AFM vraagt aandacht voor werknemers met beperkte pensioenopbouw

Werknemers die een beperkt pensioen opbouwen (ook wel 'de grijze vlek' genoemd) mogen niet vergeten worden in het nieuwe pensioenstelsel. Een van de speerpunten van het nieuwe stelsel is het verkleinen van de ‘witte vlek’: de groep mensen die nu geen pensioen opbouwen.

Een drie-generatiegezin zit in het bos op een houten brug. De jongen heeft geen schoenen aan. © Shutterstock

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vraagt in zijn verkenning aandacht voor het risico van beperkte pensioenen. Deelnemers denken een goed pensioen op te bouwen waarmee zij na pensionering in hun levensonderhoud kunnen voorzien, maar dit blijkt niet altijd zo te zijn.

Op de website www.geenpensioen.nl staan handige tips voor werkgevers en werknemers om ervoor te zorgen dat werknemers een goed pensioen opbouwen.
De AFM doet een oproep aan de pensioensector om 'met elkaar in gesprek te gaan over de analyses uit deze verkenning, en na te gaan op welke manieren onrealistische verwachtingen bij deelnemers over hun pensioen kunnen worden voorkomen'.

Geen pensioen via de werkgever

In 2021 is de website www.geenpensioen.nl gelanceerd om het aantal werknemers zonder een aanvullend pensioen te verkleinen en werkgevers en werknemers te helpen om te komen tot een pensioenregeling . Op deze website is een handig stappenplan te vinden, hoe werkgevers een pensioenregeling kunnen aanbieden aan hun werknemers.