Terugkijken: webinar ‘Inclusief communiceren: Hoe werkt dat?’

Ongeveer 250 kijkers namen op 31 maart deel aan het webinar ‘Inclusief communiceren: hoe werkt dat?’, dat werd georganiseerd door SER Diversiteit in Bedrijf. Tijdens de digitale bijeenkomst deelden sprekers hun ervaringen en kennis op het gebied van inclusief taalgebruik, inclusief leiderschap en de methode van de Betekenisvolle dialoog.

Banner webinar 6: Inclusief communiceren: Hoe Werkt Dat?

Kijk het webinar hieronder terug. 

Heb je een onderwerp dat je graag belicht wil zien en/of wil je je kennis delen tijdens een van onze webinars? Mail dan naar dib@ser.nl

Het zesde en tevens laatste webinar in de reeks ‘Maak het verschil. Praktische tips voor een divers en inclusief bedrijf’ werd geleid door senior beleidsmedewerker Leo Euser (SER Diversiteit in Bedrijf). Euser presenteerde tijdens de bijeenkomst cijfers uit de Monitor Charter Diversiteit. Daaruit bleek dat zestig procent van de ondertekenaars van het Charter Diversiteit in 2020 zich doelen stelde op het gebied van meer inclusieve interne communicatie. 58 procent had doelstellingen voor meer inclusieve externe communicatie. “Dat geeft aan dat het thema veel belangstelling geniet”, aldus Euser, “en dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is.”

Na een kort intro van Navin Bhagwat (communicatiemedewerker SER Diversiteit in Bedrijf), waarin onder meer definities van inclusieve communicatie aan bod kwamen, kreeg Suzan Steeman namens WOMEN Inc. het woord (15:55). Zij gaf een theoretische achtergrond bij het deelthema inclusief taalgebruik en presenteerde een aantal praktijkvoorbeelden. Dat deed zij aan de hand van de Incomplete Stijlgids van WOMEN Inc., waarin tips voor taal- en beeldgebruik staan.

Klik hier voor de Incomplete Stijlgids

Nadat Euser en Steeman enkele vragen van het publiek hadden beantwoord, nam Ilze Lamers, HR Directeur Europa bij PageGroup, het stokje over. Zij presenteerde de praktijkcasus Inclusion starts with me, die voortvloeide uit het diversiteits- en inclusiebeleid van het recruitmentbureau. PageGroup ging in het kader hiervan bij alle medewerkers langs om aan hen te vragen wat zij bijdragen aan inclusie. Daarnaast werden, om te voorkomen dat het beleid alleen door de bovenste laag van het bedrijf zou worden gedragen, inclusieambassadeurs aangesteld,.

Wil je weten welke stappen nog meer werden genomen voor het project Inclusion starts with me? Bekijk dan de presentatie van Lamers (43:45 in de video).

Charlotte Wekker (Hanzehogeschool Groningen) sloot de middag af met een kijkje achter de schermen (1:13:28). Wekker organiseerde in het voorjaar van 2021 met haar collega’s dialoogsessies waarin studenten en medewerkers spraken over hun ervaringen met diversiteit en inclusie binnen de hogeschool. Enkele van deze verhalen staan in het boek Het Was Maar een Grapje: Verhalen van studenten van kleur over kansen binnen het hoger onderwijs.

Het .pdf-bestand van ’Het was maar een grapje’ vind je hier

Dit project leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van Betekenisvolle dialoog. Deze werkvorm faciliteert een betekenisvolle dialoog door neutrale gespreksleiders die uitgaan van ervaringen. Er wordt gewerkt in kleine groepjes met deelnemers van verschillende scholen en stafdiensten.

Meer weten over de methode van de Betekenisvolle dialoog? In dit bestand wordt ze uitgelegd.

DOWNLOAD PRESENTATIES

Presentatie Leu Euser en Navin Bhagwat - SER Diversiteit in Bedrijf 
Presentatie Suzan Steeman - WomenInc
Presentatie Ilze Lamers - Pagegroup
Presentatie Charlotte Wekker - Hanzehogeschool Groningen

WEBINARREEKS

De webinarreeks ‘Maak het verschil. Praktische tips voor een divers en inclusief bedrijf’, werd georganiseerd door SER Diversiteit in Bedrijf. De verslagen vind je hier:

‘Meten en monitoren van diversiteit en inclusie’ .

--

Meer lezen over activiteiten en resultaten van Charterondertekenaars? Download de Monitor Charter Diversiteit 2020.