Transparantie en flexibiliteit nodig voor kansrijk opleiden in het mbo

Maak mbo-opleidingen aantrekkelijker door betere voorlichting, maak switchen makkelijker en stimuleer praktisch opgeleiden om ook na hun opleiding verder te leren. Dat zijn enkele aanbevelingen uit het Advies Kansrijk Opleiden van de taskforce doelmatigheid van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB), onder leiding van oud-minister Lodewijk Asscher.

Switchen in het mbo © Shutterstock

Volgens het advies kiezen te weinig studenten voor opleidingen in kraptesectoren, zoals de techniek en de zorg. Dit zou mede komen door oude beroepsbeelden over deze sectoren. Maar ook doordat niet alle aanstaande studenten de juiste informatie direct tot hun beschikking hebben, bijvoorbeeld over het startsalaris en andere arbeidsvoorwaarden.

Samenwerking en voorlichting

De taskforce wil als eerste met betere voorlichting meer geïnteresseerden overhalen om te kiezen voor een mbo-opleiding in deze krappe sectoren. Daarnaast is het van belang dat alle partijen in de mbo infrastructuur, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en onderzoeksorganisaties, het onderwijsaanbod en beleid meer nadrukkelijk gaan richten op een leven lang ontwikkelen.

 

Leven lang ontwikkelen

Hoe kun je jezelf ontwikkelen? De SER werkt aan een actie-agenda om initiatieven voor leven lang ontwikkelen aan te moedigen en te helpen. In deze tijd blijkt des te meer hoe belangrijk dit is.