Zicht op

Voor iedere nieuwe telefoon een oude recyclen

Afgedankte telefoons zorgen in Afrika voor veel milieuvervuiling en gezondheidsschade. Een smet op het blazoen van de telecomsector, vindt Joost de Kluijver. Hij besloot er iets aan te doen. Niet door zich te richten op het probleem, maar bestendiger: door de commerciële potentie van elektronisch afval te benutten.

Tekst: Berber Bijma

Joost de Kluijver heeft een achtergrond in de telecomwereld en vindt de telefoon nog steeds “een van de mooiste uitvindingen, met fantastische innovaties in de laatste twintig jaar.” Maar dan wel een uitvinding die de afgelopen decennia zorgt voor nogal wat afval in de vorm van afgedankte mobiele telefoons. Met name in Afrika, waar elektronisch afval veelal wordt verbrand, levert dat veel schade op voor het milieu en de gezondheid, bijvoorbeeld door de zware metalen die in de telefoons zijn verwerkt.

De Kluijver richtte in 2012 een stichting op om dit probleem aan te pakken. Twee jaar later vormde hij de stichting o m tot een bedrijf, Closing the Loop. In de overtuiging dat ‘goed doen’ op de lange termijn alleen slaagt als dat niet alleen vanuit ideële overwegingen gebeurt, maar ook bedrijfsmatige kansen biedt. Closing the Loop is partij in het internationaal MVO Convenant Verantwoord Goud, dat door de SER wordt gefaciliteerd.

De dienstverlening van zijn bedrijf heeft De Kluijver bewust heel eenvoudig gehouden: one for one. Organisaties en bedrijven die voor hun medewerkers een nieuwe smartphone aanschaffen, kunnen die via hem compenseren. Closing the Loop zorgt ervoor dat een afgedankte telefoon verantwoord wordt ingezameld en gerecycled, vanuit een land dat met afvalproblematiek worstelt. Onder de ongeveer zestig klanten zijn bijvoorbeeld de gemeenten Amsterdam en Utrecht, maar ook bedrijven als KPMG en Accenture.

Duurzaam elektronica

“Wij leveren geen nieuwe telefoons aan deze bedrijven en organisaties”, legt De Kluijver uit. “Wij leveren een circulaire dienst: wanneer onze klant voor een medewerker een nieuwe telefoon aanschaft – bij KPMG zijn dat er bijvoorbeeld zo’n duizend per jaar – dan verduurzamen wij die aanschaf door een afgedankte telefoon uit bijvoorbeeld Zambia of Nigeria te recyclen.” Het bedrijf betaalt daarvoor een paar euro per mobieltje. “De waarde die dat voor onze klanten toevoegt, is dat zij nu – eindelijk – een mogelijkheid hebben om elektronica duurzamer in te kopen. Duurzame elektronica is zo goed als niet op de markt; via ons concept kunnen organisaties en bedrijven tóch afvalvrij telefoons kopen.” Closing the Loop heeft sinds kort hetzelfde concept ontwikkeld voor laptops.

Inzameling telefoons
Foto Closing the Loop

De in Afrika ingezamelde telefoons worden verscheept naar Europa, omdat er in Afrika geen mogelijkheden voor verantwoorde recycling zijn. Een kilo afgedankte telefoons levert ongeveer 3 tot 5 euro op aan goud, koper, nikkel, platinum en andere metalen. Aan afzet markten geen gebrek, want de meeste gerecyclede metalen zijn schaars. Closing the Loop verkoopt ze onder meer aan sieradenfabrikanten. Zo werd met het Duitse sieradenmerk VIERI onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten en eerder met het Nederlandse NoWa.

Vanzelfsprekend laten recyclen

Closing the Loop werkt met onder meer overheden en specialistische bedrijven aan de komst van de eerste recyclingfabriek ín Afrika. De Kluijver verwacht dat die er binnen drie tot vijf jaar zal zijn. Zijn andere grote wens voor de toekomst is dat het voor alle telecombedrijven van zelfsprekend wordt dat ze bij de verkoop van een nieuwe telefoon een afgedankt exemplaar laten recyclen. Met T-mobile en Samsung zet Closing the Loop al stappen in die richting. De Kluijver hoopt dat de hele sector volgt. “Circulair gebruik van grondstoffen moet niet afhangen van de welwillendheid van mensen of bedrijven die telefoons kopen, maar standaard in het businessmodel worden verwerkt.”


Dit artikel verscheen ook in het papieren themanummer van SERmagazine over welvaart duurzaam verdienen.

Ook gratis abonnee worden?


Feiten & cijfers

70 procent van alle verkochte tweedehands telefoons gaat naar een land zonder goed recyclingsysteem

Closing the Loop zorgde al voor de inzameling van ruim 2,5 miljoen telefoons in Afrika

Closing the Loop-klanten compenseerden de aanschaf van ruim 250.000 nieuwe telefoons

Dit inzamelingssysteem biedt (aanvullend) inkomen aan ruim 2000 mensen in diverse Afrikaanse landen

Zicht op... magazine SER
Werken in natuursteen