Wat brengt ChatGPT ons?

ChatGPT wordt sinds de lancering in november 2022 al door miljoenen mensen gebruikt. De tool is gemaakt om miljarden bronnen te bestuderen en zo met natuurlijk taalgebruik een enorm aantal vragen te beantwoorden. Wat kan ChatGPT ons brengen en welke risico’s zijn er?

Wat brengt ChatGTP ons © Shutterstock

De ontwikkelingen rondom digitalisering gaan razendsnel. In deze artikelen houden medewerkers van de SER je op de hoogte over de laatste actualiteiten en wat die betekenen voor organisaties, de arbeidsmarkt en onze samenleving.

ChatGPT kan bedrijven en individuen helpen door verschillende informerende, uitvoerende en taalgerelateerde taken op zich te nemen. Zo helpt het bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van klantenservice-chatbots, maar ook het genereren van grote hoeveelheden content of het functioneren als inspiratiebron van schrijvers. ChatGPT is daarnaast populair onder studenten en scholieren. Vanwege het enorme succes werken ook concurrerende bedrijven als Google en Bing aan een eigen intelligente chatbot.

Recentelijk is de nieuwste versie van ChatGPT uitgebracht, die meer tekst kan produceren en ‘lezen’. Ook is de tool nu in staat om aan de gebruiker te vertellen wat er op afbeeldingen staat. Dit maakt het mogelijk om beeldinvoer te zien en begrijpen, waarmee het ook voor creatievere uitingen in te zetten is.

Vervanging voor zoekmachines?

De verwachting van sommige techbedrijven is dat AI-chatbots de functie van zoekmachines vervangen. Intelligente chatbots bieden volgens hen een betere gebruikservaring dankzij de interface, personalisatie en de directe antwoorden. De chatbots kunnen antwoorden geven die gebaseerd zijn op de context van de vraag, terwijl zoekmachines alleen een lijst met relevante links tonen. Voor het gebruik van AI-chatbots is het kennen of typen van de juiste zoektermen dan ook niet nodig.

Het voordeel van zoekmachines is echter dat deze meerdere bronnen opleveren die te controleren zijn. Die bronnen kunnen we met elkaar vergelijken en zo een betere inschatting maken van de betrouwbaarheid van de informatie. Daarbij komt dat de nieuwste versie van ChatGPT het risico heeft op zogenaamde biases en hallucinaties. Dit zijn foutieve, vertekende of discriminerende resultaten die het model genereert als gevolg van onvolledige of onnauwkeurige gegevens.

Pauze inlassen

Naar aanleiding van de snelle ontwikkelingen van generatieve AI hebben meer dan duizend mensen een open brief ondertekend. Zij roepen op om een pauze in te lassen bij het ontwikkelen van nieuwe en krachtigere AI-systemen. Elon Musk en andere prominenten hebben de brief ondertekend. De opstellers van de brief waarschuwen onder andere over de maatschappelijke gevolgen als veel mensen in de toekomst hun banen verliezen door AI-systemen zoals ChatGPT, maar ook voor het risico op desinformatie.

Meer weten

De komende tijd worden er verschillende bijeenkomsten gehouden over ChatGPT. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande:

 

Wat zijn de kansen en de risico’s van digitalisering?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een goede plek houdt of krijgt in een samenleving die steeds digitaler wordt?

Aanmelden nieuwsupdate

Blijf op de hoogte van wat de SER doet rondom het thema digitalisering.