Sectoraal en Regionaal LLO-netwerk bijeenkomst: Thema Leercultuur en behoud van personeel

Amsterdam, 9 november – Hoe stimuleer je leren en innoveren binnen je organisatie? Dit was de centrale vraag bij de bijeenkomst van het Sectoraal en Regionaal LLO-netwerk in de Burcht van Berlage, historisch gezien 'De Tempel voor de medewerker', zoals Bas van Weegberg van de FNV het noemde. Deze locatie, ooit opgericht voor de Bond van Diamantbewerkers als symbool voor het belang van leren, bood een passend decor voor discussies over 'leercultuur' en het behoud van personeel.

Afscheid van dagvoorzitter Willem Jelle Berg

Het netwerk nam afscheid van Willem Jelle Berg, die sinds december 2019 een cruciale rol speelde. Onder zijn leiding is het netwerk, zelfs tijdens de uitdagende coronaperiode, uitgegroeid tot een robuuste en groeiende gemeenschap.

Inzichten van Stephan Corporaal

Stephan Corporaal van Saxion Hogeschool en bij het Centre of Expertise TechYourFuture deelde waardevolle inzichten over het bouwen aan een positieve leercultuur op de werkvloer. Hij benadrukte dat, hoewel veel werknemers openstaan voor ontwikkeling, het vaak ontbreekt aan concrete actie . Zijn presentatie bood praktische richtlijnen voor het stimuleren van deze cultuur, zoals duidelijkheid, structuur en support van een mentor.

De bijeenkomst was gericht op het verbinden van theorie met praktijk. In de deelsessies gingen deelnemers in gesprek met sprekers die dagelijkse ervaringen deelden over het versterken van leercultuur en het behoud van personeel. Hierbij kwamen diverse innovatieve initiatieven en praktijkvoorbeelden aan bod:

 

  1. LeercultuurMKB.nl Provincie Gelderland en VNO-NCW Midden: Dit programma richt zich op het stimuleren van leercultuur bij MKB-bedrijven zonder eigen HRM. Deze bedrijven ondergaan een behoefteanalyse, waarna ze een op maat gemaakt traject en begeleiding van een arbeidsmarktcoach ontvangen. Er is ook een focus op leerkringen, waarbij leidinggevenden ervaringen uitwisselen met andere bedrijven.
  2. LeerWerkLoket leerkring MKB in Noord Brabant : Een uniek ambassadeursnetwerk, opgezet door het LeerWerkLoket met stakeholders zoals gemeente Tilburg en Onderwijsgroep Tilburg (ROC). Onder de deelnemers bevinden zich bedrijven als McDonalds en Hoppenbrouwers Techniek. Het netwerk benadrukt leven lang leren en kruisbestuiving tussen sectoren, waarbij gezamenlijke evenementen een sleutelrol spelen.
  3. JAMES Loopbaan/Leerambassadeurs van CNV :Dit project promoot de rol van leerambassadeurs binnen organisaties. Deze ambassadeurs worden getraind en ondersteund door JAMES loopbaan met subsidie van SZW en stimuleren medewerkers om zich verder te ontwikkelen. De focus ligt op peer-to-peer leermethoden en het verlagen van de drempel om te gaan leren. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen evalueert dit project.
  4. Adviseur Ontwikkelcultuur van Wij Techniek :Als O&O fonds van de Installatiebranche, biedt Wij Techniek ondersteuning aan MKB-bedrijven in het ontwikkelen van een leercultuur. Ondanks uitdagingen zoals hoge werkdruk en personeelstekorten, slagen deze adviseurs erin vakmensen te bereiken. Een opmerkelijke innovatie is de introductie van 'Learning Communities' in de technische installatiebranche in Regio Twente.

Door het delen van inzichten en succesverhalen, biedt het netwerk waardevolle hulpmiddelen en inspiratie voor organisaties die streven naar een duurzame leercultuur. Deze bijeenkomsten onderstrepen de onmisbare waarde van levenslang leren in de hedendaagse werkomgeving.