Tisha van Lammeren, CCO member of the executive committee T-Mobile Nederland

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor? 

“Ik vervul nu mijn droombaan en ben geworden wat ik wilde zijn, een zakenvrouw. Dat ik dit wilde, wist ik al toen ik 6 jaar oud was. Geïnspireerd door mijn grote voorbeeld, mijn vader. Hij was directeur in de technische dienstverlening en ik ging tijdens vakantie altijd mee naar kantoor en vond dat ontzettend indrukwekkend en interessant. Mijn vader heeft gelukkig nog mee mogen maken dat ik directielid werd, alleen niet meer dat ik bestuurslid ben geworden. Dat is een groot gemis.

Ik ben uiteraard trots dat ik in de top van onze organisatie zit en ik ben eerlijk gezegd niet zo bezig met het feit dat ik als vrouw een topfunctie bekleed. Wat er wel toe doet, is dat vrouwen in de top hun invloed kunnen uitoefenen op de gehele bedrijfsvoering. Vrouwen moeten de bijzondere talenten inzetten die ze van nature hebben meegekregen. Ik geloof er namelijk in dat vrouwen een extra bijdrage kunnen leveren door te managen vanuit het hart, op een verbindende manier waarbij het ego niet leidend is. Bovendien is een beetje spelen aan de top – elkaar dollen op z’n tijd – alleen maar leuker als je een divers clubje hebt. Dat maakt het interessanter.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Dagelijks laat ik mij inspireren door vele verschillende mensen. Dat kan bijvoorbeeld een grootheid als Michele Obama zijn, omdat zij in staat is om dichtbij zichzelf te blijven. Haar quote ‘Always stay true  to yourself and never let what somebody else says distract you from your goals’ zegt alles. 
Ik kan mij ook enorm laten inspireren door verhalen uit de topsport, ik heb onlangs de serie The Last Dance, over het succesvolle dream team van Michael Jordan, in een paar dagen uitgekeken. Dan houd ik er letterlijk een notitieboekje bij de hand om de inzichten op te schrijven en vast te houden."

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Mijn talent, ongekende drive en een grote liefde voor het bedrijf waar ik al meer dan 15 jaar werk, T-Mobile. De weg naar de top is niet alleen maar rooskleurig geweest. Er zijn momenten geweest dat ik dacht ‘ik kan het niet’, of ‘ik wil het niet’ of ‘ik krijg niet de support die ik nodig heb’. Er zijn ook momenten geweest dat ik het gevoel had dat ik mijn gezin tekort deed. Ik heb vier jonge kinderen van 3 tot 12 jaar, ieder met hun eigen uitdagingen. Ben ik er wel genoeg voor ze? Ben ik wel een goede moeder en echtgenote?  Maar goed, met mijn drive heb ik die momenten aangepakt en mijzelf uitgedaagd om het aan te gaan. Het gaat dus ook om lef, maar vooral om geloof in jezelf. Je kunt niet bang zijn om te vallen, want dan wordt angst je grootste vijand. Zorg ervoor dat angst je succes niet in de weg staat, beter is het om die angst in de ogen te kijken: pak ’m beet en sleur jezelf erdoorheen." 

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Levenslessen ontstaan door het leven te leven, te vallen en weer op te staan. Maar ook door te luisteren en je kwetsbaar op te durven stellen. Ik heb een spraakmakend leven, het is nooit saai, en daaruit heb ik mijn belangrijkste levenslessen gepakt:

1. Geef leiding vanuit je hart
Juist aan de top van een technisch bedrijf is veel testosteron aanwezig, het is de kunst om juist in die omgeving dicht bij jezelf te blijven. Voor mij betekent dat vertrouwen op mijn vrouwelijke kracht en mezelf bewust zijn van hoe ik me presenteer in welke context. Het betekent altijd de verbinding te zoeken en de hand uitreiken, ook bij conflicten. Tenslotte betekent dit voor mij om behalve kracht ook warmte en positieve energie uit te stralen naar het team, zodat zij ook denken: ‘gaaf om voor haar te werken.’

2. Wees je bewust van de offers.
Wanneer je net zoals ik een groot gezin runt in combinatie met een zware baan, betekent dat je daar echt een bewuste keuze voor moet maken. Bij het omhoog houden van verschillende ballen moet je goed je energiebalans managen. Kalmte kunnen bewaren op piekmomenten is daarbij cruciaal. Dat je een enorme passie hebt voor zowel je gezin als voor je baan is daarbij ook van belang! Ik heb het geluk dat ik een goed supportsysteem heb. Mijn moeder zorgt al meer dan 12 jaar grotendeels voor de kinderen als ik werk en samen met mijn man, die ook een topbaan heeft en een geweldige vader is, verdelen we goed de taken in huis. Daarnaast heb ik ontzettend veel energie en weinig slaap nodig. Dat maakt dat het lukt om fulltime moeder en fulltime bestuurslid te zijn. Maar het komt met offers, het gaat altijd door, je bent er soms op bijzondere momenten thuis niet bij en je vriendenkring is sterk maar ook compact.

3. Vertrouw op jezelf en je talent en maak impact
Vraag jezelf niet af waarom je bent uitverkoren voor deze plek. Ga uit van jouw talent, wat je toegevoegde waarde is en de impact die je daarmee kunt maken, laat je zelf horen, gebruik je stem. Ik ben vaak in vergaderingen de enige vrouw. Ik ben daar eigenlijk bijna nooit bewust mee bezig. Het bestuurdersteam waar ik nu deel van uitmaak, is gelukkig heel divers. Dat maakt het een superrijk team, natuurlijk met zijn uitdagingen, maar ik geloof wel dat we daardoor veel meer verschillende perspectieven en leiderschapsstijlen de ruimte geven, wat ons uiteindelijk krachtiger maakt.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“De vraag die mij vaak gesteld wordt en wat mensen dus kennelijk bijzonder vinden, is hoe ik het voor elkaar krijg. Ik ben een moeder van vier jonge kinderen, ik zit letterlijk nog in de luiers. Tegelijkertijd ben ik verantwoordelijk als statutair bestuurder voor drie grote merken – T-Mobile, Tele2 en Ben –  met meer dan 1 miljard aan omzet en stuur ik met een geweldig directieteam meer dan 1.000 medewerkers aan.  Het ‘onmogelijke’ is altijd mogelijk, dus het combineren van fulltime moederschap en een topfunctie is mogelijk. Het is aan jou om het werkend te maken. Na vrijwel iedere zwangerschap heb ik promotie mogen maken. Met offers, natuurlijk. Voor mij drijft dat op het hebben van twee ijzersterke teams. Een ijzersterk team thuis dat zorgt dat daar alles draaiende gehouden wordt en een ijzersterk team dat op het werk zorgt dat zaken lopen. Ik heb moeten leren de controle los te laten, ik heb moeten leren dat je omringd moet zijn door vakvolwassen peers die je de ruimte geven om bestuurlijke taken op te pakken. Ik prijs mijzelf dan ook erg gelukkig en ik ben nog niet uitgedroomd.”

Tisha van Lammeren © Anette Brolenius