Nieuwsoverzicht jongeren

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Jongeren.

Denktank Coronacrisis: Extra aandacht voor wie kwetsbaar is op de arbeidsmarkt

10-12-2020

De coronacrisis treft veel werkenden. Maar sommige groepen lopen meer risico op langdurige werkloosheid en financiële problemen. Denk aan jongeren die willen beginnen of net zijn begonnen met werken, mensen met een migratieachtergrond of met een arbeidsbeperking. Velen hiervan hadden voor de crisis uitbrak al achterstanden op de arbeidsmarkt.

Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC): Eerste resultaten over klimaat

01-12-2020

In september konden jongeren tussen de 16 en 35 jaar meepraten via de Opp app over de gevolgen van de coronacrisis op werk, wonen en onderwijs. Na veel input en ideeën van jongeren werd besloten om ook het klimaat mee te nemen in het gesprek. Vanaf 12 november konden zij hun ideeën geven over klimaatproblemen. Deze ronde sloot op 30 november. In januari zal JDC de ideeën met premier Rutte delen.

Zoveel werkstress bij jongeren. Hoe kan dat?

19-11-2020

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat geldt ook voor veel jonge professionals, werkenden tot 35 jaar, die vrijwel de hele week thuis zijn en hun collega’s alleen online zien. De grenzen tussen werk en privé vervagen en het vasthouden van focus en concentratie is moeilijk, laat staan het wegwijs worden binnen een organisatie. Tegelijkertijd wordt er veel van jonge professionals verwacht. De druk om goed te presteren is hoog.

Jongeren Denktank Coronacrisis praat verder over klimaat

12-11-2020

Het gesprek van jongeren met elkaar over de gevolgen van de coronacrisis krijgt een vervolg. Het nieuwe onderwerp is het klimaat. Vanaf 12 november kunnen jongeren tussen 16 en 35 jaar hun ideeën spuien over hoe klimaatproblemen kunnen worden aangepakt.

MZ Hackathon: praktische tips van 50 jongeren

05-10-2020

Ruim vijftig enthousiaste jongeren namen deel aan de MZ Hackathon op 16 september 2020 over medezeggenschap.

Jongeren adviseren Rutte over coronacrisis

14-09-2020

“Kom met ideeën” zei premier Rutte in mei tegen de jongeren. Twee jongerenplatformen: Denktank-Y en SER-Jongerenplatform, werken vanaf 14 september samen in de Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC).

Sam Huberts (Vrije Universiteit Amsterdam) winnaar SER-Scriptieprijs 2020

25-06-2020

Sam Huberts (Bestuurskunde, Vrije Universiteit Amsterdam) heeft met zijn masterscriptie ‘Rekening houden met risico’, de SER-Scriptieprijs 2020 gewonnen. Bij de keuze voor deze scriptie speelden de grote relevantie voor het SER-werk, het gedegen onderzoek, het hoge analytische niveau gekoppeld aan de praktische toepasbaarheid en goede leesbaarheid een grote rol.

Platform www.peerpeer.nl maakt oriëntatie op studie mogelijk

20-05-2020

Het SER Jongerenplatform lanceert samen met vele jongerenorganisaties de online tool www.peerpeer.nl om studiekiezers en studenten met elkaar in contact te brengen. Daardoor kunnen studiekiezers zich ondanks de beperkende maatregelen vanwege corona toch oriënteren op een studiekeuze. Www.peerpeer.nl is er voor toekomstige studenten voor het MBO, HBO en WO.

SER Jongerenplatform op pad met verkenning Hoge Verwachtingen

09-12-2019

Er moet structureel meer aandacht komen voor de positie van jongeren. In een hoorzitting in de Tweede Kamer lichtten jongeren van het SER Jongerenplatform dat zelf toe aan de hand van de SER-verkenning ‘Hoge Verwachtingen’. De dag nadat zij de verkenning toelichtten bij de Tweede Kamer, boden zij de verkenning ook aan bij minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Reportage Nieuwsuur over hoe SER Jongerenplatform zich inzet voor jonge generatie

19-11-2019

“Dit zijn de nieuwe polderaars, vastbesloten de problemen van de jonge generatie op de agenda te krijgen”, zo vertelt de voice-over in de Nieuwsuur-serie ‘De stem van de jongeren’. In de serie belicht Nieuwsuur de maatschappelijke inzet van de jeugd. Hoe kijken ze aan tegen de samenleving en de politiek?