Organisaties delen kijk op digitalisering bij bezoek Werkgroep Digitale Transitie

Hoe wordt er door diverse organisaties tegen digitalisering aan gekeken? Op woensdag 8 juni brachten leden van de werkgroep Digitale Transitie een bezoek aan Adyen en Bits of Freedom om verschillende perspectieven van de digitale transitie te ervaren.

ICTer aan het werk © Shutterstock

Toptalent

Het eerste bezoek was aan Adyen, een Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met het faciliteren van betaalmogelijkheden voor bedrijven. Tijdens dit bezoek heeft Adyen haar perspectief op het innovatieklimaat van Nederland uitgelicht. De organisatie geeft aan behoefte te hebben aan een betrouwbare overheid, waar een focus ligt op het aantrekken en behouden van toptalent. Dit kan volgens Adyen bereikt worden door extra aandacht voor het technologische onderwijs.

Wie heeft de macht?

Bits of Freedom is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor mensenrechten. Tijdens dit bezoek vertelde Bits of Freedom over hun missie en visie en de machtsverhoudingen tussen burgers, (tech-) bedrijven en de overheid. Zo bepaalt de ontwerper van een programma of software de vrijheid van de gebruiker. Dat wordt alleen maar relevanter nu we steeds meer zaken online moeten regelen, vertelde de stichting. Daarom moeten we ons afvragen wie deze ‘macht’ in handen heeft en of die macht ook ter discussie kan worden gesteld.

Lees meer

Lees hier meer over wat de werkgroep Digitale Transitie doet.

 

Wat zijn de kansen en de risico’s van digitalisering?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een goede plek houdt of krijgt in een samenleving die steeds digitaler wordt?

Aanmelden nieuwsupdate

Blijf op de hoogte van wat de SER doet rondom het thema digitalisering.