Publicatie

Diversiteitswijzer 'Werken naar vermogen'

De afgelopen jaren is er meer aandacht voor de arbeidsmarktpositie van mensen met een afwijkend arbeidsvermogen. Desondanks is de Nederlandse arbeidsmarkt nog altijd onvoldoende op deze medewerkers toegesneden.

Gevolg is dat veel mensen vanwege fysieke of mentale uitdagingen niet naar vermogen kunnen werken. Veel van hun hebben helemaal geen betaald werk. Bij het zoeken hiernaar krijgen ze te maken met hardnekkige vooroordelen. Bijvoorbeeld de aanname dat ze zich vaak ziek melden en minder bekwaam zijn. Ook zijn werkgevers vaak niet goed op de hoogte van regelingen die helpen deze mensen in dienst te nemen. Of vinden ze de administratie en regeldruk te ingewikkeld.

Degenen die wel betaald werk hebben, werken vaak op basis van tijdelijke contracten. Vanwege de genoemde vooroordelen, zijn werkgevers terughoudend ze duurzaam en waardig werk te bieden. Die vooroordelen zorgen ook dat ze vaak te maken krijgen met kwetsende grappen en discriminatie. Bovendien zijn veel organisaties niet op hun behoeften ingericht. Dit is deels een kwestie van voorzieningen, bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijkheid. Maar het gaat ook om gebrek aan flexibiliteit in werkplek, werktijd, taakindeling en omgang. Dit raakt niet alleen medewerkers met een arbeidsbeperking, maar ook neurodivergente personen, die moeite kunnen hebben met prikkels en gangbare werk- en omgangsvormen.

De diversiteitswijzer 'Werken naar vermogen' geeft een stappenplan voor de weg naar een inclusiever bedrijfsklimaat.