Leerambassadeurs maken leren toegankelijk

De monitor leercultuur laat grote verschillen zien tussen groepen werkenden. Zo zien we dat je zonder startkwalificatie (mbo-niveau 2) niet alleen minder vaak leert, maar ook minder de noodzaak voelt én minder vaak gestimuleerd wordt om te leren. Gelukkig zijn er ook praktijkvoorbeelden die laten zien dat het ook anders kan.

© Shutterstock

In de komende edities van de nieuwsbrief besteden we specifiek aandacht aan hoe werkenden en werkzoekenden voor wie een leven lang ontwikkelen nog niet vanzelfsprekend is, ondersteund en begeleid kunnen worden. 

We delen inzichten uit de praktijk en onderzoek over effectieve methodes, verkennen de rollen die werkgevers kunnen spelen in dit proces en belichten de voordelen die het oplevert voor iedereen. In dit artikel nemen we jullie mee in de kracht van leerambassadeurs en doen we de oproep om mooie voorbeelden of uitdagingen met ons te delen.

De kracht van leerambassadeurs

Een leerambassadeur is een collega die anderen ondersteunt op het gebied van scholing en ontwikkeling en dit onderwerp bespreekbaar maakt op de werkvloer. Collega's kunnen bij de leerambassadeur terecht met vragen als: Hoe sta ik ervoor op de arbeidsmarkt? Wat kan en wil ik binnen mijn werk? En hoe kom ik daar?

De kracht van leerambassadeurs is dat zij denken vanuit hun eigen ervaring en zij als directe collega’ precies weten wat er speelt. Dit helpt om de drempel weg te halen en collega’s kunnen zo in vertrouwen met een leerambassadeur in gesprek gaan over vervolgstappen in hun loopbaan. Overigens nemen deze ambassadeurs niet de verantwoordelijkheid van een leidinggevende over, maar fungeren zij als een verbindende schakel tussen medewerkers en de HR/P&O afdeling.

Gratis trainingsaanbod van CNV

Dankzij een subsidie van het SZW kan CNV de komende jaren een grote groep leerambassadeurs gratis opleiden en ondersteunen. Leerambassadeurs in spé worden in een tweedaagse training klaargestoomd om collega’s te helpen met vragen over scholing en ontwikkeling. Na de training kunnen ze direct in de eigen organisatie aan de slag. Een communicatietoolbox én een contactpersoon in de eigen organisatie helpt hen hierbij. Daarnaast organiseert CNV intervisiebijeenkomsten waar leerambassadeurs hun ervaringen kunnen bespreken.

De hogeschool HAN volgt de deelnemende bedrijven en leerambassadeurs, om erachter te komen hoe bedrijven leerambassadeurs het meest effectief kunnen inzetten. Maar dat deze methode werkt, is al in eerder onderzoek bewezen.

Meer weten?

Wil je meer leren over het inzetten van leerambassadeurs in jouw organisatie? Voor meer informatie, bezoek de website van CNV of lees een inspirerend interview over de ervaringen van een leerambassadeur door hier te klikken.
Binnenkort organiseert CNV een Webinar voor geïnteresseerden, hou daarvoor hun website in de gaten.

Deel je eigen voorbeeld met ons

Heb je zelf een mooi voorbeeld of een vraag over het begeleiden van mensen voor wie leren niet vanzelfsprekend is? We horen het graag, stuur dan een mail naar doorbraakllo@ser.nl.