Mr. Zehra Dogan, Directeur Stichting Dutch Dream Foundation
What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.
Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?
“Vroeger wilde ik eerst leraar worden, later verpleegster en stewardess. Ook dacht ik er stiekem over zangeres of actrice te worden. Ik wisselde dus veel, daarom ben ik generalist geworden en heb ik uiteindelijk toch maar rechten gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, omdat ik niet precies wist wat het beste bij mij paste. Als basisstudie is dat een prima studie, maar eerlijk gezegd had ik wel wat hulp kunnen gebruiken met mijn zoektraject destijds. Dan had ik misschien een creatieve studie gekozen en wellicht ook het conservatorium gedaan. Ik kwam als 11-jarige naar Nederland en als oudste van vijf kinderen had ik geen rolmodel voor mij in Nederland. Het enige wat ik van huis uit heb meegekregen is doorstuderen, jezelf ontwikkelen, bij jezelf blijven en anderen helpen. Dat heb ik met name meegekregen van mijn oma, Anige, die mij op deze manier heeft opgevoed tot mijn 11e levensjaar, maar later ook van mijn ouders die ik pas na mijn elfde levensjaar echt heb leren kennen omdat ze in Nederland waren en werkten en ik in Turkije woonde bij mijn oma.”
Wie is jouw rolmodel? En waarom?
“Mijn oma en mijn ouders. Omdat ze keihard hebben gewerkt zonder zeuren, ondanks hun ellende en andere moeilijke zaken. Omdat ze altijd positief waren en ze mensgericht, progressief, vrijgevig, eerlijk, liefdevol, zorgzaam waren en zijn.”
Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?
“Hard werken, leergierig en nieuwsgierig zijn, doorzetten ondanks vallen en opstaan en met een grote dosis humor en enthousiasme in het leven staan. Ik houd ook erg van geven. Mijn oma zei: geef zonder te verwachten, want zo komt het dubbel terug. Dat is mij op mijn lijf geschreven. Daarom ben ik ook erg dankbaar voor lieve mensen in mijn omgeving die mij altijd helpen waar nodig en die mij liefde en zorg geven, waardoor ik kan groeien en hopelijk ook anderen help groeien en bloeien.”
Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?
“Ik zou iedereen een mooi cadeau willen geven: sharing is caring. Wees wijs en authentiek naarmate je ouder wordt! Ik heb in mijn 52 levensjaren al veel meegemaakt met vallen en opstaan. Vandaar dat ik gastdocent, spreker, co-active coach en cultural diversity coach ben op het gebied van leiderschap, ondernemerschap, diversity en innovatie. Zo hoop ik wat terug te geven aan anderen in onze samenleving, zodat ze ook verder komen met het realiseren van hun dromen, wellicht sneller en bewuster vanuit de MVO-gedachte: maatschappelijk verantwoord ondernemen. Persoonlijke maar ook zakelijke groei dus. Binnen onze stichting Dutch Dream Foundation doe ik dit al sinds 2006, maar natuurlijk ook eerder in mijn bijna 30-jarige loopbaan vanuit mijn andere functies.”
Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?
“Met name de ontwikkeling vanuit de ‘zachte kant’, persoonlijke ontwikkeling en empowerment van mensen spreken mij erg aan binnen organisaties en in onze samenleving. De sociale intelligentie en oprechte interesse die nodig zijn om de talenten en krachten van mensen te ontdekken en goed te benutten voor je organisatie en in de samenleving, vind ik boeiend – net als spirituele leiderschapskenmerken vanuit wijsheid en authenticiteit. Daarom hoop ik dat ik met mijn authentieke persoonlijkheid en met wijsheid een bijdrage kan leveren aan een mooi werk- en leefklimaat in onze samenleving. Waar verandering nodig is, loop ik niet weg. Integendeel, ik loop als eerste voorop, omdat ik lef heb en graag met elkaar meer waarde wil creëren en impact wil maken. Dus elkaar inspireren, stimuleren, motiveren en empoweren is mij letterlijk en figuurlijk op mijn lijf geschreven. Ik stimuleer de doorstroom van meer vrouwen en diversiteit aan de top, we hebben deze talenten hard nodig. Vandaar mijn slogan Dare to have a Dream...” Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een boek over mijn verhaal en cultural diversity.