Zicht op

Podcast Impact in de polder: De chemie tussen Max en Marnix

Tussen de uitverkiezing tot Podcast van de Week door reclamevakblad Adformatie en het eerste contact tussen de SER en de 29-jarige Marnix Kluiters zitten slechts een paar maanden. De SER zocht podcastmakers en Kluiters wilde meer impact in de polder. Voor de zomer troffen ze elkaar.

Tekst: Ton Bennink Leestijd: 3 minuten

Marnix Kluiters en Max Boogaard
Marnix Kluiters en Max Boogaard | Foto: Jeroen Poortvliet

“De podcast is met aandacht geproduceerd, met onder meer muziek en voice-overs. Ook geen oeverloze gesprekken, maar een strakke edit. Soms zelfs iets té strak: door de hoeveelheid feiten en inzichten verlang je als luisteraar naar een beetje lucht, om het allemaal even te kunnen laten bezinken”, concludeert Adformatie. Mooie veren op de hoed van Kluiters. Voeg daar Max Boogaard aan toe, een 24-jarige politicoloog met ervaring in mediaproductie voor jongeren als Nieuwskamer en De Kiesmannen, en je krijgt sinds juli van dit jaar scherpe podcasts die volgens Kluiters bijna audio-documentaires zijn. “We willen luisteraars aan het denken zetten door te redeneren vanuit drie zaken. Probleemanalyse en oplossingen vanuit theorie en praktijk, verduidelijkt Kluiters. “Met als afsluiting de visie van Kim Putters.”

“Max is meer de journalist en kan de boodschap tot de kern terugbrengen”

De luisteraar hoeft de SER niet eens te kennen om de afleveringen waardevol te vinden, vult Boogaard aan. “We nemen je daarin mee in onderwerpen die ertoe doen.”
Via podcasts van 25 minuten vindt de reis plaats. Afleveringen over de gezondheidskloof, grondstoffentransitie, burgerparticipatie en arbeidsdiscriminatie zijn hier te vinden.

Maatschappelijke waarde

Kluiters leek op weg naar een glanzende carrière. Tot hij op zijn twintigste, druk met de studie Accountancy, een vlekje op zijn linkeroog constateerde. Dat bleek het begin van een oogaandoening die hem binnen een half jaar nagenoeg blind maakte. “Als accountant moet je links, rechts, boven en beneden kijken. Dat ging niet meer. Ik ben vervolgens overgestapt naar Fiscaal Recht. Dat zijn vrij platte wetteksten. Ik ging als een dolle aan de slag en binnen twee jaar zat ik als stagiair op een groot kantoor met mooie auto’s en mooie pakken. Maar ik vond het geen plek met waarde voor de maatschappij.”

Waarde van werk

Die waarde zat hem eerder in het vrijwilligerswerk waarmee hij werd geconfronteerd. Zo kan hij zijn passie voor skiën nog slechts met hulp van vrijwilligers uitoefenen. En hij leerde supersnel luisteren via iemand die ook een visuele beperking had. Na veertig uur training kan Kluiters op de laptop als de telefoon non-visueel werken. “Ik had zoiets van: ja, er zijn allemaal mensen die zich vrijwillig voor anderen inzetten en ik ben op pad voor een carrière waarin ik eigenlijk alleen maar in de eerste plaats aan mezelf denk.” Dus begon hij zich verder in te lezen en kwam hij onder meer tot de conclusie dat zijn verhaal en waarde van werk prima overeenkomt met SER’s Brede welvaartsagenda.

Diversiteit en inclusiviteit

Heeft de visuele beperking hem dan een beter mens gemaakt? “Mijn moeder vindt van niet, maar ik denk het wel. Althans; misschien heeft het me op kortere termijn een beter mens gemaakt.”

“We delen de mening over thema’s waar we met elkaar naartoe willen in de wereld”

Boogaard en Kluiters kennen elkaar van een brainstormsessie voor podcastmakers. Vijftien bevlogen jonge mensen. Boogaard: “Het wereldje is vrij klein. We kenden elkaar al en delen de mening over de belangrijke thema’s waar we met elkaar naartoe willen in de wereld. Voor de jongere doelgroep zijn die nog vaak onderbelicht. Hoe kun je de politiek en filosofie die daaronder ligt, dichter bij elkaar brengen? Daarin vinden Max en ik elkaar.”

Kluiters vroeg aan zijn kompaan hoe hij zijn podcast Ecosofie aantrekkelijk kon maken en toen hij later door de SER gevraagd werd, was vriend Max snel gevonden. De nieuwste podcast handelt over diversiteit en inclusie. Uiteraard deelt Kluiters zijn ervaring, maar ook SER-voorzitter Kim Putters vertelt over zijn homoseksualiteit. Daarnaast horen we Alice Odé (programmaleider Arbeidsmarkt), Zoë Papaihonomou (auteur, journalist en onderzoeker), Onur Şahin (onderzoeker) en Mourad El Moussati (oprichter van Diverswerken.nl). “We hopen dat het weer een podcast is waarvoor je nog even blijft zitten in de auto, terwijl je al voor de deur staat”, aldus Kluiters. Audio die ergens over gaat, zonder saai te worden. Daar draait het om bij de twee heren.


Meer lezen? Zicht op verschijnt ook 4 keer per jaar als papieren tijdschrift.

Abonneer nu gratis