Wieke Eefting, interim adviseur Onderwijs Universiteit Utrecht

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Ik wilde van alles worden: van tandarts – zoals mijn oma die ik nooit heb gekend – tot concertpianist, terwijl ik daarvoor het talent niet heb. Ik herinner mij vooral dat ik het idee had dat ik alles kon worden wat ik maar wilde. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar het is wel een fijn uitgangspunt.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Ik heb niet één rolmodel. Er zijn wel veel vrouwen en mannen die mij inspireren en geïnspireerd hebben. Dat gaat van Mma Ramotswe (de eerste vrouwelijke detective van Botswana in de boeken van Alexander McCall Smith) via Seretse Khama (koning/president van Botswana) en Jane Goodall (Engels antropologe/biologe die jarenlang met haar studieobject de chimpansees leefde) tot de hierboven genoemde oma die tijdens een verwoestend verblijf in het Jappenkamp de kracht vond om haar twee kinderen op te voeden.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Doen waar ik plezier in heb, een partner die mij alle ruimte geeft en het doodnormaal vindt dat we de thuiszaken samen – en dan bedoel ik: écht samen – doen, een stabiele familie.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Kies je eigen pad, maak jezelf niet afhankelijk van wat anderen willen of vinden. Humor is van groot belang. Als je elke dag een gesprekje aanknoopt met een onbekende, word je gelukkiger en krijg je energie.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Om deze vraag te beantwoorden, heb ik mijn omgeving om input gevraagd. De antwoorden die ik kreeg stemmen mij dankbaar: ik word gezien als rolmodel vanwege de verschillende identiteiten die ik weet te verenigen: leidinggevende, moeder, goede vriendin, partner, mijn vrijwilligerswerk als fotograaf voor stichting Make a Memory en als bestuurder en lid van de raad van toezicht, en mijn feministisch activisme.”
Wieke Eefting © Anette Brolenius