Met Data Act meer zeggenschap over digitale gegevens

Hoe zit het met de data die apparaten in je huis genereren: van wie zijn die gegevens eigenlijk? En wie heeft er de zeggenschap over? Op woensdag 5 juli organiseerde het secretariaat van de werkgroep Digitale Transitie een expertsessie over de Data Act. De Data Act is een van de lopende wetsvoorstellen onder de Digitale Strategie van de EU, met als doel om de Europese digitale soevereiniteit te versterken.

expertsessie © SER

Yvo Volman, directeur van DG CNECT.G bij de Europese Commissie sprak over de Data Act en wat deze wet gaat inhouden voor consumenten en bedrijven. De Data Act moet ervoor zorgen dat de gebruikers van Internet of Things-apparaten die data genereren, daar ook deels de eigenaar van zijn. Een Internet of Things-apparaat is bijvoorbeeld een smartphone of slimme deurbel.

Data doorgeven

De wet geeft daarnaast de mogelijkheid om de data aan een derde partij door te geven, die met zijn dienst of service toegevoegde waarde aan de data kan leveren. Ook wordt het overbrengen van je eigen data naar een andere online dienst of service gemakkelijker. Deze diensten en services moeten namelijk zo worden ingericht dat zij gegevens goed onderling kunnen delen. 

Onlangs heeft het Europese Parlement ingestemd met twee wetsvoorstellen, de DMA (Digital Markets Act) en DSA (Digital Services Act). Deze maken onderdeel uit van de Digitale Strategie van de EU en worden in september 2022 van kracht. Onder de strategie vallen ook de AI Act en Data Governance Act. Het wetsvoorstel voor de Data Act is in februari uitgebracht door de Europese Commissie en wordt de komende tijd behandeld door het Europees Parlement en de Europese Raad.

 

Wat zijn de kansen en de risico’s van digitalisering?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een goede plek houdt of krijgt in een samenleving die steeds digitaler wordt?

Aanmelden nieuwsupdate

Blijf op de hoogte van wat de SER doet rondom het thema digitalisering.