We spraken Ruben Brave voor het achtste portret in de serie. Ruben, lid van de Raad van Advies van SER Diversiteit in Bedrijf, koos voor het label 'Geek'. Dat is namelijk volgens hem niet iets dat aan de oppervlakte zit, maar eerder gaat over hoe hij zich van binnen voelt. "Vroeger was Spiderman mijn grote held, een mede-geek uit een stripverhaal met wie ik me kon identificeren. Persoonlijk zag ik hem helemaal niet als ‘witte man’. Wat Spiderman voor mij definieerde, is dat hij iemand was die anders was dan anderen en krachten had die hij inzette voor een betere wereld, voor die anderen. Hij was meer dan de kleur van zijn huid."
In het zesde portret komt Shridhar Acharya van Salesforce aan het woord. Shridhar is geboren en getogen in India en woont nu al zeven jaar in Nederland. Hij heeft veel geleerd van de Nederlandse manier van leven en bepaalde gewoontes overgenomen, maar voelt zich toch nog een buitenstaander. “Soms vraag ik me af of bepaalde mensen me anders hadden behandeld als ik dezelfde huidskleur had gehad als zij. Mijn expatvrienden en ik praten er vaak over en vragen onszelf hardop af of we ons ooit een deel van de Nederlandse samenleving zullen voelen.”
Het vijfde label in de collectie Living Labels is ‘Moslim’. Aan het woord komt Samar Al-Areqi, Software Engineer bij Shell. Samar reisde naar Nederland vanuit het door oorlog verscheurde Jemen en bracht een jaar door in een asielzoekerscentrum. Ze was helemaal alleen in een vreemd land, maar leerde al snel de waarde van goede communicatie. “Het belangrijkste is dat we mensen niet beoordelen op hun uiterlijk, maar luisteren naar elkaars verhalen en elkaar respecteren.”
In het tweede portret onder het label 'Homo' komt Stijn Gijsbers aan het woord, in het dagelijks leven Medical Advisor Cardiovascular, Metabolism & Renal bij AstraZeneca. Stijn had jarenlang een moeilijke relatie met het woord homo. Toen hij door een collega gevraagd werd om zich aan te sluiten bij een diversiteit- en inclusiewerkgroep, knaagde er iets aan hem. Moest hij wel die ‘kantoorhomo’ willen zijn? Die homo die weer over diversiteit kwam praten? Maar de reden dat hij twijfelde, werd uiteindelijk de reden dat hij zich aansloot bij de werkgroep.
Voor het portret 'Crohn' spraken we Anne Vijfhuize. De 31-jarige vestigingsmanager bij YoungCapital leeft nu al een aantal jaren met de ziekte van Crohn, een chronische darmziekte die een grote impact op haar leven heeft. Kort na de diagnose wilde ze er niet over praten en bleef ze doorgaan alsof er niets aan de hand was. Ze wilde niet dat anderen haar als een patiënt zagen. Maar nu is ze opener over hoe het is om te leven met Crohn en hoopt ze dat het minder taboe wordt om te praten over ontlasting en naar de wc gaan.
In het portret 'Turks' ontmoeten we Beyhan Calim, management assistent bij ABN AMRO. Beyhan kwam met haar ouders naar Nederland toen ze acht maanden was en woont al meer dan 50 jaar in de regio Rotterdam. Toch heeft ze zich in haar leven vaak een 'buitenlander' gevoeld. "Als mensen aan me vragen waar ik vandaan kom, dan zeg ik ‘uit Rotterdam’."
In het portret 'Homo' ontmoeten we Amar Bissumbhar, Senior operationeel manager bij Randstad. Hij heeft in zijn pubertijd jarenlang geworsteld met zijn geaardheid en de reacties op zijn coming-out. In zijn verhaal vertelt hij hoe hij daarmee omging. "Ik dacht dat als ik uit de kast kwam, ik dan niet meer zou passen binnen de familie. Of geen goed voorbeeld voor anderen zou zijn."