Geschiedenis van de polder vastgelegd in oral history-interviews

Hoe ervoeren voormalige voorzitters van de SER hun rol als SER-voorzitter? Hoe gaven zij vorm aan de bemiddelende rol die de SER heeft? Hoe gingen zij om met weerstand en hoe genereerden zij steun? Welke afwegingen maakten zij bij hun werk voor de SER?

IISG senior research fellow en journalist Leonard Ornstein interviewt oud-SER-voorzitter Herman Wijffels © Cees Hartman

Deze en vele andere vragen staan centraal in de oral history-interviews die momenteel plaatsvinden bij de SER met de oud-SER-voorzitters Klaas de Vries (1996-1998), Herman Wijffels (1998-2006), Alexander Rinnooy Kan (2006-2012), Wiebe Draijer (2012-2014) en Mariëtte Hamer (2014-2022). Het project zal worden afgerond met een slotinterview met de huidige SER-voorzitter Kim Putters.

Het oral history-project beoogt alle (oud)hoofdrolspelers uit de polder op wetenschappelijke wijze te interviewen om de geschiedenis van de polder op persoonlijke wijze vast te leggen en als bronnenmateriaal aan te bieden aan toekomstige onderzoekers. De voormalige SER-voorzitters worden aan de hand van een aantal thema’s geïnterviewd. Eerder vonden gesprekken plaats met de FNV- en VNO-NCW-voorzitters.

Het project staat onder auspiciën van het IISG en wordt wetenschappelijk begeleid door dr. Dennie Oude Nijhuis van de Universiteit Leiden. IISG senior research fellow en journalist Leonard Ornstein doet de interviews met de voorzitters.