Minister-president Rutte: “De SER is een onmisbaar adviesorgaan voor de overheid”

Minister-president Mark Rutte was op werkbezoek bij de SER. In een rondetafelgesprek met zowel SER-medewerkers als vertegenwoordigers uit ‘de polder’ kwamen verschillende thema’s en de werkwijze van de SER uitgebreid aan de orde.

Minister-president Mark Rutte was op werkbezoek bij de SER © Dirk Hol

SER-medewerkers, het SER Jongerenplatform en vertegenwoordigers van bedrijven en vakbonden lichtten toe hoe de SER te werk gaat rond thema’s als brede welvaart, duurzaamheid, diversiteit & inclusie, medezeggenschap en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het verloop van adviestrajecten, samenwerken in convenanten en de werkwijze van SER-commissies werden besproken in combinatie met de noodzaak voor draagvlak en participatie vanuit de samenleving. Ook de wisselwerking tussen de SER-adviezen, de implementatie daarvan in de praktijk en de rol van de SER hierbij, was een belangrijk gespreksonderwerp.

Minister-president Rutte stelde veel vragen waardoor het een levendig gesprek werd. Rutte: ”Ik zag hoe binnen de SER nauw wordt samengewerkt tussen bonden en bedrijfsleven, waarbij ook het perspectief van jongeren wordt meegenomen in de adviezen. De wijze waarop de SER midden in de samenleving staat, maakt het een belangrijk en onmisbaar adviesorgaan voor de Nederlandse overheid.”

Ook SER-voorzitter Kim Putters kijkt positief terug op het gesprek: “Het is goed om te merken dat de minister-president het SER-werk en de impact die we daarmee willen maken, erkent en ondersteunt. Dit is voor ons een stimulans om deze impact nog groter te maken. Dit doen we samen met de sociale partners en anderen om een duurzame, sociale en sterke economie te bevorderen.”