Nieuwsoverzicht gezondheid en preventie

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Gezondheid en preventie.

Working Positively: Samen naar een inclusieve werkomgeving voor mensen met hiv

12-10-2023

Om stigmatisering aan te pakken en de werkomgeving voor mensen met hiv inclusiever te maken, lanceren IBM en SAP, samen met Aidsfonds en de Hiv Vereniging, op 29 november het initiatief "Working Positively Nederland. Bedrijven die op die dag de 'Working Positively’-verklaring ondertekenen, laten zien dat zij streven naar een stigmavrije, respectvolle en veilige werkomgeving voor mensen met hiv en andere chronische aandoeningen.

Podcastaflevering 1: De Gezondheidskloof

03-07-2023

De eerste aflevering van de SER Podcast Impact in de Polder staat in het teken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Waarom lukt het Nederland al decennia niet de gezondheidskloof te verkleinen?

SER biedt tweede jeugdzorgadvies aan Kamerleden aan: “laat geen kind door de bodem zakken”

24-11-2022

“De nood is hoog. We moeten nu echt doorpakken, over beleidsterreinen heen”. Dat zei Kim Putters, voorzitter van de SER, tijdens het gesprek met leden van de vaste Tweede Kamercommissie VWS op 16 november.

SER-briefadvies roept op tot versnelde aanpak Jeugdzorg: “De nood is hoger dan ooit”

21-10-2022

De SER-commissie Sociale Zekerheid en Gezondheidszorg dringt met een aanvullend briefadvies er op aan niet langer te wachten met de realisatie van het eerder uitgebrachte jeugdzorgadvies ‘Van systemen naar mensen’. De werkdruk en behoefte aan zorg zijn niet verminderd, waardoor het water aan de lippen staat.

Toekomstbestendig coronabeleid vraagt om actie via doordenken scenario’s

05-09-2022

Ondanks dat de volle terrassen anders doen vermoeden, is het coronavirus niet weg. Of dit betekent dat de pandemie ons in de komende periode weer in zijn greep krijgt, weten we niet. We weten wel zeker dat we met het virus moeten leren leven. Daarmee staan regering, parlement en samenleving voor een onzekere, complexe en langdurige opgave.

7 obstakels in de ouderenzorg: Nederland niet ‘ingericht’ op 4,7 miljoen ouderen in 2040

12-07-2022

Volgens de CBS Bevolkingsprognose stijgt het aandeel 65-plussers in de bevolking tot 25 procent rond 2040. Dat betekent een toenemend beroep op de ouderenzorg. Anneke Sipkens directeur ouderenbond ANBO en Erik Dierink, verpleegkundig specialist, over de obstakels.

Interview Wieteke Graven: een paar uur extra werken is voor iedereen winst

31-05-2022

Als alle mensen met een kleine deeltijdbaan in zorg of onderwijs een paar uur meer gaan werken, scheelt dat enorm voor de personeelskrapte in die sectoren. Bovendien worden de medewerkers er financieel zelfredzamer van. De snelgroeiende stichting Het Potentieel Pakken begeleidt organisaties hierbij.

Initiatiefgroep Preventieakkoord wil aanpassing van het preventiebeleid

31-03-2022

Onder het motto “Gezondheid is meer dan leefstijl!” schreef de Initiatiefgroep Preventieakkoord een brief aan de vaste commissie voor VWS voor een stevige aanpassing van het preventiebeleid. De Kamercommissie debatteerde daarover op 24 maart met staatssecretaris Maarten van Ooijen.

Handreiking preventie voor lokale coalitieonderhandelingen

31-03-2022

De Initiatiefgroep Preventieakkoord heeft een handreiking uitgebracht voor de onderhandelaars van gemeenten voor de lokale coalitieakkoorden.

Tweede Kamercommissie VWS bespreekt SER-zorgadviezen: Preventie is de sleutel

25-02-2022

SER-voorzitter Mariette Hamer, Kitty Jong (FNV) en Anthony Stigter (VNO-NCW) spraken op 23 februari met de vaste VWS-commissie van de Tweede Kamer over drie zorgadviezen die vorig jaar zijn uitgebracht: ‘Jeugdzorg: van systemen naar mensen’ van de commissie Sociale Zekerheid en Gezondheidszorg, ‘Aan de slag voor de zorg’ van de Ad hoc Commissie Arbeidsmarkt Zorg, en ‘Naar een gezond en vitaal Nederland’ van de Initiatiefgroep Preventieakkoord.