Werkbezoek Kim Putters en Theo Henrar in teken van skills

SER-voorzitter Kim Putters en FME-voorzitter Theo Henrar brachten dinsdag 20 december een bezoek aan 3D Makerszone in Haarlem. Zij werden hierbij vergezeld door leden van de cao-onderhandelingsdelegaties van FME en de vakbonden.

SER-voorzitter Kim Putters en FME-voorzitter Theo Henrar brachten dinsdag 20 december een bezoek aan 3D Makerszone in Haarlem Werkbezoek Kim Putters en Theo Henrar bij 3D Makerszone in Haarlem.

Centraal thema tijdens het bezoek was de continue ontwikkeling van vaardigheden van medewerkers in de technische sector. Enerzijds om hen inzetbaar te houden en anderzijds om werken in de technische sector aantrekkelijk te maken voor nieuwe medewerkers. Twee middelen die hiervoor worden inzet zijn een skillspaspoort en de Smart Makers Academy.

Kim Putters was onder de indruk over de locatie en de manier waarop constructief en innovatief samengewerkt wordt binnen de sector rondom het thema leven lang ontwikkelen. “De snel veranderende arbeidsmarkt vraagt om een innovatieve aanpak die verder gaat dan scholing alleen. Het vastleggen van een skillspaspoort in de Metalektro-cao is daar een prachtig voorbeeld van. Ook de SER blijft zich met de Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen doorlopend inzetten voor een vanzelfsprekende leercultuur en een meer skillsgerichte arbeidsmarkt.”

Smart Makers Academy

Om te komen tot een schaalvergroting van digitalisering in het mkb, is het nodig dat de benodigde skills bij medewerkers in het mkb worden ontwikkeld. In de Smart Makers Academy worden deelnemers vanuit de basiskennis via leerlijnen doorverwezen naar reguliere opleidingstrajecten, fieldlabs en innovatieplaatsen om doormiddel van nanomodules skills te ontwikkelen voor de volgende stap. Op deze manier kunnen flexibel en efficiënt skillsprofielen ontwikkeld worden, die internationaal worden erkend en inspelen op de laatste ontwikkelingen.

Skillspaspoort in cao

De Metaal- en elektrotechnische industrie (Metalektro) is bovendien de eerste sector waarin het skillspaspoort is vastgelegd in de cao. Lees er meer over in dit nieuwsbericht. In een eerder gepubliceerd interview met ondernemersorganisatie FME, benadrukte Hanneke Ackermann al het belang van skills voor de ontwikkeling en groei van medewerkers: “Met een skillspaspoort worden mensen veel flexibeler op de arbeidsmarkt.” Lees het volledige interview.

Skillsgerichte arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert snel en daardoor wordt er steeds meer gevraagd van werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Niet alleen een diploma is tegenwoordig van belang, maar ook welke vaardigheden, competenties, kennis en bekwaamheid je met je meebrengt. lees alles over de skillsgerichte arbeidsmarkt op deze pagina.