Nieuwsoverzicht jongeren

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Jongeren.

‘Geef jongeren de regie over hun eigen toekomst’

16-01-2024

Bij het oplossen van maatschappelijke problemen als de klimaatcrisis, kansenongelijkheid en mentale gezondheid is de inbreng van jongeren onmisbaar. Dat zegt Kimberley Snijders, voorzitter van de Nationale Jeugdraad en het SER Jongerenplatform. “Jongeren moeten het langst leven met de impact van besluiten die we nu nemen.”

Podcastaflevering 6: De zorgen van jongeren

27-11-2023

In de zesde aflevering van de SER podcast Impact in de Polder gaat Marnix in gesprek over jongeren. Hoe zit het met de representatie van jongeren in de politiek en andere besluitvormingsorganen? Hebben jongere generaties van nu het wel écht beter dan hun ouders? En waarom lijken veel jongeren pas later in het leven belangrijke mijlpalen te bereiken, zoals het kopen van een eerste huis en het stichten van een gezin?

Diversity Day 2023: welke impact wil jij maken?

10-10-2023

Diversity Day 2023 betekende een bijzondere mijlpaal, namelijk de vijfde editie van dit inspirerende evenement! Met een recordaantal van bijna 600 deelnemers die de dag aftrapten, werd krachtig aangetoond hoe organisaties zich steeds actiever inzetten voor diversiteit en inclusie.

Minister van Gennip (SZW) in gesprek met vertegenwoordigers van SER JP over werk en de impact van de arbeidsmarktplannen voor jongeren

15-09-2023

Op 7 september waren vertegenwoordigers van het SER Jongerenplatform in gesprek met Minister van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over de impact van de arbeidsmarktplannen voor Jongeren.

Raad voor de Toekomst: investeer in welzijn van mens en planeet

30-05-2023

Geef meer aandacht aan sociale en ecologische effecten van investeringen, en borg dit op een goede manier in het beoordelingskader van het Nationaal Groeifonds. Dat schrijft de Raad voor de Toekomst in zijn eerste advies “Duurzaam durven denken” aan het kabinet en het Nationaal Groeifonds. Niet alleen economische groei moet centraal staan bij investeringsbeslissingen, maar juist het welzijn van de mensen en de planeet op de lange termijn. Nu is het moment om gezamenlijk de basis te leggen voor de samenleving van de toekomst.

Jongeren over hun toekomst met goede zorg op een leefbare aarde

23-05-2023

‘The Future is Ours’ luidde de uitdagende titel van het evenement op 12 mei in het Haagse Paard van Troje, georganiseerd door het SER Jongerenplatform en de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Honderd constructieve, diverse jongeren tussen de 16 en 30 jaar spreken over hun toekomst, maar ook die van hun (groot)ouders. “Ik moet de zorg voor mijn ouders wel kunnen betalen.”

‘Jongeren laten zich meer horen, en niet alleen aan de vergadertafel’

22-05-2023

‘Blijf vooral meedenken en meepraten over de grote opgaven van vandaag en morgen.’ Dat was de boodschap van Kim Putters, voorzitter van de SER, tijdens het event The Future is Ours van het SER Jongerenplatform en de staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Meer dan 100 jongeren spraken zich op 12 mei 2023 in het Paard in Den Haag uit over grote maatschappelijke opgaven: wonen, onderwijs, zorg, duurzaamheid en inclusiviteit.

Wooncrisis houdt ontwikkeling jongeren tegen

21-03-2023

Wouter Kools, bestuurder bij De Nederlandse Woonbond, maakt zich zorgen over de financiële onzekerheid en psychische kwetsbaarheid van jongeren nu de problemen op de woningmarkt blijven aanhouden.

Raad voor de Toekomst adviseert het Nationaal Groeifonds

06-02-2023

In juni 2022 is de Raad voor de Toekomst opgericht. De raad adviseert het kabinet en het Nationaal Groeifonds hoe zij rekening kunnen houden met de belangen van jongeren en toekomstige generaties bij de toekenning van middelen.

De toekomst van jongeren: hoezo veelbelovend?

21-11-2022

De positie van jongeren is de laatste jaren niet verbeterd en op een aantal gebieden zelfs verslechterd, blijkt uit de laatste verkenning van het SER Jongerenplatform. Ook blijft de ongelijkheid tussen jongeren verder groeien. Eva Buwalda, Bo Lemmens en Anne Sophie Stoop vinden actie daarom hard nodig.