Maand van de Digitale Fitheid: Met minder inspanning en meer slagkracht je werk doen

Sinds 2020 staat elke maand maart bekend als de Maand van de Digitale Fitheid. Digitale fitheid gaat over het vermogen om efficiënt en effectief te kunnen functioneren in een digitale omgeving. Je hebt dan niet alleen technische vaardigheden, maar begrijpt ook wat de impact van digitale technologie op de samenleving is en kun je daar op aanpassen.

© Shutterstock

De maand van de Digitale Fitheid is voor iedereen die tussen de drie en zes uur per dag achter een scherm zit, werkt met een computer, smartphone of tablet en dagelijks informatie verwerkt of deelt. Dit worden ook wel de kenniswerkers genoemd. Deze groep mensen zijn gemiddeld 40 tot 400 uur per jaar kwijt door gebrek van digitale vaardigheden. Naast tijd is er soms ook frustratie om bij te blijven in een steeds meer digitale wereld.

Onder digitale fitheid vallen vijf pijlers: digitaal bewustzijn, digitale hygiëne, digitale vaardigheden, persoonlijke kennismanagement en persoonlijke groei met behulp van technologie. Door structureel je digitale fitheid te stimuleren door aan een van deze pijlers te werken kunnen kenniswerkers gemakkelijker hun werk uitvoeren. Dit kun je al doen door bijvoorbeeld met je team in gesprek gaan welke communicatiemiddelen je gebruikt om elkaar te bereiken, via welke kanalen je documenten met elkaar deelt of door je mailbox op te ruimen en een structuur te bouwen in de e-mails die van belang zijn.

Ben jij digitaal fit?

Digitale fitheid bestaat uit vijf pijlers:

  1. Digitaal bewustzijn: het vermogen om de impact van digitale technologie op personen, organisaties en de samenleving te begrijpen. Inclusief de mogelijkheden en risico's die gepaard gaan met digitale technologie.
  2. Digitale hygiëne: het veilig en verantwoord gebruiken van digitale technologieën, zoals het veilig filteren, ordenen en toegankelijk maken van informatie.
  3. Digitale vaardigheden: de beheersing van de juiste kennis en skills om makkelijk mee te kunnen bewegen met de digitalisering.
  4. Persoonlijk kennismanagement: de systematische aanpak van het verzamelen, organiseren, delen en toepassen van kennis en informatie voor persoonlijke doeleinden.
  5. Persoonlijke groei met technologie: technologie kan bijdragen aan het effectiever, gezonder en gelukkiger worden. Denk aan het leren van nieuwe vaardigheden met behulp van online cursussen of instructievideo's, in contact komen met verschillende mensen via sociale media, en de talloze gezondheid- en fitnessapps om je gezondheid en welzijn te bevorderen.

Lees meer

Tijdens de maand van de Digitale Fitheid zijn er verschillende evenementen en sessies die jou helpen om digitaal fit te worden en te blijven. Het gehele programma is te vinden op de website van de maand van de Digitale Fitheid.

Lees hieronder ook meer over wat de SER doet rondom het thema digitalisering.

Wat zijn de kansen en de risico’s van digitalisering?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een goede plek houdt of krijgt in een samenleving die steeds digitaler wordt?

Aanmelden nieuwsupdate

Blijf op de hoogte van wat de SER doet rondom het thema digitalisering.