je dan snel in voor de tweede dag van het Ontwikkeling Telt! Festival, live in het Postillion in Den Haag. Inschrijven kan op de website van het festival.