Ymke Fokma, lid van de raad van bestuur van het Dijklander Ziekenhuis

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Premier. Als jong meisje had ik een grenzeloze ambitie om de wereld te verbeteren.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Ik heb verschillenden rolmodellen op verschillende punten. Mijn moeder vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid en de rijkheid van haar interesses en verdieping. Frida van den Maagdenberg vanwege haar kennis van zaken, tact en eigenheid. Marry de Gaay Fortman vanwege haar lef en humor. Brené Brown om de kracht van kwetsbaarheid.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Moed, doorzettingsvermogen, intellect en openheid.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Durf te springen. Dat zit in mijn aard en deze eigenschap heeft me altijd veel gebracht. Het is vaak een kwestie van doen: dit gold voor mijn inschrijving voor mijn studie scheikunde en voor mijn studie aan INSEAD, mijn eerste baan bij BCG, mijn scheiding, mijn eerste baan als bestuurder. Blijf heel dicht bij je zelf, bij je kern en bij de mensen die je echt dierbaar zijn. Durf te vertrouwen. Als je dicht bij jezelf blijft, integer en betrouwbaar bent, dan komt het altijd goed. Ook als het moeilijk is.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Ik ben een vrouwelijke bestuurder die visie en daadkracht combineert met een sterke verbindende kracht en een vrouwelijke bestuurder die een gezin combineert met werk – lange tijd als alleenstaande moeder. Ik ben in die rollen heel gelukkig.”
Ymke Fokma © Anette Brolenius