Preworxs en Hollander Techniek winnen eerste editie Techniek Inclusief Award

Tijdens de VSK Beurs afgelopen week zijn de winnaars bekendgemaakt van de Techniek Inclusief Award 2024. De activiteiten van Preworxs en Hollander Techniek vielen na een pitch van hun afgevaardigden in de prijzen. Jan IJzerman (plv. DG Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Tanja Loeff-Hageman (vicevoorzitter Techniek Nederland) reikten de Awards uit. De initiatiefnemers (Techniek Nederland, Wij Techniek, SER Diversiteit in Bedrijf en de Goldschmeding Foundation) onderstrepen met de prijs het belang van diversiteit en inclusie bij bedrijven in de installatiesector.

groepsfoto winnaars en finalisten Techniek Inclusief Award 2024 © Daniel Verkijk

In de Nederlandse installatiebranche bestaan grote verschillen als het gaat om diversiteit. Onderzoeken laten zien dat de samenstelling van het personeelsbestand consequenties heeft voor de bedrijfsresultaten. Bedrijven waar mensen werken met verschillende sekses, leeftijden, nationaliteiten, culturele achtergronden, religies en lhbti+ achtergronden, presteren beter. De genomineerden en winnaars van de Techniek Inclusief Award hebben dus in verschillende opzichten een voorsprong.

Winnaars mkb

De deelnemers aan de Techniek Inclusief Award 2024 waren verdeeld in twee categorieën: mkb en Groot. In het mkb wees de jury de ingezonden activiteit van Preworxs aan als winnaar. Om een bredere groep werknemers aan te trekken, past Preworxs met de activiteit 'Van functies naar taken' binnen het bedrijf de functies aan op de competenties van potentiële medewerkers. De andere genomineerden waren Nijhof Groep en Niyata Energy. Binnen de Nijhof Groep leidt de Salland Tech Academy mensen met uiteenlopende achtergronden op voor de installatiebranche. Het bedrijf werkt daarbij samen met het onderwijs, de brancheorganisatie en bedrijven in de regio. Niyata Energy biedt leer-werktrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Winnaars Groot

Hollander Techniek nam de Techniek Inclusief Award in de categorie 'Groot Bedrijf' mee naar huis met 'Inventarisatie activiteiten middels SDG's'. De organisatie is er met behulp van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, een advieswerkgroep en coaches onder meer in geslaagd het aantal vrouwelijke monteurs in opleiding te vergroten. Breman en Unica waren de andere genomineerden. Unica wil met het platform Unique het aantal vrouwen binnen het bedrijf in 2025 verdubbelen. Unique omvat onder meer een mentorprogramma voor vrouwen, workshops en trainingen. Breman Installatiegroep heeft een netwerkgroep Diversiteit & Inclusie in het leven geroepen. Die zorgt ervoor dat binnen het bedrijf iedereen, in alle lagen van de organisatie, aandacht heeft voor het thema en er actief mee bezig blijft.

De volgende editie van de Techniek Inclusief Award staat gepland voor over twee jaar. Wil je in de tussentijd aan de gang met diversiteits- en inclusiebeleid en werk je of heb je een bedrijf in de technische en installatiebranche? Op de website van Techniek Nederland vind je tips en tools om aan de slag te gaan.