Shivan Shazad nieuwe Manager Diversiteit Rijksmuseum

Shivan Shazad wordt vanaf 1 juli de nieuwe Manager Diversiteit van het Rijksmuseum. Shazad, sinds 2019 beleidsmedewerker bij SER Diversiteit in Bedrijf, wordt daar onder meer verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van het strategisch diversiteits- en inclusiebeleid.

Profielfoto Shivan Shazad © Jill Promes

Shivan keert met zijn overstap terug naar waar hij begon als medewerker service & veiligheid en publiek. “Ik kijk ernaar uit om weer voor het Rijksmuseum aan de slag te gaan”, zegt hij. “In mijn huidige werk geef ik advies over diversiteit en inclusie aan veel verschillende organisaties, ook aan het Rijksmuseum als ondertekenaar van het Charter Diversiteit. Nu mag ik eindelijk gaan ervaren hoe ons advies in de praktijk uitpakt met alle positieve geluiden, maar ook de weerstand die het kan oproepen. Dat maakt dit werk extra interessant.

Tijdens het voltooien van zijn tweede master Gender- en Diversiteit in Gent ging Shivan in 2019 aan de slag bij SER Diversiteit in Bedrijf als beleidsmedewerker. “Deze vacature kwam op mijn pad tijdens mijn master en sloot mooi aan op een specialisatie die ik toen volgde, namelijk diversiteit en inclusie in organisaties. Bij het Rijksmuseum zat ik toen ook in de werkgroep diversiteit en inclusie, dus het was een logische vervolgstap.”

Wat waren de leukste kanten van je werk bij SER Diversiteit in Bedrijf?

“Dat waren het samenwerken binnen een creatief en divers team en de variatie aan werkzaamheden: van adviesgesprekken tot het geven van presentaties en lezingen. En vaak kwam ik in aanraking met nieuwe perspectieven door de heel verschillende ontmoetingen en verhalen, bijvoorbeeld door de samenwerkingen van SER Diversiteit in Bedrijf in de regio’s. Dit sprak mij erg aan omdat er regionaal andere belemmeringen bij het aannemen van divers personeel kunnen spelen op de werkvloer, zoals het wel of niet spreken van een dialect. Ook kon ik binnen de SER meedenken over de richting van de organisatie en heb ik de Alliantie Culturele Diversiteit ondersteund in haar ambities. Erg afwisselend dus.”

En wat waren enkele hoogtepunten van de afgelopen 2,5 jaar?

“Eigenlijk waren er heel veel mooie momenten, maar specifiek denk ik dan aan de bijeenkomst die ik samen met de gemeente Groningen in het Groninger Museum heb georganiseerd. En aan de bijeenkomst met het Rijksmuseum voor het mkb in Amsterdam. Daarnaast heb ik voor Amsterdam Divers & Inclusief een webinarreeks opgezet over onder andere micro-agressie.”

Wat wil je je opvolger bij SER Diversiteit in Bedrijf meegeven?

“Wees vooral jezelf, ontdek je eigen verhaal en luister daarnaast goed naar wat er leeft op de werkvloer van verschillende organisaties.”