Spijker jezelf bij in de maand van de Digitale Fitheid

Maart 2023 is omgedoopt tot de maand van de Digitale Fitheid. Digitale fitheid is het vermogen om efficiënt en effectief te kunnen functioneren in een digitale omgeving. Je hebt dan niet alleen technische vaardigheden, maar begrijpt ook wat de impact van digitale technologie op de samenleving is en kunt je daar op aanpassen. Tijdens de maand kun je aan diverse activiteiten deelnemen.

personen met mobiele telefoon © Shutterstock

De maand van de Digitale Fitheid is voor iedereen die tussen de drie en zes uur per dag achter een scherm zit, werkt met een computer, smartphone of tablet en dagelijks informatie verwerkt of deelt. Dit worden ook wel de kenniswerkers genoemd. Met verschillende evenementen en sessies word je geholpen om digitaal fit te worden en te blijven. Een deel van de activiteiten richt zich op rijksambtenaren, andere sessies zijn ook voor een breder publiek toegankelijk.

Het gehele programma is te vinden op de website van de maand van de Digitale Fitheid.

Ben jij digitaal fit?

Digitale fitheid bestaat uit vijf pijlers:

1. Digitaal bewustzijn: het vermogen om de impact van digitale technologie op personen, organisaties en de samenleving te begrijpen. Inclusief de mogelijkheden en risico's die gepaard gaan met digitale technologie.

2. Digitale hygiëne: het veilig en verantwoord gebruiken van digitale technologieën, zoals het veilig filteren, ordenen en toegankelijk maken van informatie.

3. Digitale vaardigheden: de beheersing van de juiste kennis en skills om makkelijk mee te kunnen bewegen met de digitalisering.

4. Persoonlijk kennismanagement: de systematische aanpak van het verzamelen, organiseren, delen en toepassen van kennis en informatie voor persoonlijke doeleinden.

5. Persoonlijke groei met technologie: technologie kan bijdragen aan het effectiever, gezonder en gelukkiger worden. Denk aan het leren van nieuwe vaardigheden met behulp van online cursussen of instructievideo's, in contact komen met verschillende mensen via sociale media, en de talloze gezondheid- en fitnessapps om je gezondheid en welzijn te bevorderen.

Lees meer

Lees hieronder meer over wat de SER doet rondom het thema digitalisering.

 

Wat zijn de kansen en de risico’s van digitalisering?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een goede plek houdt of krijgt in een samenleving die steeds digitaler wordt?

Aanmelden nieuwsupdate

Blijf op de hoogte van wat de SER doet rondom het thema digitalisering.