Jaarverslag 2023 Nederlandse Arbeidsinspectie | Reflectie, praktijkverhalen, feiten & cijfers

In haar jaarverslag over 2023 geeft de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) aan welke arbeidsrisico’s volgens de inspectie expliciet aandacht vragen. Maar het behandelt ook andere thema’s, zoals de complexe problematiek rond kennismigranten.

Bouwvakkers aan het werk © Shutterstock

Het jaarverslag bestaat uit drie delen:

  1. Reflectie op de kennismigrantenregeling;
  2. Praktijkverhalen van inspecteurs, zoals die over bedrijven waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen of waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen;
  3. Feiten en cijfers, met onder andere aandacht voor het aantal arbeidsongevallen en voor het functioneren en de doeltreffendheid van de uitvoering van het stelsel van werk en inkomen.

Lees het Jaarverslag 2023

De Nederlandse Arbeidsinspectie sloot in 2023 2.448 ongevalsonderzoeken af, iets meer dan in 2022 (2.295). Verder kwamen er 3.866 ongevalsmeldingen binnen. Daarbij waren in totaal 2.919 slachtoffers betrokken, waarvan 72 met een dodelijke afloop. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de sectoren handel, vervoer en horeca (21), industrie (14) en bouw (11).

Andere onderwerpen die in het jaarverslag aan bod komen zijn:

  • De implementatie van de herziene ARIE-regeling, die bedrijven verplicht om gevaarlijke stoffen te inventariseren en veiligheidsmaatregelen te nemen. Deze herziening heeft geleid tot een uitbreiding van de meldplicht voor bedrijven, waarbij zij zich moeten registreren als ARIE-bedrijf bij de NLA. Uit het jaarverslag blijkt dat veel bedrijven welwillend zijn om aan deze wettelijke verplichtingen te voldoen, maar dat ze vaak nog kennis en ervaring missen.
  • De nieuwe aanpak van arbeidsongevallen sinds 2023, waarbij werkgevers in de meeste gevallen zelf onderzoek doen naar het arbeidsongeval. Deze benadering wordt positief beoordeeld, omdat het bijdraagt aan het vergroten van het lerend vermogen van werkgevers en daarmee een blijvend positief effect op de veiligheid van werknemers realiseert.
  • De toename van het aantal interventies gericht op directe beïnvloeding van bedrijven door de NLA en beïnvloeding via anderen op het gebied van Gezond en Veilig Werken. Dit percentage is gestegen naar 9,5% voor Gezond en Veilig werk, tegenover 5,8% in 2022 en 9,6% in 2021.

De rol van de SER

De SER ziet het als zijn taak om gezond en veilig werken, goede arbeidsomstandigheden, in Nederland te stimuleren. De SER adviseert en informeert daartoe werkgevers, werknemers en arbodeskundigen met het oog op goede werkomstandigheden.

Met berichtgeving naar aanleiding van het Jaarverslag van de NLA, informeert de SER het veld, draagt het bij aan meer bewustwording en het aanbrengen van de juiste focus binnen bedrijven.

Het SER Arboplatform is het centrale punt van sociale partners voor informatie over gezond en veilig werken. Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen kunnen er terecht voor al hun arbovraagstukken. Wil je weten wat er in de Arbowet staat en hoe je deze toepast?