Ondernemers, bescherm je medewerkers en breng de arbeidsrisico’s in kaart

Waar gewerkt wordt, daar zijn arbeidsrisico’s. Als je weet welke arbeidsrisico’s er in je bedrijf zijn en hoe je deze kunt oplossen, helpt dat ongevallen, ziekte en uitval te voorkomen. Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) breng je deze risico’s in kaart. En in een bijbehorend plan van aanpak staat hoe je die risico’s vermindert of voorkomt.

medewerker in winkel © Steunpunt RI&E

Hoe maak je een RI&E? 

Er zijn verschillende manieren om een RI&E te maken. Welke het best bij jou past, hangt af van je situatie en voorkeuren. Je kunt bij het maken van een RI&E een arbodeskundige inschakelen om je hierbij te helpen. Je kunt ook zelf met je RI&E aan de slag. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden (routes):

Route 1: Branche RI&E

Je maakt gebruik van een branche RI&E. Brancheorganisaties hebben vaak een goed beeld van de risico’s die in de branche spelen en  kunnen de branche RI&E hieop afstemmen. Dit is, als je lid bent van een branchevereniging, meestal gratis. Een branche-RI&E hoef je niet te laten toetsen door een arbodeskundige.

Route 2: Je maakt gebruik van de online RI&E-applicatie

Je maakt zelf een RI&E met de applicatie ‘Route naar RI&E’ als startpunt. Met behulp van diverse checklists loop je na welke risico’s er binnen je bedrijf aanwezig zijn, aan welke eisen uit de Arbowet je al voldoet en wanneer je welke maatregelen treft.

Route 3: Je laat je adviseren door een arbodeskundige

Je kunt ervoor kiezen om je RI&E samen met een arbodeskundige op te stellen en een plan van aanpak te maken. Iemand met kennis van arbeidsomstandigheden, zoals bijvoorbeeld een veiligheidskundige, arbeidshygiënist of een arbeids- en organisatiedeskundige. Je bent hierdoor zelf minder tijd kwijt aan het opstellen van de RI&E. Zo’n dienst kost geld, maar een arbodeskundige brengt de nodige deskundigheid in de organisatie als het gaat om het inrichten van een veilige en gezonde werkplek.

Route 4: Zelf je RI&E maken zonder hulpmiddelen

Je kunt ook zelf  je RI&E maken. De eerste stap is om samen met je medewerkers, bijvoorbeeld een preventiemedewerker of personeelsvertegenwoordiging, een lijst te maken van de risico’s binnen je bedrijf. Na afronding van je RI&E moet je deze laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige. Heb je minder dan 25 medewerkers in dienst én maak je gebruik van een erkend RI&E-instrument, dan is toetsing niet verplicht. Een erkend instrument heeft een icoontje met RI&E en een groene vink.

Tip
De toetsing van je RI&E wordt gedaan door een gecertificeerde arbodeskundige en kost geld. Het kan slim zijn om offertes op te vragen voor toetsing bij meer dan één arbodeskundige. Heb je al een contract met een gecertificeerde arbodienst (bijvoorbeeld voor verzuimbegeleiding)? Dan is toetsing vaak al inbegrepen bij dat contract.

Aan de slag met je eigen RI&E? Ga naar de website van het Steunpunt RI&E

Meer weten over de RI&E? Ga naar het dossier RI&E

Relevant nieuws