Veelgestelde vragen

Hieronder vind je veelgestelde vragen over de certificering van opleidingsbureau en registratie van opleiders. Staat je vraag er niet bij of wil je meer informatie? Neem dan contact op met het secretariaat via telefoonnummer: 070-3499 565 of via: info@scoor-rmzo.nl.
Vragen over de certificeringsregeling
Wat wordt verstaan onder een standaardcursus of een cursus met open inschrijving?

Een standaardcursus of een cursus met open inschrijving is een standaard samengestelde cursus gericht op een of meerdere onderwerpen, waar een or-lid zich ook individueel voor kan inschrijven.

Wat wordt verstaan onder maatwerktraining?

Een maatwerktraining is een training die op de specifieke situatie van een or is toegesneden. In voorkomende gevallen vallen daar ook adviserings- en/of coachingselementen onder.

Wat is een schriftelijke eindrapportage?

Een schriftelijke eindrapportage is de op schrift gestelde uitkomst van een evaluatie van een training of cursus. De rapportage maakt bijvoorbeeld duidelijk welke training is gegeven, hoe de klanttevredenheid is, wat de effecten op de medezeggenschap zijn en wat bij een volgende training beter kan. De rapportage wordt ook gebruikt om de cursus te verbeteren.

Wat wordt verstaan onder een managementsysteem?

Een managementsysteem is een schriftelijk vastgelegd hiërarchisch systeem. Het gaat om procedures, middelen, processen, werkinstructies, protocollen en andere normerende en ondersteunende documenten. Het management stuurt met het managementsysteem het proces van een maatwerktraining aan. Het controleert of dit proces goed verlopen is en vervolgens ook of het product daadwerkelijk is gerealiseerd. Het management geeft door middel van het managementsysteem sturing aan en neemt verantwoordelijkheid voor de inzet van de medezeggenschapsprofessionals en voor het resultaat van de scholingsactiviteiten.

Vragen over aanvragen certificering
Hoe kan ik een aanvraag voor certificering van een opleidingsbureau indienen?

U kunt het digitale aanvraagformulier invullen en verzenden. De aanvraag komt dan direct bij het secretariaat terecht. Meer informatie over de procedure van de aanvraag vindt u in de procedure certificeringsaanvraag.

Hoe lang duurt het om te worden gecertificeerd (van aanvraag tot certificaat)?

Dit duurt ongeveer drie maanden vanaf het moment waarop u de aanvraag indient tot het moment waarop het certificaat wordt verleend. Deze termijn kan korter of langer zijn, afhankelijk van in hoeverre het opleidingsbureau aan de eisen van de certificeringsregeling voldoet.

Kan een eenmanszaak of zzp’er een certificaat aanvragen?

De certificering door Stichting SCOOR-RMZO staat ook open voor een eenmanszaak of zzp’ers. De omvang van een bureau is niet bepalend is voor de mogelijkheid om kwalitatief goede cursussen en opleidingen te geven. Met het woord bureau bedoelt SCOOR-RMZO ook eenmanszaak, zzp’ers en samenwerkingsverbanden daarvan. Aandachtspunt is wel dat de zzp’er voor vervanging moet kunnen zorgen, om de continuïteit te waarborgen

Vragen over de audits
Wat is de initiële audit?

De initiële (eerste) audit houdt in dat het auditbureau bij het te certificeren opleidingsbureau langsgaat. Daar beoordeelt het op basis van de beschikbare documentatie en de implementatie daarvan of het bureau aan de eisen van de certificeringsregeling voldoet. Na de audit wordt een rapportage opgesteld.

Vragen over de kosten van certificering
Waarom moet mijn bedrijf voor de certificering betalen?

Stichting SCOOR-RMZO is geen commerciële instelling en heeft geen winstoogmerk. Aan de certificering zijn wel kosten verbonden. Deze bestaan met name uit kosten voor de werkzaamheden van het auditbureau. Met de bijdrage worden verder de overige werkzaamheden van SCOOR-RMZO vergoed, zoals de website, de registers, publiciteit en voorlichting.
Hoe hoog is de certificeringsbijdrage voor mijn bureau?

De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van uw bedrijfsomzet in het voorgaande jaar. Afhankelijk daarvan wordt een opleidingsbureau ingedeeld in één van de drie categorieën die zijn vastgesteld in de Regeling certificeringsbijdrage opleidingsbureaus (PDF, 145 kB).


Wat gebeurt er met de certificeringsbijdrage als mijn bureau voor een certificaat wordt afgewezen?

De bijdrage wordt niet terugbetaald op het moment dat er geen certificaat wordt verleend. Het auditbureau heeft dan ook al werkzaamheden verricht, zoals de initiële audit.

Vragen over het Register opleidingsbureaus
Wanneer wordt een opleidingsbureau uit het Register van opleidingsbureaus geschrapt?

De naam van een opleidingsbureau wordt geschrapt als:

  • de duur van het certificaat is beëindigd 
  • als het certificaat tussentijds wordt beëindigd 
  • als het certificaat is ingetrokken
Wanneer wordt een opleidingsbureau in het register opgenomen?
Vanaf het moment dat een opleidingsbureau in het bezit is van het certificaat, wordt het in het Register voor opleidingsbureaus opgenomen.
Wat is een voorlopige certificering?

Het kan blijken dat het opleidingsbureau onvoldoende aantoonbare ervaring heeft met het verzorgen van maatwerktrainingen of standaardcursussen. In dat geval kan het voor maximaal twaalf maanden een voorlopig certificaat krijgen. Op basis van de initiële audit dient het opleidingsbureau te kunnen aantonen dat het wel aan de eisen van het managementsysteem voldoet. Vervolgens krijgt het opleidingsbureau gedurende twaalf maanden de tijd om te voldoen aan de eis dat het tien maatwerktrainingen en/of tien standaardcursussen heeft gegeven.


Wanneer is er sprake van een opschorting of intrekking en worden deze in het register vermeld?
Jaarlijks wordt steekproefsgewijs toezicht gehouden op de gecertificeerde opleidingsinstituten. Als daarbij tekortkomingen worden geconstateerd, kan SCOOR-RMZO het certificaat opschorten of intrekken. Een opschorting komt in het SCOOR-RMZO-register. Van een intrekking wordt geen melding in het SCOOR-RMZO-register gemaakt. Dan wordt de naam van het betreffende opleidingsbureau uit het register geschrapt. (Art. 1 Reglement SCOOR-RMZO-register)
Vragen over het auditbureau
Wat doet het auditbureau precies?

Het onafhankelijk auditbureau verricht de auditwerkzaamheden in opdracht van Stichting SCOOR-RMZO. Het auditbureau is voor een periode van drie jaar door SCOOR-RMZO gecontracteerd. Het bureau moet zich houden aan de Richtlijn organisatie en werkwijze auditbureau, onderdeel 2 van de Certificeringsregeling.

Het auditbureau zal na een vooronderzoek beoordelen of het opleidingsbureau aan de eisen voldoet. Dit doet het nadat een aanvraag is ingediend, de overeenkomst met Stichting SCOOR-RMZO is getekend en de factuur voor de certificeringsbijdrage is betaald. Daarna vindt de initiële audit plaats. Aan de hand daarvan wordt de beoordelingsrapportage opgesteld, waarin het advies aan het bestuur van Stichting SCOOR-RMZO is opgenomen.

Verschil register mz-professionals en register opleidingsbureaus
Wat is het verschil tussen het register voor opleidingsbureaus en voor mz-professionals?

In het register voor opleidingsbureaus zijn de opleidingsbureaus opgenomen die gecertificeerd zijn. Daarnaast kunnen mz-professionals (opleiders en adviseurs) zich individueel laten registreren in het register voor mz-professionals. Het register voor opleidingsbureaus en het register voor mz-professionals kennen dus hun eigen voorwaarden voor registratie. Geregistreerde mz-professionals kunnen werkzaam zijn voor gecertificeerde opleidingsbureaus, maar dit hoeft niet. Andersom geldt hetzelfde: gecertificeerde bureaus kunnen zowel wel-geregistreerde proffesionals als niet-geregistreerde professionals inzetten.

Vragen over registratie van mz-opleiders
Kan ik mijn keurmerk op mijn website plaatsen?

Ja. Zolang u geaccrediteerd bent kunt u het keurmerk voor registratie, welke u bij uw registratiebevestiging krijgt toegestuurd op uw website plaatsen.

Als ik langdurig niet in de gelegenheid ben tot het behalen van PE punten: wat dan?

Als u in geval van een langdurige ziekte of door een andere oorzaak een bepaalde tijd geen uitvoeringspunten en/of bijgewoonde bij- en nascholingen kunt opvoeren, dan is er een mogelijkheid voor opschorting. U dient hiervoor de beoordelingscommissie aan te schrijven met uitleg over uw situatie. De beoordelingscommissie bepaalt de uitstel termijn waar u gebruik kan maken. Dit is maatwerk.

Lees meer op de pagina over herregistratie.